Thumbnail
Τι έδειξε πρόσφατη έρευνα του Χάρβαρντ

Μια διατροφή που χαρακτηρίζεται από υψηλότερα επίπεδα διαιτητικών ινών κατά την εφηβεία και την ενηλικίωση συνδέθηκε επιστημονικά με σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού, σύμφωνα με έρευνα από το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν λαμβάνουν το ποσό των ινών που πρέπει μέσα από τη διατροφή τους, αλλά, σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι γυναίκες στην εφηβεία θα πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή.

“Από πολλές άλλες μελέτες γνωρίζουμε ήδη ότι ο ιστός του μαστού επηρεάζεται ιδιαίτερα από τις καρκινογόνες και αντικαρκινογόνες ουσίες κατά τη διάρκεια της παιδικής και εφηβικής ηλικίας”, υποστηρίζει ο επικεφαλής της έρευνας, Walter Willet, καθηγητής Επιδημιολογίας και Διατροφής στο πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, και προσθέτει: “Έχουμε πλέον αποδείξεις ότι αυτό που λαμβάνουν διατροφικά τα παιδιά μας κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου της ζωής τους είναι ένας σημαντικός παράγοντας για τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου αργότερα στην ζωή τους”.

Πώς έγινε η έρευνα

Για τις ανάγκες της έρευνας, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Pediatrics, οι επιστήμονες ανέλυσαν διατροφικά στοιχεία από την πανεθνική έρευνα “Nurses' Health Study II” που έγινε στις ΗΠΑ το 1991. Εστίασαν σε 90.534 περιπτώσεις προεμμηνοπαυσιακών γυναικών ηλικίας 27-44 ετών, ενώ έλαβαν υπόψη τους και ερωτηματολόγια που συμπλήρωσαν 44.263 από τις γυναίκες αυτές το 1998 σχετικά με τη διατροφή τους κατά την εφηβική τους ηλικία.

Οι ερευνητές κατέγραψαν 2.833 περιπτώσεις διηθητικού καρκίνου του μαστού κατά τη διάρκεια των 20 ετών παρακολούθησης από το αρχικό ερωτηματολόγιο του 1991. Βρήκαν 1.118 περιπτώσεις καρκίνου του μαστού στις 44.263 γυναίκες που παρακολούθησαν.

Καρκίνος του μαστού: Τι διαπίστωσαν οι επιστήμονες του Χάρβαρντ:

Ο κίνδυνος για καρκίνο του μαστού ήταν 12-19% χαμηλότερος μεταξύ των γυναικών που κατανάλωναν περισσότερες φυτικές ίνες στην πρώιμη ενήλικη ζωή τους (εφηβεία και πρώτη ενηλικίωση)
Εκείνες που κατανάλωναν περισσότερες φυτικές ίνες στην εφηβεία είχαν 16% χαμηλότερο κίνδυνο συνολικά και 24% χαμηλότερο κίνδυνο εκδήλωσης της νόσου πριν από την εμμηνόπαυση
Για κάθε 10 επιπλέον γραμμάρια φυτικών ινών που κατανάλωναν καθημερινά κατά τη διάρκεια της πρώιμης ενήλικης ζωής τους, ο κίνδυνος καρκίνου του μαστού μειώθηκε κατά 13%

Καρκίνος του μαστού: Ένας παράγοντας κινδύνου που μπορούμε να ελέγξουμε

“Προηγούμενες μελέτες επάνω στην διαιτητική πρόσληψη φυτικών ινών και την σχέση της με τον καρκίνο του μαστού δεν είχαν αποδώσει σχεδόν κανένα σημαντικό αποτέλεσμα και καμία από αυτές δεν είχε εστιάσει στην διατροφή κατά την εφηβεία, ή την πρώιμη ενήλικη ζωή, μια περίοδο κατά την οποία οι παράγοντες κινδύνου για καρκίνο του μαστού φαίνεται να είναι ιδιαίτερα σημαντικοί”, είπε η δρ Maryam Farvid, επιστήμονας στην Σχολή Δημόσιας Υγείας Chan του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, και πρόσθεσε: “Αυτή η μελέτη σχετικά με το ρόλο της διατροφής στην πρώιμη ανάπτυξη του μαστού και της εμφάνισης καρκίνου δείχνει ότι υπάρχει ένας από τους πολύ σπάνιους παράγοντες εκδήλωσης της νόσου, τους οποίους μπορούμε να ελέγξουμε σε ένα βαθμό”.

Πηγή: iatropedia

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πώς λέγεται στα ελληνικά η «ντομάτα»;

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 21/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

pitsa
Pizza saver: Το μικρό πλαστικό «τραπεζάκι» που σώζει την πίτσα σου
Η έξυπνη εφεύρεση της δεκαετίας του ’80 που διασφαλίζει ότι η πίτσα φτάνει ακέραιη στο πιάτο σου – και τι πρέπει να ξέρεις για την ανακύκλωσή της.
Pizza saver: Το μικρό πλαστικό «τραπεζάκι» που σώζει την πίτσα σου
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΚΟΥΛΟΥΡΗ
Χριστίνα Κουλούρη (Πρύτανις του Παντείου Πανεπιστημίου) στο alfavita.gr: Το όραμά μας ένα ανοιχτό, ζωντανό και δίκαιο Πανεπιστήμιο
Το Πάντειο Πανεπιστήμιο αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα των πολλαπλών προκλήσεων που αντιμετωπίζουν σήμερα τα ελληνικά ΑΕΙ: χρόνια...
Χριστίνα Κουλούρη (Πρύτανις του Παντείου Πανεπιστημίου) στο alfavita.gr: Το όραμά μας ένα ανοιχτό, ζωντανό και δίκαιο Πανεπιστήμιο
paideias
Υπουργείο Παιδείας: Νέες ρυθμίσεις για Τμήματα Ένταξης, Παράλληλη Στήριξη και ΚΕΔΑΣΥ
Σχεδιασμός και εφαρμογή πολιτικών στον τομέα της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης
Υπουργείο Παιδείας: Νέες ρυθμίσεις για Τμήματα Ένταξης, Παράλληλη Στήριξη και ΚΕΔΑΣΥ
ergazomenoi.jpg
Αυτό είναι το επάγγελμα του μέλλοντος στην Ελλάδα: Ανοίγουν χιλιάδες θέσεις εργασίας
Το επάγγελμα που θα σαρώσει την Ελλάδα την επόμενη δεκαετία – Ελάχιστοι είναι ακόμα κατάλληλα εκπαιδευμένοι
Αυτό είναι το επάγγελμα του μέλλοντος στην Ελλάδα: Ανοίγουν χιλιάδες θέσεις εργασίας