Κλίμα ανθρωποφαγίας στη δημόσια διοίκηση καλλιεργεί ο νόμος που προωθεί ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος αφορά την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων. Αυτό προκύπτει ολοφάνερα από μελέτη του Διοικητικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, όπως επίσης συμπεραίνεται ότι μόνος σκοπός του νόμου είναι η περαιτέρω συρρίκνωση του δημοσιοϋπαλληλικού σώματος, αφού προβλέπει τη σταδιακή απομάκρυνση των «κακών» δημοσίων υπαλλήλων σε ποσοστό 15%.
Σύμφωνα με το σημερινό κεντρικό άρθρο της Εφημερίδας των Συντακτών, δεδομένου ότι αυτό το ποσοστό αναλογεί σε περίπου 85.000 υπαλλήλους, καθίσταται φανερό ότι κατασκευάζεται ένα είδος δεξαμενής απολύσεων. «Προτίμηση» του υπουργείου είναι να ενταχθούν ατύπως στο 15% οι συνταξιούχοι και όσοι έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα. Εχουν εξαρχής επισημανθεί οι κίνδυνοι που ενέχονται στο σύστημα αξιολόγησης. Ο ένας θα «καρφώνει» τον άλλον στους προϊσταμένους ότι δήθεν ασκεί πλημμελώς τα καθήκοντά του, ενώ ο ίδιος ο προϊστάμενος ή ο ανώτερος στην ιεραρχία θα κρίνει τελείως υποκειμενικά τις επιδόσεις των υπαλλήλων άσχετα από την εντιμότητά τους και τη συνέπεια που επιδεικνύουν. Αυτό σαφώς αλλάζει άρδην τη συμπεριφορά των υπαλλήλων και δημιουργεί αποπνικτικές συνθήκες συνύπαρξης, διασπώντας τη συναδελφικότητα και την εργατική αλληλεγγύη.
Με απειλές και χρήση βίας δεν γίνεται μεταρρύθμιση, ενώ η θεωρία του υπουργού Κυρ. Μητσοτάκη «περί αρίστων» είναι έωλη και ανεφάρμοστη, όπως καταγγέλλουν συνδικαλιστές αλλά και τεχνοκράτες. Ο υπουργός προφανώς προσποιείται ότι δεν καταλαβαίνει, όταν είναι γνωστό ότι το σύστημα αξιολόγησης που προωθεί κατ' αρχάς γεννά δυσφορία στους υπαλλήλους και στη συνέχεια προκαλεί φαινόμενα αυθαιρεσίας και αναξιοκρατίας. Περαιτέρω υπονομεύει την ομαδικότητα, τη συλλογικότητα και προωθεί τον στείρο ανταγωνισμό και έναν άκρατο ατομικισμό.
Ολα αυτά βεβαίως ουδεμία σχέση έχουν με υγιείς συνθήκες εργασίας και με τη σύναψη στενών σχέσεων μεταξύ των υπαλλήλων. Φαίνεται ότι η διάσπαση της ενότητας είναι αυτό που επιζητεί η κυβερνητική πολιτική, η οποία επιθυμεί αναλώσιμους και «μετακινήσιμους» υπαλλήλους.
Μελέτη του Διοικητικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΔΕΕ) εντοπίζει την κρυφή ατζέντα
Την τεχνοκρατική αποδόμηση του συστήματος της «συγκριτικής αξιολόγησης» δημοσίων υπαλλήλων στοιχειοθετεί μελέτη του Διοικητικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΔΕΕ), η οποία παρουσιάστηκε σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της ΠΟΕ-ΟΤΑ. Σύμφωνα με το Στέργιο Ζιαμπάκα, συνδικαλιστές και τεχνοκράτες διέλυσαν τους ισχυρισμούς του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης γύρω από το προωθούμενο σύστημα, ενώ περαιτέρω παρουσίασαν την «κρυφή – φανερή» ατζέντα που επιχειρεί να εφαρμόσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μέσω των διατάξεων του νόμου 4250/2014.
Τα συμπεράσματα
«Ο νόμος δεν έχει κανέναν προφανή διοικητικό στόχο», αναφέρει η μελέτη στα συμπεράσματά της και καταλήγει ότι η εμφανής προχειρότητα της μεταρρύθμισης «δημιουργεί μοιραία την υποψία ότι ο μόνος σκοπός του νόμου είναι η περαιτέρω συρρίκνωση του δημοσιοϋπαλληλικού σώματος διά της σταδιακής απομάκρυνσης των “κακών” δημοσίων υπαλλήλων (ήτοι του ποσοστού 15%), παραβλέποντας το είδος και την ποιότητα των απωλειών». Επιβεβαιώνεται, λοιπόν, με ηχηρό τρόπο η θέση του συνδικαλιστικού κινήματος ότι η διαδικασία της «αξιολόγησης» θα οδηγήσει εν τέλει στην κατασκευή μιας ακόμη «δεξαμενής» υπαλλήλων προς απόλυση. Υπενθυμίζεται ότι το ποσοστό 15% αναλογεί σε έναν αριθμό περίπου 85.000 υπαλλήλων.
Περαιτέρω, η μελέτη επιβεβαιώνει την άποψη ότι η εφαρμογή της στυγνής ποσόστωσης θα εισαγάγει στη δημόσια διοίκηση ένα κλίμα ανθρωποφαγίας: «Η συγκριτική αξιολόγηση των υπαλλήλων πρόκειται να διενεργηθεί χωρίς να έχει προηγηθεί λεπτομερής καθορισμός στόχων και σαφής αποτύπωση αντικειμενικών δεικτών απόδοσης. Η κατάσταση αυτή, εκτός της δυσφορίας που θα προκαλέσει στους εργαζομένους λόγω των φαινομένων αυθαιρεσίας και αναξιοκρατίας που αναμένεται να παρουσιαστούν, θα οδηγήσει στην υπονόμευση της ομαδικής εργασίας προωθώντας τον στείρο ανταγωνισμό και τον ατομικισμό. (…) Η εφαρμογή του Ν. 4250/2014 ενδέχεται να επιφέρει ιδιαίτερα σημαντικές διοικητικές στρεβλώσεις, καθώς οι εργαζόμενοι πλέον θα έχουν ξεκάθαρο συμφέρον από την επαγγελματική αποτυχία των συναδέλφων τους εφόσον η επαγγελματική τους πρόοδος θα συσχετίζεται με την απόδοση των συναδέλφων τους», περιγράφει η μελέτη.
Ακόμη, το κείμενο επισημαίνει ότι η αυθαιρεσία στην αξιολόγηση ενισχύεται περισσότερο λόγω της μείωσης των αξιολογητών από δύο σε έναν, «καθιστώντας τον ιεραρχικά άμεσο προϊστάμενο σε απόλυτο κριτή της σταδιοδρομίας των υφισταμένων του» και προσδίδοντάς του «διοικητικές υπερεξουσίες». Οπως τόνισε η γενική γραμματέας του ΔΕΕ, Ζωή Πεντότη, «οδηγούμαστε σε υποκειμενική αυθαιρεσία, που θα δημιουργήσει προβλήματα στις υπηρεσίες και θα έχει συνέπεια στην απόδοση των εργαζομένων. Πρόκειται για ένα τιμωρητικό σύστημα, που δεν ενέχει κίνητρα απόδοσης», τόνισε. Επιπλέον, κατηγόρησε την ηγεσία του υπουργείου ότι δεν λαμβάνει υπόψη της τη γενική παραδοχή, βάσει της οποίας στόχος της αξιολόγησης είναι η αποδοτικότητα και ότι η αξιολόγηση των υπαλλήλων πρέπει να γίνεται σε σχέση με την αποδοτικότητα της οργανικής μονάδας στην οποία υπηρετούν.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 11/12
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη