Την τελευταία δεκαετία το προσωπικό των ΑΕΙ, μέλη ΔΕΠ, λοιπό εκπαιδευτικό και διοικητικό προσωπικό, συρρικνώθηκε εξαιτίας της κρίσης σε ποσοστό άνω του 30%, ενώ η τάση αυτή δεν έχει αναστραφεί.
Πρωτεύον αίτημα της πανεπιστημιακής κοινότητας όλα αυτά τα χρόνια είναι η άμεση επαναπροκήρυξη των θέσεων όσων αφυπηρετούν, κάτι που συνέβαινε παλαιότερα (το λεγόμενο «1 προς 1»), και η παροχή πρόσθετων νέων θέσεων ώστε να καλυφθούν τα κενά που έχουν συσσωρευθεί.
Το ζήτημα δεν είναι απλά ποσοτικό, καθώς οι θέσεις ΔΕΠ αντιστοιχούν σε διαφορετικά γνωστικά αντικείμενα και, όταν αυτά χάνονται, δημιουργούνται δυσαναπλήρωτα κενά στο πρόγραμμα σπουδών, με δυσμενείς επιπτώσεις στην ποιότητα των σπουδών και το επίπεδο των πτυχίων.
Με το νόμο 4653/2019, άρθρο 65, επανέρχεται το «1 προς 1» ως εξής: «Η θέση … επαναπροκηρύσσεται το νωρίτερο την 1η Ιανουαρίου του έτους που έπεται της κένωσης». Υπάρχει δηλαδή κενό οπωσδήποτε για ένα έτος και είναι αμφίβολο αν η διαδικασία (προκήρυξη, εκλογή, διορισμός, και ανάληψη καθηκόντων) ολοκληρωθεί μέσα στη δεύτερη ακαδημαϊκή χρονιά μετά την αφυπηρέτηση. Αυτό συμβαίνει υπό τις καλύτερες προϋποθέσεις με άμεση επαναπροκήρυξη και ταχεία διαδικασίας εκλογής.
Αντί το διδακτικό κενό να καλύπτεται με εμβαλωματικές και αμφίβολης ακαδημαϊκότητας λύσεις (όπως πρόσληψη έκτακτου προσωπικού, συλλήβδην ομοτιμοποίηση ή ανάθεση σε μη μέλη ΔΕΠ), προτιμότερο είναι να μη δημιουργείται καν.
Προτείνουμε, στο πλαίσιο του στρατηγικού προγραμματισμού προσλήψεων της κυβέρνησης και της προγραμματικής συμφωνίας υπουργείου-ΑΕΙ, η προκήρυξη της υπό κένωση θέσης να ξεκινά έγκαιρα, έως και 2 έτη νωρίτερα, η δε ανάληψη καθηκόντων να γίνεται την αμέσως επόμενη μέρα της αφυπηρέτησης, 1 Σεπτεμβρίου, χωρίς να δημιουργείται κενό (η ευχέρεια του Τμήματος να προκηρύξει τη θέση στο ίδιο ακριβώς, σε τροποποιημένο ή διαφορετικό γνωστικό αντικείμενο δεν επηρεάζει τη ρύθμιση αυτή – άλλωστε τα μέλη ΔΕΠ μπορούν να αλλάξουν στη διάρκεια της θητείας τους το γνωστικό αντικείμενο της θέσης τους).
Η πρόταση αυτή της ΚΙΠΑΝ για την έγκαιρη επαναπροκήρυξη της θέσης των αφυπηρετούντων μελών ΔΕΠ έχει ήδη κατατεθεί από τις 10/3/2020 στην ΠΟΣΔΕΠ και αντιμετωπίστηκε θετικά από όλα τα μέλη της Εκτελεστικής Γραμματείας. Συνδέεται δε με τον προγραμματισμό θέσεων, που αποτελεί επίσης ανεκπλήρωτο αίτημα των πανεπιστημιακών, ενώ είναι και ανεξάρτητη από την εκάστοτε (οριζόμενη από το νόμο) ηλικία αφυπηρέτησης.
