Thumbnail
Συμπεράσματα νέας μελέτης

Ο έλεγχος του επιπέδου της καφεΐνης στο αίμα μπορεί να αποτελέσει ένα νέο απλό τρόπο που θα βοηθήσει μελλοντικά στην έγκαιρη διάγνωση της νόσου Πάρκινσον, σύμφωνα με επιστήμονες στην Ιαπωνία

Η νέα μελέτη διαπίστωσε οι άνθρωποι με Πάρκινσον έχουν σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα καφεΐνης στον οργανισμό τους, σε σχέση με τους υγιείς, ακόμη κι αν πίνουν τους ίδιους καφέδες και γενικότερα καταναλώνουν παρόμοιες ποσότητες καφεΐνης. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Σίντσι Σαΐκι της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Τζουντέντο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Neurology" της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, μελέτησαν επί μια εξαετία 108 ασθενείς με Πάρκινσον, συγκριτικά με 31 άτομα χωρίς τη νόσο.

Όλοι οι συμμετέχοντες υποβάλλονταν σε περιοδικά τεστ αίματος για καφεΐνη, καθώς και για 11 υποπροϊόντα της, που εμφανίζονται όταν το σώμα την μεταβολίζει. Επίσης όλοι μελετήθηκαν για τυχόν μεταλλάξεις στα γονίδια που επηρεάζουν τον μεταβολισμό της καφεΐνης. Και οι δύο ομάδες κατανάλωναν κατά μέσο όρο το ισοδύναμο περίπου δύο φλιτζανιών καφέ κάθε μέρα. Όμως οι ασθενείς με Πάρκινσον είχαν στο αίμα τους πολύ χαμηλότερα επίπεδα καφεΐνης και εννέα υποπροϊόντων της.

H καφεΐνη ήταν κατά μέσο όρο 70 πικομόρια ανά δέκα μικρολίτρα στους ανθρώπους χωρίς Πάρκινσον, έναντι 24 πικομορίων στους παρκινσονικούς. Η στατιστική ανάλυση έδειξε ότι ένα νέο τεστ καφεΐνης θα μπορούσε να εντοπίσει αξιόπιστα τα άτομα με Πάρκινσον σε ποσοστό 98%.

Από την άλλη, η καφεΐνη δεν μπορεί να δείξει τη σοβαρότητα της νόσου, επειδή όσοι ασθενείς βρίσκονται σε πιο προχωρημένο στάδιο, δεν έχουν ακόμη χαμηλότερα επίπεδα καφεΐνης στο αίμα τους. Αυτό, κατά τους ερευνητές, σημαίνει ότι η μείωση του επιπέδου της καφεΐνης συμβαίνει ήδη από τα πρώτα στάδια της νόσου. Η γενετική ανάλυση εξάλλου δεν έδειξε να υπάρχουν διαφορές στα γονίδια που σχετίζονται με την καφεΐνη μεταξύ των ασθενών με Πάρκινσον και των υγιών.

«Αν τα ευρήματα αυτά επιβεβαιωθούν από άλλες μελέτες, μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για ένα απλό τεστ έγκαιρης διάγνωσης του Πάρκινσον, πιθανώς προτού καν εμφανισθούν τα πρώτα συμπτώματα. Αυτό είναι σημαντικό, επειδή η συγκεκριμένη νόσος είναι δύσκολο να διαγνωσθεί στα αρχικά στάδιά της», δήλωσε ο δρ Ντέηβιντ Μουνιόθ του Πανεπιστημίου του Τορόντο.

Σύνδεσμος για την επιστημονική δημοσίευση: n.neurology.org

Παύλος Δρακόπουλος

(ΑΠΕ ΜΠΕ)

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 14/12

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

pada
Πανελλαδικές 2025: Ποια Τμήματα του ΠΑΔΑ έχουν ισοτιμηθεί μέχρι τώρα με τo Πολυτεχνείο
Οι φετινοί υποψήφιοι των Πανελλαδικών Εξετάσεων που στοχεύουν την πρόσβαση σε Πολυτεχνικές Σχολές ας γνωρίζουν ότι σύμφωνα με σχετική ΚΥΑ τέσσερα...
Πανελλαδικές 2025: Ποια Τμήματα του ΠΑΔΑ έχουν ισοτιμηθεί μέχρι τώρα με τo Πολυτεχνείο
kali xronia
Γνωστός αστρολόγος προβλέπει ότι οι εκπαιδευτικοί είναι οι ευνοημένοι του 2025
Στο κείμενο αυτό αναφέρονται οι προβλέψεις, μήνα-μήνα, για τους εκπαιδευτικούς και την Παιδεία για το έτος 2025 από έναν παγκοσμίου φήμης...
Γνωστός αστρολόγος προβλέπει ότι οι εκπαιδευτικοί είναι οι ευνοημένοι του 2025