Σοφία Ζαχαράκη
Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Το Υπουργείο Παιδείας αναθέτει στην ΑΔΙΠΠΔΕ μελέτη για την υπερβαθμολόγηση και την αναβάθμιση των κριτηρίων προαγωγής και αποφοίτησης μαθητών Γυμνασίου και Λυκείου

Η υπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη, εξέφρασε στη Βουλή τους προβληματισμούς της σχετικά με τα υψηλά ποσοστά μαθητών που λαμβάνουν βραβεία Αριστείας και υψηλούς βαθμούς προαγωγής σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, από το Δημοτικό έως το Λύκειο.

Όπως επισημαίνει η Υπουργός, η υπερβαθμολόγηση δημιουργεί ανησυχίες για τον παιδαγωγικό ρόλο των σχολικών βαθμολογιών και την αξιοπιστία των τίτλων σπουδών. Το θέμα έχει ενισχυθεί από τις υψηλές επιδόσεις μαθητών που λαμβάνουν Αριστεία Γυμνασίου (18,5 – 20) και Λυκείου (18,1 – 20), σε εφαρμογή του νόμου «Γαβρόγλου».

Ανάθεση μελέτης στην ΑΔΙΠΠΔΕ

Στο πλαίσιο της τεχνοκρατικής προσέγγισης, η υπουργός ανακοίνωσε ότι έχει ανατεθεί στην Ανεξάρτητη Αρχή Διασφάλισης της Ποιότητας στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (Α.ΔΙ.Π.Π.Δ.Ε.) η μελέτη των διαδικασιών προαγωγής και αποφοίτησης των μαθητών Λυκείου, με στόχο την εκπόνηση συγκροτημένης πρότασης που θα διασφαλίζει τη μορφωτική και παιδαγωγική αξία του Απολυτηρίου Λυκείου.

Η Υπουργός τόνισε ότι η βαθμολόγηση αποτελεί κρίσιμο εργαλείο ανατροφοδότησης για τους μαθητές, τις οικογένειές τους και τους εκπαιδευτικούς, ενώ παρέχει χρήσιμα δεδομένα για την αξιολόγηση των σχολικών μονάδων και των εκπαιδευτικών δομών συνολικά. Ιδιαίτερη σημασία δίνεται στο Λύκειο, καθώς το απολυτήριο συνδέεται και με τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων, ιδίως για τα ΕΠΑΛ (ν. 4763/2020).

Βραβεία Αριστείας και κριτήρια προαγωγής

Για το σχολικό έτος 2024-2025, το Υπουργείο Παιδείας θα απονείμει βραβεία αριστείας, επαίνους προσωπικής βελτίωσης και ειδικούς επαίνους στους μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου που πληρούν τα κριτήρια, ενώ η διαδικασία βαθμολόγησης εξετάζεται συνολικά για όλο το φάσμα της υποχρεωτικής εκπαίδευσης.

Η Υπουργός επισήμανε ότι η αξιολόγηση στοχεύει στην ενίσχυση της παιδαγωγικής διαδικασίας και της ποιότητας της εκπαίδευσης, ενώ ταυτόχρονα ανοίγει τη δυνατότητα επανεξέτασης πρακτικών βαθμολόγησης και των γενικότερων εκπαιδευτικών διαδικασιών.

Το ζήτημα είχε τεθεί από τέσσερις βουλευτές της ΝΔ (Ζεμπίλης, Κατσανιώτης, Μπαραλιάκος, Οικονόμου), οι οποίοι επισήμαναν ότι η προαγωγή και απόλυση μαθητών με βαθμούς κάτω από τη βάση σε βασικά μαθήματα θέτει ερωτήματα σχετικά με την αξιοπιστία του απολυτηρίου και την καταλληλότητα του εκπαιδευτικού περιεχομένου στις απαιτήσεις της εποχής.

Η υπουργός Παιδείας δεσμεύτηκε ότι οι προτάσεις της ΑΔΙΠΠΔΕ θα στοχεύουν στη διασφάλιση της αξιοπιστίας και της αντικειμενικότητας των βαθμολογικών κριτηρίων, ώστε το Απολυτήριο Λυκείου να αντανακλά πραγματικά το μορφωτικό επίπεδο των αποφοίτων.

Δείτε την επίσημη απάντηση ΕΔΩ

Αναλυτικά η απάντηση της Υπουργού Παιδείας, Σοφίας Ζαχαράκη

«Σε απάντηση του ανωτέρω Μέσου Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, κάνουμε γνωστά τα ακόλουθα:

Η βαθμολόγηση των μαθητών ως η ακροτελεύτια φάση της αξιολογικής διαδικασίας είναι ιδιαίτερης εκπαιδευτικής σημασίας, καθότι σε ατομικό επίπεδο παρέχει στον μαθητή ανατροφοδότηση για τη μαθησιακή του πορεία και στην οικογένειά του παρέχει σχετική πληροφόρηση. Επιπλέον, ως αξιολόγηση μαθητικών ομάδων τάξεων και σχολικών μονάδων παρέχει ανατροφοδότηση, κατά περίπτωση, στους εκπαιδευτικούς, στις σχολικές μονάδες, στις υπερκείμενες εκπαιδευτικές δομές και τέλος στο Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού.

Ειδικότερα, μάλιστα, η βαθμολόγηση στο Λύκειο και ιδιαίτερα στο Απολυτήριο Λυκείου η βαθμολόγηση παρέχει πληροφορίες για το επίπεδο εκπαίδευσης του απολυτηριούχου, ενώ στη περίπτωση του ΕΠΑ.Λ το απολυτήριο συνδέεται και με τα προβλεπόμενα επαγγελματικά δικαιώματα (ν. 4763/2020, Α΄ 254).

Από τα παραπάνω στοιχεία αναδεικνύεται η σημαντικότητα των διαδικασιών και των κριτηρίων που αξιοποιούνται από τους εκπαιδευτικούς κατά την προαγωγή και την απόλυση σε όλες τις βαθμίδες και ταυτόχρονα δημιουργούνται προβληματισμοί για φαινόμενα υπερβαθμολόγησης στο Δημοτικό, στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο (Έκθεση Α.ΔΙ.Π.Π.Δ.Ε. 2019).

Τους προβληματισμούς ενισχύουν και τα υψηλά ποσοστά μαθητών που λαμβάνουν 2 το προβλεπόμενο «Αριστείο». Βάσει των ανωτέρω, για τα ζητήματα προαγωγής και αποφοίτησης μαθητών Λυκείου που αναφέρονται στην παρούσα ερώτηση, σας γνωρίζουμε ότι έχουμε ήδη αναθέσει στην ανεξάρτητη Αρχή Διασφάλισης της Ποιότητας στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (Α.ΔΙ.Π.Π.Δ.Ε.), μετά και από σχετική εισήγηση του Προέδρου της, να μελετήσει το Συμβούλιο της εν λόγω Αρχής το θέμα και να προτείνει συγκροτημένη πρόταση τόσο για την προαγωγή όσο και για την αποφοίτηση των μαθητών Λυκείου. Βασική επιδίωξη είναι να διασφαλίζεται ο παιδαγωγικός και ο μορφωτικός ρόλος του Λυκείου και το απονεμόμενο Απολυτήριο να εγγυάται το αναμενόμενο επίπεδο εκπαίδευσης.

Τέλος, παρέχεται η ευκαιρία επανεξέτασης και γενικότερων πρακτικών βαθμολόγησης στις δομές της υποχρεωτικής εκπαίδευσης.»

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Σκάει στην Εκπαίδευση νέα μεγάλη "Βόμβα" για Ιταλικό Πανεπιστήμιο

Πανελλήνιες 2026: Θέματα, Λύσεις, Αποτελέσματα και Bάσεις στο google

Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ζαχαρακη αρχιεπισκοπος
Θερμές ευχαριστίες του Αρχιεπισκόπου προς την Υπουργό Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη
Νομοσχέδιο για τους Κληρικούς της Ομογένειας: 600 οργανικές θέσεις και νέα στήριξη των Πρεσβυγενών Πατριαρχείων
Θερμές ευχαριστίες του Αρχιεπισκόπου προς την Υπουργό Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη
Πάνος Καμμένος
Πάνος Καμμένος: Aνοιχτό το ενδεχόμενο να κατέβει στις εκλογές – «Ο Σαμαράς είναι ο killer της ΝΔ»
Πάνος Καμμένος: Εκτίμησε πως «το ΠΑΣΟΚ πεθαίνει» - Τι είπε για τον Αλέξη Τσίπρα
Πάνος Καμμένος: Aνοιχτό το ενδεχόμενο να κατέβει στις εκλογές – «Ο Σαμαράς είναι ο killer της ΝΔ»
Μασούτης
Πανεπιστήμιο Μακεδονίας: Επίτιμος Διδάκτορας ο Ιωάννης Μασούτης
Στην τελετή αναγόρευσης του Ιωάννη Μασούτη παραβρέθηκε και ο υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, αρμόδιος για την Τριτοβάθμια...
Πανεπιστήμιο Μακεδονίας: Επίτιμος Διδάκτορας ο Ιωάννης Μασούτης