Thumbnail
Υπουργείο Παιδείας

Ο Κοινοβουλευτικός Υφυπουργός του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Παιδείας και Έρευνας (BMBF) Τόμας Ράχελ (Thomas Rachel), ο Αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων αρμόδιος για τα θέματα Έρευνας και Καινοτομίας. Κώστας Φωτάκης, και ο Γ.Γ. Έρευνας και Τεχνολογίας, Θωμάς Μαλούτας, έδωσαν στην Αθήνα το έναυσμα για τη συνέχιση της ήδη επιτυχημένης διμερούς συνεργασίας στον τομέα της Έρευνας και Καινοτομίας.

«Μπορούμε να οικοδομήσουμε στην υπάρχουσα εξαιρετική ελληνογερμανική συνεργασία και με τα νέα δεδομένα του κοινού ερευνητικού μας προγράμματος να στηρίξουμε τη σταθερή και μακροπρόθεσμη εξέλιξη καινοτόμων συστημάτων στη Γερμανία και την Ελλάδα. Φέρνουμε σε επαφή τα καλύτερα μυαλά και αναπτύσσουμε τα δίκτυα μεταξύ των ερευνητών των δύο χωρών», ανέφερε ο κ. Ράχελ στη συνάντηση της 14ης Ιουλίου 2016.

Το ελληνογερμανικό πρόγραμμα Έρευνας και Καινοτομίας που υλοποιήθηκε με επιτυχία κατά τη διάρκεια της χρονικής περιόδου 2013-2015, αποτελεί το μοναδικό πολυθεματικό διμερές πρόγραμμα, το οποίο υλοποιεί η Γερμανία με άλλο κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο πλαίσιο της νέας προκήρυξης του προγράμματος θα χρηματοδοτηθούν έργα που αφορούν στους τομείς της υγείας, της βιο-οικονομίας, της ενέργειας, των υλικών, των βασικών τεχνολογιών γενικής εφαρμογής (KETs) καθώς και σε διεπιστημονική συνεργασία στους τομείς των κοινωνικών και ανθρωπιστικών επιστημών, πολιτισμού & τουρισμού.

«Το ελληνογερμανικό ερευνητικό πρόγραμμα εξελίσσεται σε ναυαρχίδα της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών» τόνισε ο κ. Ράχελ.

Στόχος του προγράμματος είναι η ενίσχυση της διασύνδεσης μεταξύ της επιστήμης και της αγοράς στους συγκεκριμένους τομείς, η υποστήριξη των νέων επιστημόνων και στις δύο χώρες και η επέκταση των συνεργειών με τα ανταγωνιστικά προγράμματα του Ορίζοντα 2020.

Όπως επισήμανε ο κ. Φωτάκης: «Η συνεργασία στην Έρευνα και Καινοτομία μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης αναπτυξιακών δράσεων μεταξύ των δύο χωρών, ως επένδυση στο μέλλον της κοινής τους συνεργασίας».

Για τη χρηματοδότηση του προγράμματος Έρευνας και Καινοτομίας οι δύο χώρες θα διαθέσουν το συνολικό ποσό των 18 εκατομμυρίων ευρώ (δημόσια δαπάνη), από 9 εκατομμύρια η κάθε μία. Η προκήρυξη για το πρόγραμμα πρόκειται να δημοσιευθεί στο άμεσο προσεχές διάστημα.

Με σκοπό την ταχύτερη αξιοποίηση των αποτελεσμάτων της διμερούς συνεργασίας, τα δύο Υπουργεία συμφώνησαν να υποστηρίξουν μέτρα για τη μεταφορά τεχνογνωσίας και τεχνολογίας στην Ελλάδα. Το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Παιδείας και Έρευνας (BMBF) θα διαθέσει επιπλέον για το σκοπό αυτό έως 2 εκατομμύρια ευρώ για τα έτη 2017 και 2018, και η ΓΓΕΤ 1 εκατομμύριο ευρώ το 2019.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Η ύλη για 47.000 υποψήφιους ως 26/5 με τις λύσεις

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 26/05

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Κωστής Χατζηδάκης
Προκλητικός Χατζηδάκης: Θα πάμε πιο βαθιά την αξιολόγηση στο χώρο της Παιδείας
Η Παιδεία είναι το πεδίο στο οποίο οι πολιτικές αλλαγές χτυπούν πρώτες και μετριούνται πιο σκληρά. Εάν πράγματι η μονιμότητα «σπάσει» πρώτα στους...
Προκλητικός Χατζηδάκης: Θα πάμε πιο βαθιά την αξιολόγηση στο χώρο της Παιδείας
7ο Λύκειο Καλλιθέας
Μαθητές του εσπερινού Λύκειου Παλλήνης απείλησαν καθηγητές επειδή κόπηκαν (Βίντεο)
Ένα απίστευτο περιστατικό διαδραματίστηκε σε εσπερινό Λύκειο στην Παλλήνη όταν μαθητές απείλησαν καθηγητές
Μαθητές του εσπερινού Λύκειου Παλλήνης απείλησαν καθηγητές επειδή κόπηκαν (Βίντεο)
κρητης
Society Talks: Επικοινωνία μέσω Video podcast από το Πανεπιστήμιο Κρήτης
Στόχος της δράσης είναι να συστήσει στο κοινό, ακαδημαϊκούς και ερευνητές του ιδρύματος, και να συνδέσει την επιστήμη με την κοινωνία με την...
Society Talks: Επικοινωνία μέσω Video podcast από το Πανεπιστήμιο Κρήτης