Thumbnail
Συνταξιοδοτικό

Του Δημήτρη Κατσαγάνη

Με ανακούφιση βλέπουν κύκλοι του Υπ. Εργασίας το γεγονός ότι μετά την ανακοίνωση –από πλευράς κυβέρνησης- της αναστολής όλων εκείνων των διατάξεων των νόμων του 2010 και του 2012 που αφορούν την αύξηση των ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης, έχει αρχίζει και αναχαιτίζεται το ρεύμα εξόδου από το δημόσιο.

Το νέο αυτό ήλθε στα αυτιά του αναπληρωτή Υπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης, Δημήτρη Στρατούλη, από τα χείλη μελών του προεδρείου της ΑΔΕΔΥ κατά τη χθεσινή συνάντηση που είχαν οι δύο πλευρές.    

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Capital.gr, τόσο ο κ. Στρατούλης, όσο και ο γενικός γραμματέας Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Γιώργος Ρωμανιάς ρώτησαν τους συνδικαλιστές της ΑΔΕΔΥ με εντονότατο ενδιαφέρον για το πώς έχουν αντιδράσει –στην ανακοίνωση αναστολής της «μνημονιακής» ασφαλιστικής νομοθεσίας- εκείνοι οι δημόσιοι υπάλληλοι οι οποίοι βρίσκονται κοντά ή πιο πέρα από το ηλικιακό όριο συνταξιοδότησης (σύμφωνα με την απογραφή του Υπ. Διοικητικής Ανασυγκρότησης ανέρχονται γύρω στους 60.000 ή στο 10% του συνόλου των δημοσίων υπαλλήλων) και ήταν έτοιμοι –με βάση τη μέχρι τώρα ισχύουσα νομοθεσία – να φύγουν από τη δουλειά για να μην τους «πιάσουν» τα νέα όρια.

Η απάντηση που έλαβαν οι κκ. Στρατούλης και Ρωμανιάς από τους συνδικαλιστές είναι πως το «κύμα» εξόδου από το δημόσιο που οδήγησε το 2014 σε συνταξιοδοτήσεις – ρεκόρ μετά το 2010 (16.662) φαίνεται πως έχει κοπάσει, αφότου το υπουργείο ανακοίνωσε πως θα ανασταλεί και, έπειτα θα καταργηθεί η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης που νουθετήθηκαν κατά την περίοδο 2010-12.

Αν αυτή η διαφαινόμενη τάση επαληθευόταν πράγματι και αριθμητικά, αναφέρουν συνεργάτες του κ. Στρατούλη στο Capital.gr, θα είχε δύο αλληλένδετες θετικές συνέπειες στον κοινωνικό προϋπολογισμό: Θα αναχαιτιζόταν  η αυξητική τάση τόσο των δαπανών για συντάξεις, όσο και των αιτήσεων για εφάπαξ.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Μεσοπροθέσμου Προγράμματος 2014 -18, οι οποίες βασιζόταν στο σενάριο της συνέχισης του κύματος εξόδου από το δημόσιο, οι δαπάνες για συντάξεις του δημοσίου θα αυξανόταν από τα 6,101 δισ. ευρώ το 2014 στα 6,257 δισ. ευρώ το 2015 για να φτάσουν στα… 6,690 δισ. ευρώ το 2018 (σ.σ. αύξηση 8,8% σε πέντε χρόνια). Παράλληλα, θα εκτινασσόταν η ζήτηση για εφάπαξ, την ίδια στιγμή που ήδη γύρω στους 30.000 δημοσίους υπαλλήλους περιμένουν στην ουρά.  Οι παραπάνω προβλέψεις θα μπορούσαν να μην επαληθευτούν, δίνοντας μία έστω και μικρή «ανάσα» στις δαπάνες του κράτους για συντάξεις και εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων, ελπίζουν στο υπ. Εργασίας.

 

Πηγή:capital.gr

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 11/12

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

kardiageiakes-pathiseis-kardia_252863_128338.jpg
Κίνδυνος ξαφνικού θανάτου για τους πάσχοντες από μυοκαρδιοπάθειες
Στην Ελλάδα, η θνησιμότητα από καρδιαγγειακά νοσήματα παραμένει υψηλή, με τους άνδρες να καταγράφουν 485 θανάτους ανά 100.000 πληθυσμού και τις...
Κίνδυνος ξαφνικού θανάτου για τους πάσχοντες από μυοκαρδιοπάθειες
anergia.jpg
Ποιος είναι ο πιο ανταγωνιστικός κλάδος απασχόλησης στην Ελλάδα
Οι προσδοκίες απασχόλησης για το πρώτο τρίμηνο του 2025 παραμένουν θετικές, με το ποσοστό να διατηρείται στο 12%, αν και μειωμένο σε σχέση με το...
Ποιος είναι ο πιο ανταγωνιστικός κλάδος απασχόλησης στην Ελλάδα
mathimatika
Πώς το Photomath μεταμορφώνει τα Μαθηματικά: Από «σκράπας» σε «σαΐνι» με λίγα κλικ
Ο λόγος για το Photomath, μια εφαρμογή που χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη για να επιλύσει μαθηματικά προβλήματα, από τα πιο απλά μέχρι τα πιο...
Πώς το Photomath μεταμορφώνει τα Μαθηματικά: Από «σκράπας» σε «σαΐνι» με λίγα κλικ