Στη Βουλή κατατέθηκε το πολυαναμενόμενο από χιλιάδες παιδιά και γονείς νομοσχέδιο για την ιθαγένεια, μία από τις προτεραιότητες του νεοσυσταθέντος υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και μία από τις πρώτες εξαγγελίες της αναπληρώτριας υπουργού Τασίας Χριστοδουλοπούλου.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Αυγής» στο νομοσχέδιο, οι ρυθμίσεις για την ιθαγένεια περιλαμβάνουν τρεις κατηγορίες:
Πρώτη, παιδί μεταναστών που γεννιέται στη χώρα μας από γονείς που διαμένουν νόμιμα στη χώρα και εγγράφεται στο δημοτικό σχολείο θα παίρνει την ελληνική ιθαγένεια με προϋποθέσεις τη συνέχιση της φοίτησης κατά τον χρόνο της αίτησης, την προηγούμενη συνεχή νόμιμη διαμονή του ενός γονέα επί πέντε τουλάχιστον χρόνια πριν από τη γέννησή του (αν το παιδί γεννήθηκε πριν τη συμπλήρωση της ως άνω πενταετούς διαμονής, το δικαίωμα κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας θεμελιώνεται με τη συμπλήρωση δεκαετούς συνεχούς νόμιμης διαμονής του γονέα) καθώς και τη νόμιμη διαμονή των γονέων του και την κατοχή από έναν τουλάχιστον εξ αυτών ενός εκ των κατωτέρω τίτλων διαμονής κατά το χρόνο υποβολής της δήλωσης - αίτησης.
Η δεύτερη κατηγορία αφορά παιδί μεταναστών το οποίο έχει παρακολουθήσει 6 τάξεις δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ελληνικού σχολείου ή συνολικά 9 τάξεις του ελληνικού σχολείου. Το παιδί θα μπορεί να παίρνει την ελληνική ιθαγένεια, εφόσον οι γονείς διαμένουν νόμιμα στη χώρα, ακόμα και ως ανήλικο, είτε αφού ενηλικιωθεί.
Η τρίτη περίπτωση αφορά παιδί μεταναστών που έχει τελειώσει στην Ελλάδα πανεπιστήμιο ή ΤΕΙ καθώς και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Η τελευταία αυτή περίπτωση αφορά παιδιά που έχουν έρθει στη χώρα σε ηλικία λίγο μεγαλύτερη σε σχέση με τις προηγούμενες δύο περιπτώσεις, ωστόσο έχουν καταφέρει να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους και να περάσουν και στην ανώτατη εκπαιδευτική βαθμίδα.
Το νομοσχέδιο περιέχει και μεταβατικές διατάξεις για όσους συμπληρώνουν τις νόμιμες προϋποθέσεις και φυσικά μεταβατικές διατάξεις για τις εκκρεμείς αιτήσεις. Πρόκειται για τις "παγωμένες" αιτήσεις από την προηγούμενη κυβέρνηση, που φτάνουν να αριθμούν περίπου τις 13.000. Υπάρχει επίσης εντός του σχεδίου νόμου πρόβλεψη για σύσταση επιτροπή σύνταξης κώδικα ιθαγένειας.
Παράλληλα, με το νομοσχέδιο γίνεται ενσωμάτωση στην ελληνική έννομη τάξη των Οδηγιών 2011/98/Ε.Ε. σχετικά με ενιαία διαδικασία υποβολής αίτησης για τη χορήγηση στους πολίτες τρίτων χωρών ενιαίας άδειας διαμονής και εργασίας στην επικράτεια κράτους - μέλους και σχετικά με κοινό σύνολο δικαιωμάτων για τους εργαζομένους από τρίτες χώρες που διαμένουν νομίμως σε κράτος μέλος και 2014/36/E.E. σχετικά με τις προϋποθέσεις εισόδου και διαμονής πολιτών τρίτων χωρών με σκοπό την εποχική εργασία, σε μια προσπάθεια να σταματήσουν φαινόμενα τύπου "Μανωλάδας", αλλά και διατάξεις σχετικά με την μεταναστευτική πολιτική, ρυθμίσεις του Ν. 3907/2011 και διατάξεις για την χορήγηση άδειας διαμονής για ανθρωπιστικούς λόγους στις οποίες περιλαμβάνεται και ρύθμιση για προστασία των θυμάτων ή ουσιωδών μαρτύρων εγκληματικών πράξεων ή θυμάτων εργασιακής εκμετάλλευσης.
Στις άλλες διατάξεις υπάρχει ακόμα η σύσταση "Υπηρεσίας Διαχείρισης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Ασύλου - Υποδοχής και Ένταξης" και καθορισμός των αρμοδίων αρχών για την εφαρμογή των κανονισμών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 16ης Απριλίου 2014 για τη σύσταση του Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης και του Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας για την περίοδο 2014-2020.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 14/12
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη