Εάν και πότε ένας ασθενής που πάσχει από την καρδιά του μπορεί να πάθει ανακοπή και να πεθάνει έχει την ικανότητα να προβλέψει το νέο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης με την ονομασία SSCAR (Survival Study of Cardiac Arrhythmia Risk).
Το συγκεκριμένο σύστημα είναι το πρώτο στο είδος του που μπορούμε να το εμπιστευτούμε περισσότερο από… έναν γιατρό καθώς μπορεί να κάνει ακριβέστερη πρόβλεψη μέσω της χρήσης ενός αλγορίθμου.
Πρόκειται για μία αισιόδοξη εξέλιξη καθώς μπορεί να βοηθήσει στην επιβίωση από αιφνίδιες και θανατηφόρες καρδιακές αρρυθμίες. Η τεχνολογία που χρησιμοποιεί αναλύει εικόνες από την καρδιά του ασθενούς και το ιατρικό και φαρμακευτικό ιστορικό του. Με τη χρήση νευρωνικών δικτύων τεχνητής νοημοσύνης οι ερευνητές κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα σύστημα εξατομικευμένης αξιολόγησης για κάθε ασθενή με καρδιοπάθεια.
Η δημοσίευση έγινε στο περιοδικό καρδιαγγειακής έρευνας «Nature Cardiovascular Research», ενώ η έρευνα είχε επικεφαλής την καθηγήτρια βιοϊατρικής μηχανικής και ιατρικής Νατάλια Τραγιάνοβα του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς στη Βαλτιμόρη.
Το 20% των θανάτων οφείλεται στην ανακοπή λόγω αρρυθμίας
«Ο αιφνίδιος καρδιακός θάνατος λόγω αρρυθμίας ευθύνεται για έως το 20% όλων των θανάτων παγκοσμίως και παρόλα αυτά γνωρίζουμε λίγα αναφορικά με το γιατί συμβαίνει ή πώς να διακρίνουμε ποιος κινδυνεύει. Υπάρχουν ασθενείς που ίσως έχουν μικρό κίνδυνο αιφνίδιου καρδιακού θανάτου αλλά δέχονται απινιδωτές που μπορεί να μην χρειάζονται, ενώ υπάρχουν υψηλού κινδύνου ασθενείς που όμως δεν κάνουν την αναγκαία θεραπεία και μπορεί να πεθάνουν στην ακμή της ζωής τους» δήλωσε δρ Τραγιάνοβ.
Στη συνέχεια πρόσθεσε: «Αυτό που μπορεί να κάνει ο αλγόριθμος μας, είναι να διακρίνει ποιος κινδυνεύει από καρδιακό θάνατο και πότε αυτός θα συμβεί, επιτρέποντας έτσι στους γιατρούς να αποφασίσουν ακριβώς τι είναι ανάγκη να γίνει. Είναι η επιτομή της τάσης συγχώνευσης της τεχνητής νοημοσύνης, της μηχανικής και της ιατρικής ως το μέλλον της περίθαλψης».
Και Έλληνας επιστήμονας συμμετείχε στην έρευνα
Οι ερευνητές - μεταξύ των οποίων ο ελληνικής καταγωγής Κωνσταντίνος Αρώνης του ίδιου πανεπιστημίου – ήδη εργάζονται για να δημιουργήσουν αλγόριθμους ικανούς να ανιχνεύουν και άλλες καρδιακές παθήσεις.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 14/12
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη