Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Θεσσαλονίκη ενόψει της Διεθνούς Έκθεσης (ΔΕΘ), ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε σήμερα τη σειρά σημαντικών έργων που προωθούνται στην πόλη.
«Στον τομέα της εκπαίδευσης, 17 σχολεία θα έχουν ανακαινιστεί ως την αρχή της σχολικής χρονιάς 2026 στο πλαίσιο του προγράμματος Μαριέττα Γιαννάκου. Επίσης, στα Πανεπιστήμια δεν υπάρχει, πλέον, καμία ενεργή κατάληψη και παραδόθηκαν σε αυτούς που ανήκουν, στους καθηγητές, στους φοιτητές και στην κοινωνία», τόνισε ο πρωθυπουργός.
Η αναφορά του κ. Μητσοτάκη επικεντρώνεται στην αναβάθμιση της εκπαιδευτικής υποδομής, αλλά και στην επαναφορά της ομαλότητας στα πανεπιστήμια της πόλης, μετά από χρόνια καταλήψεων και εντάσεων.
Μεγάλα έργα υποδομής και αστική αναβάθμιση
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στο Μετρό Θεσσαλονίκης, που θα φτάσει σύντομα στην Καλαμαριά, καθώς και στις προτεραιότητες για τον Προαστιακό και τον κεντρικό σταθμό της πόλης, που θα συνδεθεί με τη Σίνδο.
Στον τομέα της υγείας, ανακοίνωσε ότι στις αρχές του 2027 η πόλη θα αποκτήσει το πιο σύγχρονο παιδιατρικό νοσοκομείο όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη.
Επιπλέον, στο πλαίσιο της αναβάθμισης της ΔΕΘ, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε: «Δεν θα κατασκευαστεί κανένα ξενοδοχείο, δεν θα υπάρχει συμμετοχή ιδιώτη, αλλά θα κατασκευαστεί από εθνικούς πόρους ύψους 120 εκατ. ευρώ. Θα κρατήσουμε το ίδιο αποτύπωμα, θα ανακαινιστεί το Βελλίδειο που είναι τοπόσημο της πόλης και θα υπάρξει σημαντική επέκταση του πρασίνου. Ταυτόχρονα θα κατασκευαστεί πάρκινγκ 600 θέσεων για τις ανάγκες του κέντρου της πόλης».
Πολιτικές επαφές και προετοιμασία για τη ΔΕΘ
Η επίσκεψη περιλάμβανε σειρά συναντήσεων με βουλευτές της Α' και Β' Θεσσαλονίκης, στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, καθώς και με πρυτάνεις, ενόψει εφαρμογής νέων πλαισίων για την ασφάλεια και τη λειτουργία των πανεπιστημίων.
Ο πρωθυπουργός είχε επίσης επαφές με παραγωγικούς και επιστημονικούς φορείς της Βόρειας Ελλάδας, ενώ συνοδευόταν από πολυάριθμους υπουργούς, ανάμεσα στους οποίους οι Κωστής Χατζηδάκης, Άδωνις Γεωργιάδης, Σοφία Ζαχαράκη, Νίκη Κεραμέως, Τάκης Θεοδωρικάκος και άλλοι.
Σημαντικό μήνυμα για τη Βόρεια Ελλάδα
Στόχος της επίσκεψης είναι η έντονη παρουσία της κυβέρνησης στη Βόρεια Ελλάδα, με έργα και πρωτοβουλίες που για δεκαετίες είχαν παραμείνει στα χαρτιά.
Ο πρωθυπουργός επιχειρεί να στείλει μήνυμα σταθερότητας και ανάπτυξης, ενισχύοντας την εμπιστοσύνη των πολιτών στους θεσμούς, ενώ παράλληλα προετοιμάζεται για τα εγκαίνια της 89ης ΔΕΘ το Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου.
Δείτε την ομιλία του πρωθυπουργού:
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Νέο Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ - Πιστοποιηθείτε άμεσα
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 29/8
Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