Thumbnail
Ακριβές οι μετακινήσεις, λέει ο Β. Κοντάρας Μυτιληνιοί αντί για Χιώτες οι εξεταστές των υποψηφίων με δυσλεξία

Ανθή Παζιάνου

Οι πανελλαδικές εξετάσεις ξεκίνησαν την περασμένη εβδομάδα και μαζί με το γνωστό άγχος που περιβάλλει μαθητές και γονιούς για την εισαγωγή των πρώτων σε ένα από τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας, στο ζενίθ βρίσκεται και ο ανταγωνισμός μεταξύ των υποψηφίων.

Επίκεντρο του σημερινού ρεπορτάζ είναι οι διαδικασίες υπό τις οποίες εξετάζονται προφορικά υποψήφιοι με δυσλεξία και άλλες μαθησιακές δυσκολίες.

Γονείς που επιθυμούν να κρατήσουν την ανωνυμία τους, αλλά τα στοιχεία τους είναι στη διάθεση της εφημερίδας μας, καταγγέλλουν ότι οι εξεταστές των προφορικών εξετάσεων δεν είναι Χιώτες, όπως είθισται, αλλά Μυτιληνιοί, με αποτέλεσμα να κάνουν λόγο για διαβλητότητα της εξέτασης.

Παιδεία

Τους… «μάτιασαν»!

Οι… «μελισσοκόμοι» της Γέρας

«Επανεξετάστε την απόφαση για τα δημοτικά σχολεία»

Απαντήσεις στα θέματα των Πανελλαδικών εξετάσεων

Μέσα έκανε ζέστη… και έξω αγωνία!

Παράλληλα αναφέρουν ότι οι εξεταστές δεν είναι ιδιαίτερα αυστηροί, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται υποψήφιοι δύο ταχυτήτων.

Γιατί συμβαίνει…

Διαφωτιστική είναι η εξήγηση του γενικού γραμματέα τής ΕΛΜΕ, Αντρέα Μπάλλα, για το φαινόμενο των μετακινήσεων εκπαιδευτικών από νομό σε νομό που συμβαίνει μόνο στη Λέσβο, ενώ ο διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου, Βασίλης Κοντάρας, επισημαίνει ότι δεν υπάρχουν χρήματα για τις μετακινήσεις των εξεταστών.

Στην εφημερίδα μας, στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και στο Υπουργείο Παιδείας κατήγγειλαν χτες γονείς υποψηφίων που δίνουν πανελλαδικές εξετάσεις, ότι «για πρώτη φορά φέτος τα παιδιά με δυσλεξία εξετάζονται από Μυτιληνιούς εκπαιδευτικούς και όχι από Χιώτες».

Ας σημειωθεί ότι πρόκειται για 37 συνολικά υποψηφίους από το Νομό Λέσβου, που εξετάζονται προφορικά στο 4ο Γενικό Λύκειο Μυτιλήνης, καθώς αδυνατούν να υποστούν γραπτή εξέταση.

Αυτό συμβαίνει για υποψηφίους με προβλήματα όρασης, με κινητική αναπηρία και μεταξύ άλλων για εκείνους που παρουσιάζουν ειδικές μαθησιακές δυσκολίες όπως δυσλεξία, δυσγραφία, δυσαριθμησία, δυσαναγνωσία, δυσορθογραφία.

Οι γονείς μεταξύ άλλων αναφέρουν: «Πώς είναι δυνατόν τα δικά μας παιδιά που εξετάζονται γραπτώς, να είναι ίσα με εκείνα που μπορεί να γνωρίζουν τον καθηγητή που τους εξετάζει, να είναι φίλοι, γείτονες ή και καθηγητές που παραδίδουν ιδιαίτερα μαθήματα;

Είμαστε σε μια πολύ κλειστή κοινωνία και υπάρχουν ιδιαίτερες σχέσεις. Οπότε είναι σαφές ότι τα παιδιά που εξετάζονται προφορικά, είναι πιο ευνοημένα».

«Τοπικό φαινόμενο»

Αρκούντως διαφωτιστική ήταν η άποψη του γενικού γραμματέα τής ΕΛΜΕ Λέσβου, Αντρέα Μπάλλα, ο οποίος εξηγεί στο «Ε» ότι μόνο στο Νομό Λέσβου έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο μετακίνησης εξεταστών και ότι σε κανέναν άλλο νομό δε μετακινούνται εκπαιδευτικοί για τις πανελλαδικές εξετάσεις. Μάλιστα ο κ. Μπάλλας επισημαίνει: «Αρκετά χρόνια νωρίτερα, οι μετακινήσεις δε συνέβαιναν στη Λέσβο.

Πριν από μία δεκαετία και αφού υπήρξαν καταγγελίες γονέων για εμπλοκή τότε στελεχών της Εκπαίδευσης στις πανελλαδικές εξετάσεις, και επειδή παρατηρήθηκε έλλειμμα εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας προς αυτούς, καθιερώθηκε να γίνεται ανταλλαγή εξεταστών από τη Λέσβο στη Χίο και από τη Χίο στη Λέσβο. Αυτό όμως συνέβαινε μόνο στο Νομό μας».

Επί της ουσίας, προσθέτει: «Δε θεωρώ ότι φέτος καλύφθηκε το κενό εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας. Είναι φανερό ότι δεν υπάρχουν χρήματα ή καλύτερα ότι το Υπουργείο Παιδείας έχει περικόψει τα χρήματα, οπότε δεν μπορούν να καλυφθούν οι εν λόγω μετακινήσεις εξεταστών.

Κατά τη γνώμη μου το πρόβλημα αξιοπιστίας είναι εγγενές του εξεταστικού συστήματος και εφόσον διαπιστώνεται επιπροσθέτως στο Νομό μας, τότε το Υπουργείο Παιδείας και η Διεύθυνση Εκπαίδευσης οφείλουν να εξασφαλίζουν τα χρήματα για τη μετακίνηση.

Κι αυτό, γιατί κατά τα άλλα, και ειδικά οι πανελλαδικές εξετάσεις, θα πρέπει να καταργηθούν και η πρόσβαση στην Ανώτατη Εκπαίδευση θα πρέπει να είναι ελεύθερη».

«Κάνουμε ό,τι μπορούμε»

Ο προϊστάμενος της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου, Βασίλης Κοντάρας, επανέλαβε από την πλευρά του ότι πουθενά αλλού στην Ελλάδα δε γίνονται μετακινήσεις εξεταστών. «Κατ’ αρχήν, αν υπάρχει λιγότερη ή περισσότερη αυστηρότητα από κάποιους εκπαιδευτικούς, όταν αυτό δεν καταγγέλλεται επώνυμα από τους γονείς, τότε δεν μπορώ να πάρω κανένα μέτρο.

Βρισκόμαστε μέσα στην οικονομική κρίση και αντικειμενικά δεν υπάρχουν χρήματα για έξοδα που θα μπορούσαν να μη γίνουν.

Οι εξετάσεις γίνονται με τον πιο έγκυρο και οικονομικό τρόπο και, επαναλαμβάνω, αν θέλει κάποιος να καταγγείλει ή να προσάψει κάτι σε βάρος εκπαιδευτικού, θα πρέπει να το κάνει επώνυμα. Διαφορετικά προσβάλλει την υπηρεσία και τον κλάδο», δηλώνει στο «Ε».

ΠΗΓΗ: emprosnet.gr/

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΣΟΚ με την Ανάκληση απορρυπαντικού πλυντηρίου ρούχων: Αόρατος κίνδυνος με επιβλαβείς χημικές ουσίες και ελλιπή επισήμανση

750 ευρώ  σε 170.000 πολίτες - Πάρτε τα με μια μόνο αίτηση και όλα εξα αποστάσεως μέσω golearn

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 7/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

φωτιά
Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά στην Πάρνηθα – Κοντά στο καταφύγιο Μπάφι
Ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις στο σημείο κατάφεραν να θέσουν τη φωτιά υπό μερικό έλεγχο πριν αυτή πάρει περαιτέρω διαστάσεις
Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά στην Πάρνηθα – Κοντά στο καταφύγιο Μπάφι
teacher
Εκπαιδευτικοί - δημόσιοι υπάλληλοι: Άδεια άσκησης ιδιωτικού έργου με ή χωρίς αμοιβή – Η νομοθεσία για όλες τις περιπτώσεις
Τι ισχύει στις περιπτώσεις: 1. Ασκηση ιδιωτικού  έργου σε περίοδο άδειας άνευ αποδοχών 2. Ιδιωτικό έργο ή εργασία με αμοιβή, σε υπαλλήλους που τελούν...
Εκπαιδευτικοί - δημόσιοι υπάλληλοι: Άδεια άσκησης ιδιωτικού έργου με ή χωρίς αμοιβή – Η νομοθεσία για όλες τις περιπτώσεις
sxoliko vivlio
Γιατί κ. Πρόεδρε του ΙΕΠ αφαιρέσατε από το σχολικό βιβλίο τα «παιδιά που τους έκλεψαν το χαμόγελο»;
Για την αφαίρεση από το σχολικό βιβλίο της γλώσσας άρθρου του Π. Παπακωνσταντίνου για τα δεινά των παιδιών στην κατεχόμενη Παλαιστίνη, δημοσιευμένο...
Γιατί κ. Πρόεδρε του ΙΕΠ αφαιρέσατε από το σχολικό βιβλίο τα «παιδιά που τους έκλεψαν το χαμόγελο»;