Ωστόσο, ακόμη και αν η προτεινόμενη ρύθμιση νομοθετηθεί αμέσως, θα ωριμάσει και θα παράγει αποτελέσματα μετά από δύο χρόνια. Από την άλλη, δυστυχώς, το «1 προς 1» ξεκινά χωρίς να εφαρμόζεται πλήρως – ήδη το υπουργείο υπόσχεται λιγότερες θέσεις. Ενώ οι προοπτικές των δημοσιονομικών και των προτεραιοτήτων στη χρηματοδότηση, εν μέσω ή μετά την επιδημία του κορωνοϊού, είναι εξαιρετικά δυσοίωνες και πιθανότατα οι επόμενες προκηρύξεις θα είναι ακόμη λιγότερες και καθυστερημένες.
Για να καλυφθούν τα κενά διδασκαλίας αφού υιοθετηθεί η προτεινόμενη ρύθμιση μέχρι να ολοκληρωθούν οι πρώτοι διορισμοί βάσει αυτής, σε αυτό το μεταβατικό διάστημα διετίας, είναι χρήσιμη η πρόταση της ΠΟΣΔΕΠ (βλ. [1]), που προωθήθηκε στη Σύνοδο Πρυτάνεων και προβλέπει την υπό όρους παραμονή σε προσωποπαγή θέση μετά την ηλικία αφυπηρέτησης, με διδακτικά μόνο καθήκοντα και μέχρι να αναλάβει υπηρεσία το νέο μέλος ΔΕΠ.
Η πρόταση για έγκαιρη επαναπροκήρυξη της θέσης είναι μια ορθολογική μόνιμη λύση, ενώ η πρόταση για μετατροπή της θέσης σε προσωποπαγή είναι προσωρινή, χρήσιμη για την παρούσα κατάσταση και για την πρώτη μεταβατική διετία (δηλαδή για τους συναδέλφους που πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν το 2020 και το 2021) μέχρι να λειτουργήσει η έγκαιρη επαναπροκήρυξη. Για τη μεταβατική περίοδο διετίας, η δεύτερη πρόταση δεν αποκλείει την πρώτη, αλλά τη συμπληρώνει, ενώ από τη στιγμή που θα λειτουργεί ομαλά η πρώτη, η δεύτερη δεν θα έχει πεδίο εφαρμογής.
Στο αμέσως επόμενο διάστημα, είτε υπό βέλτιστες συνθήκες, είτε υπό τις δυσμενείς, για τις οποίες πρέπει να προετοιμαζόμαστε, η συνεχιζόμενη αποψίλωση του προσωπικού φέρνει πολλά τμήματα σε οριακό επίπεδο διδασκαλίας. Οι αριθμοί που έγιναν γνωστοί για το ΑΠΘ, το οποίο θα χάσει επιπλέον 1/5 των μελών ΔΕΠ μέχρι το 2023, είναι αμείλικτοι. Όποιοι έχουν την ευθύνη να σχεδιάζουν και υλοποιούν πολιτικές δεν μπορεί να τους παραβλέψουν.
Πρέπει να ληφθούν γρήγορα οι αναγκαίες αποφάσεις.
Δ Ι Ο Ι Κ Ο Υ Σ Α Ε Π Ι Τ Ρ Ο Π Η της
Κ Ι Ν Η Σ Η Σ Π Α Ν Ε Π Ι Σ Τ Η Μ Ι Α Κ Η Σ Α Ν Α Β Α Θ Μ Ι Σ Η Σ
Παραπομπή:
[1] Προεδρείο ΠΟΣΔΕΠ - επιστολή στη Σύνοδο Πρυτάνεων με πρόταση για ρυθμίσεις αφυπηρέτησης, 8-4-2020
http://www.posdep.gr/index.php?option=com_docman&Itemid=207&task=doc_download&gid=2514
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 14/12
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη