ΣΥΡΙΖΑ: Η Θεματική Εβδομάδα και η σεξουαλική αγωγή τα νέα θύματα των αναχρονιστικών αντιλήψεων του υπ. Παιδείας
Ανακοίνωση του Τμήματος Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ

Για μια ακόμη φορά η ηγεσία του υπ. Παιδείας, συνεχίζοντας την καταστροφική πολιτική της, υποχωρεί στις πιέσεις των πιο συντηρητικών και σκοταδιστικών κύκλων της ελληνικής κοινωνίας. Θύμα της αυτή τη φορά η Θεματική Εβδομάδα, που με εγκύκλιο του υπ. Παιδείας διαγράφεται με μια μονοκοντυλιά από το πρόγραμμα σπουδών του Γυμνασίου.

Σχετική εισήγηση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) επικαλείται η υφυπουργός Παιδείας κ. Σ. Ζαχαράκη για να δικαιολογήσει αυτή την απόφαση. Αποσιωπά όμως το γεγονός ότι έχουν γίνει κατ’ επανάληψη έγκυρες επιστημονικές έρευνες από το ΙΕΠ, που έδειξαν ότι και χρήσιμη και αποτελεσματική ήταν η εφαρμογή αυτού του καινοτόμου και πρωτοποριακού μέτρου, καθώς έδινε τη δυνατότητα στους εφήβους και τις έφηβες του Γυμνασίου να συζητήσουν κρίσιμα θέματα που τους απασχολούν, όπως το σώμα και η διατροφή, οι εξαρτήσεις, οι διαφυλικές σχέσεις και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Συγκεκριμένα, το σχολικό έτος 2018-19, όπως προκύπτει από την αξιολόγηση του προγράμματος που διενέργησε το Ι.Ε.Π., έλαβαν μέρος 1.656 Γυμνάσια από τα 1.700 της χώρας και τα θέματα και η συχνότητα με την οποία τα προσέγγισαν ήταν:

• Δημοκρατική Συνύπαρξη και Ανθρώπινα Δικαιώματα (004)
• Διατροφή και ποιότητα Ζωής (1.015)
• Έμφυλες ταυτότητες (876)
• Πρόληψη εθισμού και εξαρτήσεων (993)
• Οδική Ασφάλεια και Κυκλοφοριακή Αγωγή (913)

Καταργώντας τη Θεματική Εβδομάδα με την απόφασή της η κ. Κεραμέως στερεί από τις μαθήτριες και τους μαθητές του Γυμνασίου τη δυνατότητα να συνεργαστούν με το εκπαιδευτικό προσωπικό του σχολείου αλλά και με εξειδικευμένους επιστημονικούς φορείς εκτός σχολείου πάνω σε αυτά τα θέματα.

Είναι όντως εντυπωσιακό το γεγονός ότι η υπουργός Παιδείας από τη μια δηλώνει πως η επιστημονική/παιδαγωγική έρευνα είναι οδηγός των αποφάσεών της και από την άλλη ποδοπατά τα πορίσματα των ερευνών προκειμένου να ευθυγραμμιστεί με τις ιδεοληψίες της κυβέρνησής της. Το ίδιο αβασάνιστα, αναιτιολόγητα και ατεκμηρίωτα έχει ήδη καταργήσει τα διετή τμήματα επαγγελματικής εκπαίδευσης των πανεπιστημίων, τα νεοϊδρυθέντα τμήματα των ΑΕΙ ακόμα και τη δυνατότητα ελεύθερης πρόσβασης στα πανεπιστήμια.

Την ίδια στιγμή, με απόφαση του υπουργείου Παιδείας καταργείται και, όπως δημοσίως δηλώθηκε, «…θα επανεξεταστεί», το πρόγραμμα σεξουαλικής αγωγής «Φρίξος», ένα πρόγραμμα τεσσάρων Ελληνίδων εκπαιδευτικών από το Ρέθυμνο, που τιμήθηκε το 2019 από τον Παγκόσμιο Οργανισμό για τη Σεξουαλική Υγεία με το Βραβείο Αριστείας και Καινοτομίας. Το πρόγραμμα «Φρίξος» από το 2015 έπαιρνε κάθε χρόνο έγκριση από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, όπως πήρε και φέτος στην αρχή της σχολικής χρονιάς, όμως τώρα, εν κρυπτώ και αιφνιδίως, ζητήθηκε η επανεξέτασή του.

Κατά τα άλλα, υπόσχεται συνολικό επανασχεδιασμό του προγράμματος σπουδών η κ. Κεραμέως και στο πλαίσιο αυτό προετοιμάζει νέες θεματικές για την επόμενη σχολική χρονιά. Όσο όμως η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας κυριαρχείται από φοβικά σύνδρομα, αναχρονιστικές αντιλήψεις και εμμονικές ιδεοληψίες, μόνο ανησυχία προκαλούν τέτοιες εξαγγελίες.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πανελλαδικές 2024: Τι σημαίνει η ήπια αύξηση του αριθμού εισακτέων που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Πιερρακάκης

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 22 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 22/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

smartphone_apps.jpg
5 εφαρμογές επεξεργασίας φωτογραφιών για να κατεβάσεις στο smartphone σου
Δεν έχει σημασία πόσο φανατικός φωτογράφος είσαι με το κινητό σου, κάθε σου λήψη μπορεί να γίνει ακόμα καλύτερη με λίγη επεξεργασία
5 εφαρμογές επεξεργασίας φωτογραφιών για να κατεβάσεις στο smartphone σου