Thumbnail
Η διασκέδαση-σήμα κατατεθέν του 21ου αιώνα δεν είναι ο κινηματογράφος, το κλάμπινγκ ή τα ταξίδια

Μοιάζει ελαφρώς περίεργο, όμως ο σύγχρονος άνθρωπος φαίνεται να προκρίνει αντί αυτών την οικιακή ψυχαγωγία, η οποία καταλαμβάνει όλο και μεγαλύτερο μέρος του ελεύθερου χρόνου του.

 Αυτό βέβαια σημαίνει κυρίως δύο πράγματα: τηλεόραση (κυρίως διαδικτυακή) και ηλεκτρονικά παιχνίδια. Τα δεύτερα μάλιστα φαίνεται πως είναι τόσο… απολαυστικά που αποκτούν πια στάτους εθισμού και διαταραχής, όπως δηλαδή συμβαίνει και με τα περισσότερα ναρκωτικά.

Συγκεκριμένα «Διαταραχή Παιχνιδιού» («Gaming Disorder») είναι ο όρος, τον οποίο χρησιμοποίησε πρόσφατα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για να περιγράψει την εξάρτηση από τα ηλεκτρονικά παιχνίδια. Αυτή, σύμφωνα με τη… διάγνωση, οδηγεί στην έλλειψη ελέγχου πάνω στον χρόνο που καταναλώνεται για το gaming αλλά και η προτεραιότητα που αποκτά το τελευταίο εις βάρος άλλων δραστηριοτήτων και τομέων της ζωής ενός ατόμου, όπως η εκπαίδευση, η εργασία και οι κάθε είδους ανθρώπινες σχέσεις.

Φυσικά οι πρώτες που αντιδρούν σε μια τέτοια κατηγοριοποίηση είναι οι εταιρείες που δημιουργούν αυτού του είδους τα ηλεκτρονικά παιχνίδια. Αλλωστε, με παγκόσμιο τζίρο που ξεπερνά τα 110 δισ. δολ., η βιομηχανία του gaming ήταν για το 2017 σχεδόν υπερδιπλάσια από το κινηματογραφικό box office και πολύ πιο κερδοφόρα από εκείνη της μουσικής.

Οπως αντιλαμβάνεται κανείς, το gaming δεν είναι μόνο για παιδιά. Εκατομμύρια άνθρωποι όλων των ηλικιών κάθονται κάθε μέρα στον υπολογιστή ή στην κονσόλα, περνώντας μάλιστα εκεί, σε αρκετές περιπτώσεις, πολλές ώρες σε συνθήκες που μπορούν εύκολα να χαρακτηριστούν εθιστικές.Το ζήτημα βέβαια καταλήγει (ξανά) οικονομικό. Αν, για παράδειγμα, η συγκεκριμένη «διαταραχή» αποκτήσει και συγκεκριμένη θεραπεία, τα ασφαλιστικά προγράμματα ανά τον κόσμο θα είναι πλέον υποχρεωμένα να τη λάβουν υπόψη.

Σε κάθε περίπτωση, η σύγχρονη εκδοχή των ηλεκτρονικών παιχνιδιών φαίνεται πως είναι εδώ για να μείνει. Το ίδιο και τα «έξυπνα» τηλέφωνα, τα social media και ολόκληρος ο διασυνδεδεμένος πλανήτης. Με λίγα λόγια, ο Οργανισμός Υγείας έχει μπόλικη δουλειά…

Πηγή: Καθημερινή

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πώς λέγεται στα ελληνικά η «ντομάτα»;

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 21/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

sxoleia-taxi
Η ΕΛΜΕ Ιωαννίνων καταγγέλλει εγκατάλειψη και έλλειψη φύλαξης στα σχολεία - Ανασφάλεια για μαθητές και εκπαιδευτικούς λόγω βανδαλισμών
Επισημαίνεται η έλλειψη φύλαξης και η απουσία μέτρων πρόληψης από τον Δήμο, ενώ πολλά σχολεία βρίσκονται ήδη σε κακή κατάσταση λόγω χρόνιας...
Η ΕΛΜΕ Ιωαννίνων καταγγέλλει εγκατάλειψη και έλλειψη φύλαξης στα σχολεία - Ανασφάλεια για μαθητές και εκπαιδευτικούς λόγω βανδαλισμών
παιδικός σταθμός
Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς για το voucher παιδικών σταθμών 2025-2026 - Ποιοι οι δικαιούχοι
Τι πρέπει να ξέρουν οι γονείς για τη νέα πρόσκληση των παιδικών σταθμών 2025-26
Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς για το voucher παιδικών σταθμών 2025-2026 - Ποιοι οι δικαιούχοι
Ilias vasiladiotis
Η υγεία δεν μπορεί να γίνει delivery- Χρειάζεται επιστημονική ευθύνη, όχι προχειρότητα
Oι φαρμακοποιοί, οι οποίοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας πως η διανομή φαρμάκων χωρίς την παρέμβασή τους δεν είναι απλώς πρόχειρη —...
Η υγεία δεν μπορεί να γίνει delivery- Χρειάζεται επιστημονική ευθύνη, όχι προχειρότητα
το Ισραήλ του Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε την έναρξη μιας νέας μεγάλης επιχειρησιακής φάσης στη Λωρίδα της Γάζας
Ανελέητη θυριωδία στη Γάζα: Ο Ισραηλινοί σκοτώνουν αμάχους και με δακρυγόνα
Παλαιστίνιοι άμαχοι περιγράφουν σκηνές πανικού και θανάτου στα σημεία διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας
Ανελέητη θυριωδία στη Γάζα: Ο Ισραηλινοί σκοτώνουν αμάχους και με δακρυγόνα