Thumbnail
Γενοκτονία

"Εδώ και δυο μέρες κυκλοφορεί σε διάφορα sites αυτή η φωτογραφία με την αμφιβόλου αξιοπιστίας πληροφορία ότι προέρχεται από ''τα μυστικά αρχεία του βατικανού'' και απεικονίζει σταύρωση Αρμενίων από Τούρκους κατά την αρμενική γενοκτονία.
Το πρώτο αίσθημα όταν την αντικρύζεις, είναι προφανώς η φρίκη. Ωστόσο, μια πιο προσεκτική ματιά, προδίδει κάτι άλλο: δείτε την ομοιόμορφη στοίχιση και τις στάσεις των σωμάτων. τα μαλλιά των σταυρωμένων που καλύπτουν με μια παράδοξη αιδημοσύνη τη γύμνια τους.Υπάρχει, θα λεγε κανείς, μια καλλιτεχνική αρτιότητα στη μακάβρια αυτή σκηνή.

Ο λόγος είναι ότι η φωτογραφία δεν αποτελεί αυθεντικό ντοκουμέντο, αλλά στιγμιότυπο από μια ξεχασμένη και κατ'άλλους χαμένη αμερικάνικη ταινία του 1919, με τίτλο auction of souls, το πρώτο φιλμ που αφηγείται τα πάθη του αρμενικού λαού.
Η ιστορία της ταινίας, και της φωτογραφίας, είναι λίαν ενδιαφέρουσα.

Mια νεαρή Αρμένια, η Ωρόρα Μαρδιγανιάν, κόρη Αρμένιου χρηματιστή από το Τσεμισγεζέκ της Οθ.Αυτοκρατορίας, βιώνει το 1915 το πιο βίαιο κύμα της αρμενικής γενοκτονίας. Χάνει τον πατέρα, τη μάνα, τα αδέρφια της, και καταλήγει σε κάποιο κουρδικό χαρέμι, για να σωθεί από έναν Καναδό ιεραπόστολο ο οποίος τη φυγαδεύει στο ρωσοκρατούμενο Ερζερούμ. Από εκεί, ο ήρωας της αρμενικής ανεξαρτησίας Αντρανίκ ( που είχε συστήσει σώμα αρμένων εθελοντών από το 1912) τη στέλνει στις ΗΠΑ προς αποκατάσταση της υγείας της αλλά και για να χρησιμεύσει ως ο ζωντανός μάρτυρας της γενοκτονίας.

Η περίοδος συμπίπτει με το σύντομο φλερτ του Προέδρου Ουίλσον με την ιδέα 'δημιουργίας αρμενικού κράτους υπό αμερικανική επιστασία. Η κοινή γνώμη διψά για μαρτυρίες της γενοκτονίας, και έτσι η ιστορία της Ωρόρα παίρνει το δρόμο του Χόλυγουντ.
Η πιο σοκαριστική σκηνή είναι αυτή της σταύρωσης των 16 παρθένων που απεικονίστηκε στην επίμαχη φωτογραφία. Ωστόσο, η αποτύπωση είναι ανακριβής.

"Οι Τούρκοι δεν έκαναν μεγάλους σταυρούς,μόνο κάτι μικρούτσικους" θα ομολογήσει 70 χρόνια μετά η Ωρόρα. "Στην πραγματικότητα, γύμνωσαν τα κορίτσια, τα έβαλαν να σκύψουν, τα βίασαν και μετά τα ανάγκασαν να καθίσουν σε ξύλινα παλούκια. Ετσι σκότωναν-οι Τούρκοι. Οι Αμερικάνοι το έδειξαν πιο πολιτισμένα.Δε θα μπορούσαν να δείξουν τόσο φριχτά πράγματα"

Ακόμα κι έτσι όμως, ευκαιρία να θυμηθούμε τη φρίκη που έζησαν οι Αρμενιοι και γενικά οι χριστιανικοί πληθυσμοί της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στο πρώτο τέταρτο του 20ου αιώνα..."

Από το προφιλ του Harry Peitsini στο facebook

Γράψου στο Newsletter του Carrefour και κέρδισε δωροεπιταγές αξίας 2.000€

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 11/12

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

kardiageiakes-pathiseis-kardia_252863_128338.jpg
Κίνδυνος ξαφνικού θανάτου για τους πάσχοντες από μυοκαρδιοπάθειες
Στην Ελλάδα, η θνησιμότητα από καρδιαγγειακά νοσήματα παραμένει υψηλή, με τους άνδρες να καταγράφουν 485 θανάτους ανά 100.000 πληθυσμού και τις...
Κίνδυνος ξαφνικού θανάτου για τους πάσχοντες από μυοκαρδιοπάθειες
anergia.jpg
Ποιος είναι ο πιο ανταγωνιστικός κλάδος απασχόλησης στην Ελλάδα
Οι προσδοκίες απασχόλησης για το πρώτο τρίμηνο του 2025 παραμένουν θετικές, με το ποσοστό να διατηρείται στο 12%, αν και μειωμένο σε σχέση με το...
Ποιος είναι ο πιο ανταγωνιστικός κλάδος απασχόλησης στην Ελλάδα
mathimatika
Πώς το Photomath μεταμορφώνει τα Μαθηματικά: Από «σκράπας» σε «σαΐνι» με λίγα κλικ
Ο λόγος για το Photomath, μια εφαρμογή που χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη για να επιλύσει μαθηματικά προβλήματα, από τα πιο απλά μέχρι τα πιο...
Πώς το Photomath μεταμορφώνει τα Μαθηματικά: Από «σκράπας» σε «σαΐνι» με λίγα κλικ