Thumbnail
Τεράστια αποθέματα νερού σε μορφή πάγου εντόπισαν οι επιστήμονες λίγο κάτω από την επιφάνεια του 'Αρη, σε οκτώ διαφορετικά σημεία

Τα αποθέματα αυτά, που είναι εύκολο να αξιοποιηθούν και να χρησιμοποιηθούν είτε για κατανάλωση πόσιμου νερού, είτε για την μετατροπή του σε οξυγόνο, θα βοηθήσουν σημαντικά μια μελλοντική αποίκιση του γειτονικού πλανήτη.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον γεωλόγο Κόλιν Ντάντας του Κέντρου Αστρογεωλογίας της Γεωλογικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Science", ανέλυσαν φωτογραφίες και άλλα δεδομένα που έχει συλλέξει ο δορυφόρος Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) της NASA, ο οποίος βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον 'Αρη από το 2006.

Η ανάλυση των στοιχείων έφερε στο φως οκτώ περιοχές με απότομες πλαγιές με κλίση έως 55 μοίρες, όπου η διάβρωση έχει εκθέσει μια σειρά από θαμμένους παγετώνες. Μερικοί από αυτούς ξεκινούν μόλις ένα έως δύο μέτρα κάτω από την αρειανή επιφάνεια των βράχων και της σκόνης και φθάνουν σε βάθος τουλάχιστον 100 μέτρων.

Αυτά τα σημεία βρίσκονται σε μέσα γεωγραφικά πλάτη, περίπου 55 έως 58 μοίρες βόρεια και νότια του αρειανού ισημερινού (το αντίστοιχο της θέσης της Σκωτίας ή της «μύτης» της Νότιας Αμερικής στη Γη), δηλαδή σε περιοχές με εύκολη πρόσβαση, αρκετά μακριά από τους πιο απρόσιτους πόλους, όπου υπάρχει επίσης άφθονο νερό σε μορφή πάγου.

«Αποτελεί έκπληξη ότι βρέθηκε εκτεθειμένος πάγος στην επιφάνεια αυτών των τοποθεσιών σε μέσα γεωγραφικά πλάτη, τα οποία συνήθως είναι καλυμμένα από ένα στρώμα σκόνης ή ρεγόλιθου» δήλωσε ο Ντάντας.

«Οι αστροναύτες θα μπορούσαν να πάνε σε αυτές τις περιοχές απλώς με ένα κουβά και ένα φτυάρι και να πάρουν όλο το νερό που χρειάζονται» ανέφερε ο ερευνητής Σέιν Μερν του Σεληνιακού και Πλανητικού Εργαστηρίου του Πανεπιστημίου της Αριζόνα.

Οι επιστήμονες γνώριζαν ήδη ότι ο 'Αρης διαθέτει υπόγειο παγωμένο νερό, σχεδόν τελείως καθαρό. Όμως τα νέα στοιχεία δίνουν για πρώτη φορά μια τόσο λεπτομερή εικόνα των αποθεμάτων αυτών.

Οι πάγοι φαίνεται να έχουν σχηματισθεί σχετικά πρόσφατα, μάλλον μετά την πτώση χιονιού, καθώς δεν υπάρχουν πολλοί κρατήρες στην επιφάνεια από πάνω τους. Επιπλέον, εμφανίζουν ορατές διαστρωματώσεις, κάτι που θα βοηθήσει στην κατανόηση των διαχρονικών μεταβολών του κλίματος στον «κόκκινο» πλανήτη.

Εκτιμάται ότι σχεδόν το ένα τρίτο της επιφάνειας του 'Αρη διαθέτει πάγους λίγο κάτω από την επιφάνειά του.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός: Βγήκε η προκήρυξη - Αιτήσεις από 29/4 έως 14/5

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 7/05

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

doe
«Φόρος συμμετοχής» για μια θέση στην εκπαίδευση – Αύξηση παραβόλου και καθυστερήσεις απειλούν τις προσλήψεις στην Ειδική Αγωγή
Αύξηση-σοκ στο παράβολο για τους πίνακες της Ειδικής Αγωγής – Αγωνία για καθυστερήσεις στις προσλήψεις αναπληρωτών
«Φόρος συμμετοχής» για μια θέση στην εκπαίδευση – Αύξηση παραβόλου και καθυστερήσεις απειλούν τις προσλήψεις στην Ειδική Αγωγή
zaxaraki
Σύνοδος Πρυτάνεων στη Χαλκιδική: Η Σοφία Ζαχαράκη δίνει το στίγμα των εξελίξεων για την Ανώτατη Εκπαίδευση
Σύνοδος Πρυτάνεων στη Χαλκιδική: Η Σοφία Ζαχαράκη και φόντο την ασφάλεια και τη διεθνοποίηση των ΑΕΙ
Σύνοδος Πρυτάνεων στη Χαλκιδική: Η Σοφία Ζαχαράκη δίνει το στίγμα των εξελίξεων για την Ανώτατη Εκπαίδευση
απθ
MOVE ON UP στο ΑΠΘ: Ψηφιακές λύσεις για την υγεία και την κίνηση ατόμων με πάρκινσον
Εκδήλωση-Παρουσίαση του ευρωπαϊκού έργου για τη σωματική δραστηριότητα και τη γνωστική ενίσχυση στην Θεσσαλονίκη, Παρασκευή 9 Μαΐου 2025, 19:00, στο...
MOVE ON UP στο ΑΠΘ: Ψηφιακές λύσεις για την υγεία και την κίνηση ατόμων με πάρκινσον
penthos
Να εξοικειωθούμε με το θάνατο!
«Ο άνθρωπος ζει με το φόβο του θανάτου. Και είναι αυτός ο φόβος που του αλλοιώνει το περιεχόμενο της ζωής του και του αμαυρώνει την ελευθερία της...
Να εξοικειωθούμε με το θάνατο!