metaixmio
Ο ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ, συνεχίζοντας τη δραστηριότητά του και υποστηρίζοντας τη δια βίου μάθηση και την επαγγελματική κατάρτιση, ξεκινά τη νέα σεζόν με νέους κύκλους σεμιναρίων και με ετήσιο πρόγραμμα λογοτεχνικής μετάφρασης από την αγγλική γλώσσα.

ΣΧΟΛΗ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗΣ
Από τον Οκτώβριο του 2019 έως τον Μάιο του 2020 οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ, με την πολυετή εμπειρία τους στη διοργάνωση σεμιναρίων εκπαιδευτικού και επαγγελματικού χαρακτήρα, ξεκινούν Σχολή Μετάφρασης, διάρκειας 168 ωρών (28 εβδομάδων), το οποίο θα προσφέρει όλες τις θεωρητικές και πρακτικές γνώσεις σε όσους ενδιαφέρονται να ασχοληθούν επαγγελματικά με τη λογοτεχνική μετάφραση από την αγγλική γλώσσα, έτσι ώστε να ανταποκριθούν με επιτυχία στις υψηλές απαιτήσεις του επαγγέλματος.

metaixmio

 
Επιστημονική υπεύθυνη και διδάσκουσα είναι η συγγραφέας, μεταφράστρια και κριτικός λογοτεχνίας Κατερίνα Σχινά (Κρατικό Βραβείο Δοκιμίου 2014). Επιπλέον διδάσκουν η συγγραφέας και μεταφράστρια Κάλλια Παπαδάκη (Ευρωπαϊκό Βραβείο Λογοτεχνίας) και ο επιμελητής και μεταφραστής Ανδρέας Παππάς.
 
Βασικό αντικείμενο της Σχολής είναι η μύηση στη μεταφραστική πράξη και η προσπάθεια να απαντήσει σε γενικά ερωτήματα όπως:

  • «Πιστή» ή «ωραία» μετάφραση;
  • Μεταφράζεται η ποίηση;
  • Πού κινείται σήμερα η σύγχρονη μεταφραστική θεωρία;
  • Ποιες είναι οι βασικές δυσκολίες και τα διλήμματα του μεταφραστή;
  • Πώς λύνονται τα πραγματολογικά προβλήματα της μετάφρασης;
  • Πώς μεταφράζουμε ορθότερα τα γλωσσικά ιδιώματα της ιστορίας και της πολιτικής θεωρίας, της ιστορίας του πολιτισμού και της ιστορίας της τέχνης;

Ειδικότερα, θα συζητηθούν οι ιδιομορφίες της αγγλικής γλώσσας, οι παγίδες και τα κοινά ολισθήματα στα οποία ενδέχεται να μας παρασύρει, οι διαφορές ανάμεσα στην πεζογραφία και την ποίηση, ενώ θα επιχειρηθεί μια γενική εισαγωγή σε συγγραφείς και λογοτεχνικά ρεύματα.
Εκτός από το θεωρητικό πλαίσιο θα υπάρχει και «εφαρμοσμένο» σκέλος που στόχο έχει να βοηθήσει τους συμμετέχοντες να διαπιστώσουν στην πράξη τα στάδια και τα προβλήματα της μεταφραστικής διαδικασίας. Για τον σκοπό αυτό θα πραγματοποιηθούν και συναντήσεις με μεταφραστές και επιμελητές του εκδοτικού οίκου.
 
Τα μαθήματα ξεκινούν την Τρίτη 15 Οκτωβρίου και θα πραγματοποιούνται δύο φορές την εβδομάδα, κάθε Τρίτη και Πέμπτη, από τις 4 έως τις 7 μ.μ. Την Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2019, στις 6 το απόγευμα, θα πραγματοποιηθεί ενημερωτική συνάντηση από τους διδάσκοντες για το περιεχόμενο των μαθημάτων. Εγγραφές μέχρι τις 2 Οκτωβρίου 2019.
 
Προϋποθέσεις εγγραφής στο πρόγραμμα:

  • η συμπλήρωση του 18ου έτους της ηλικίας
  • η άριστη γνώση της αγγλικής και της ελληνικής γλώσσας σε γραπτό και προφορικό επίπεδο

Η τελική επιλογή των σπουδαστών θα προκύψει μέσα από τη διαδικασία γραπτών εξετάσεων (μετάφραση ενός σύντομου λογοτεχνικού κειμένου με χρήση λεξικών) το Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2019, στον ΠΟΛΥΧΩΡΟ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ (ώρα έναρξης: 10 π.μ., ώρα προσέλευσης: 9:30 π.μ.).
 
Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα, τη διαδικασία εγγραφών, το κόστος των διδάκτρων και τους διδάσκοντες θα βρείτε στο: www.metaixmio.gr/el/σχολη-μεταφρασης


 

metaixmio


ΝΕΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ
Τα σεμινάρια-εργαστήρια που έχουν προγραμματιστεί από τον Οκτώβριο έως τον Δεκέμβριο του 2019 είναι:
 
1. Εργαστήριο πεζού λόγου: Δημιουργική γραφή & τεχνικές της αφήγησης με τον συγγραφέα Κώστα Β. Κατσουλάρη

  • Μέρα και ώρες μαθημάτων: Τετάρτη, 17:00-20:00
  • Έναρξη μαθημάτων: Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2019
  • Διάρκεια: 30 ώρες / 10 συναντήσεις


Αναλυτικά:
Σε αυτό το εργαστήριο, μέσα από αναγνώσεις, ασκήσεις, επισημάνσεις, αλλά πρωτίστως μέσα από τη δημιουργική διάδραση μεταξύ των συμμετεχόντων, μαθητών και δασκάλου, διερευνώνται με πρακτικό τρόπο ποικίλα ερωτήματα.
 
Κάποια από αυτά είναι πιο «τεχνικά»:

  • Ποιος «μιλάει» μέσα σε μια αφήγηση;
  • Τι είναι προτιμότερο, να «δείχνεις και να μη λες» (show, don't tell) ή μπορείς εξίσου καλά να «λες χωρίς να δείχνεις»;
  • Πότε ολοκληρώνεται μια ιστορία και πότε απλώς σταματάει;
  • Τι πρέπει να κάνουμε ώστε οι αφηγήσεις μας να είναι ζωντανές και παλλόμενες και όχι… «ψόφια κουνέλια»;

Ενώ άλλα είναι γενικότερα:

  • Τι είναι το καλό γράψιμο και γιατί δεν είναι «σχετικό»;
  • Είναι ο εαυτός μας προϊόν μυθοπλασίας;
  • Πώς οι αγαπημένοι μας συγγραφείς γίνονται οι καλύτεροι δάσκαλοί μας και γιατί είναι καλό να έχουμε παραπάνω από έναν;

 
Στη διάρκεια των δέκα εβδομάδων που διαρκεί ο πρώτος κύκλος του εργαστηρίου, κάθε ενδιαφερόμενος/η συμμετέχει με 4 ή 5 ασκήσεις-διηγήματα (ένα σε κάθε δεύτερη συνάντηση), μικρότερης έκτασης στην αρχή, εκτενέστερα στη συνέχεια, καθένα από τα οποία αποσκοπεί στην «απορρόφηση» μιας αφηγηματικής τεχνικής ή ενός «τρόπου». Επίσης, υποχρεούται να διαβάζει προσεκτικά τα διηγήματα των λοιπών συμμετεχόντων στο σπίτι, και να συνεισφέρει δημιουργικά στη συζήτηση με βάση συγκεκριμένο πλαίσιο ανάλυσης.
Γενικότερα: Θα μελετήσουμε διαφορετικά στιλ γραφής, θα δοκιμάσουμε τεχνοτροπίες· θα δούμε πώς η επιλογή μιας «φόρμας» μπορεί να καθορίσει το «περιεχόμενο» ενός λογοτεχνικού έργου και πώς, αντίστροφα, ένα συγκεκριμένο «περιεχόμενο» έλκει τη δική του «φόρμα». Πάντοτε έχοντας επίγνωση ότι η συγγραφή είναι αγώνας μεγάλων αποστάσεων, άσκηση επιμονής και υπομονής, έκφραση πίστης στη δύναμη των λέξεων και αγάπης για τους ανθρώπους.
 
2. Εργαστήρια Επιμέλειας – Διόρθωσης κειμένων με την Καθηγήτρια Γλωσσολογίας Πανεπιστημίου Πατρών Άννα Ιορδανίδου

  • Μέρα και ώρες μαθημάτων: Παρασκευή, 17:00-21:00
  • Έναρξη μαθημάτων: Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2019
  • Διάρκεια: 30 διδακτικές ώρες – 6 συναντήσεις

Τα εργαστήρια περιλαμβάνουν: Παρουσίαση διορθωτικών πρακτικών (σε κείμενα έντυπης και ηλεκτρονικής μορφής) και τρόπων αξιοποίησης των πηγών του διαδικτύου, καθώς και συλλογική διόρθωση γλωσσικών ασκήσεων (ορθογραφία, μονοτονικό, συλλαβισμός, στίξη, κλίση ονομάτων και ρημάτων κτλ.) και διόρθωση δοκιμίων από διάφορα είδη κειμένων (λογοτεχνία, σχολικά βοηθήματα, δημοσιογραφικά άρθρα, επιστημονικά δοκίμια κτλ.).
Στους συμμετέχοντες δίνεται η δυνατότητα να παραδώσουν στο τέλος του σεμιναρίου άσκηση διόρθωσης κειμένου, ώστε να αξιολογηθεί η επίδοσή τους από την υπεύθυνη καθηγήτρια.
 
Την Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2019, στις 6 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί μια open day συνάντηση όπου οι εισηγητές και οι διδάσκοντες των δύο παραπάνω σεμιναρίων θα ενημερώσουν τους ενδιαφερόμενους για το περιεχόμενο του καθενός και θα απαντήσουν σε πιθανές ερωτήσεις. Περισσότερα για τα δύο σεμινάρια και το κόστος των διδάκτρων θα βρείτε στο www.metaixmio.gr/el/1-σεμινάρια-εργαστήρια
 
Και οι δύο ενημερωτικές συναντήσεις, στις 19 και 26 Σεπτεμβρίου, θα μεταδοθούν με live streaming μέσω του site μας www.metaixmio.gr.
 
Περισσότεροι από 1.350 σπουδαστές από το 2006 μέχρι σήμερα εμπιστεύτηκαν τον ΠΟΛΥΧΩΡΟ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ και το όνομα των εκδόσεων ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ για την αυτομόρφωση και την ουσιαστική κατάρτισή τους, καθώς και για να αποκτήσουν επιπλέον γνωστικά εφόδια σε τομείς που τους ενδιαφέρουν, παρακολουθώντας τα σεμινάριά μας.

  • Τα μαθήματα πραγματοποιούνται στον ΠΟΛΥΧΩΡΟ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ, στο κέντρο της Αθήνας (Ιπποκράτους 118), πιστοποιημένο Κέντρο Διά Βίου Μάθησης Επιπέδου 1 (Κε.Δι.Βι.Μ.1), σε άρτια εξοπλισμένη αίθουσα.
  • Στο διάλειμμα προσφέρεται καφές ή τσάι.
  • Με την ολοκλήρωση κάθε σεμιναρίου παρέχεται σχετική βεβαίωση παρακολούθησης.
  • Με την εγγραφή προσφέρονται δωρεάν βιβλία.
  • Ειδικές τιμές για φοιτητές και ανέργους στα δύο σεμινάρια.

Εγγραφές και δηλώσεις συμμετοχής στο e-mail: [email protected]

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 14/12

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ypourgeio_paideias_ypaith.jpg
Πανεπιστήμια: Συγκροτήθηκε το νέο Πειθαρχικό Συμβούλιο για την παραπομπή μελών ΔΕΠ και Πρυτάνεων
Η θητεία ισχύει για δύο ακαδημαϊκά έτη και ολοκληρώνεται στις 31-8- 2026
Πανεπιστήμια: Συγκροτήθηκε το νέο Πειθαρχικό Συμβούλιο για την παραπομπή μελών ΔΕΠ και Πρυτάνεων
Πολυτεχνείο Κρήτης
Πολυτεχνείο Κρήτης: «Η Σύγκλητος απαγόρευσε την εκδήλωση φοιτητικών ομάδων»
Καταγγελία ΦΣ Εστιών για την «απαράδεκτη απόφαση» απαγόρευσης εκδηλώσεων φοιτητικών ομάδων στην Πολυτεχνειούπολη
Πολυτεχνείο Κρήτης: «Η Σύγκλητος απαγόρευσε την εκδήλωση φοιτητικών ομάδων»