Thumbnail
Τελευταία ευκαιρία για ολοκλήρωση σπουδών στα ΑΕΙ – Πώς η νέα ρύθμιση αλλάζει το τοπίο για χιλιάδες “αιώνιους” φοιτητές και τι δείχνουν οι αριθμοί

Τελευταία ευκαιρία για χιλιάδες φοιτητές που έχουν ξεπεράσει το ανώτατο χρονικό όριο φοίτησης στα ελληνικά ΑΕΙ ανοίγει η νέα νομοθετική ρύθμιση που ψηφίστηκε πρόσφατα από το υπουργείο Παιδείας. Το νομοσχέδιο θεσπίζει ένα μηχανισμό «τελευταίας ευκαιρίας» ώστε όσοι φοιτητές πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους εντός δύο επιπλέον εξαμήνων, αποφεύγοντας έτσι την άμεση διαγραφή.

Τι ακριβώς προβλέπει η νέα ρύθμιση για τους «αιώνιους» φοιτητές

Σύμφωνα με τα στοιχεία, το νέο θεσμικό πλαίσιο ορίζει ότι όσοι φοιτητές έχουν ολοκληρώσει τουλάχιστον το 70% των μαθημάτων ή πιστωτικών μονάδων και έχουν συμμετάσχει σε εξετάσεις τουλάχιστον δύο φορές μέσα στα τελευταία δύο χρόνια, μπορούν να υποβάλουν αίτηση για παράταση φοίτησης.

Η παράταση αυτή ορίζεται σε δύο επιπλέον εξάμηνα και η αίτηση πρέπει να κατατεθεί εντός 30 ημερών από την ανακοίνωση των βαθμολογιών της εξεταστικής περιόδου του Σεπτεμβρίου, κατά την οποία συμπληρώνεται το ανώτατο όριο φοίτησης.

Σημαντικό είναι ότι η ρύθμιση δεν επηρεάζει τους ενεργούς φοιτητές ή όσους βρίσκονται εντός του νόμιμου χρονικού πλαισίου φοίτησης (συνήθως 4+2 ή 5+3 έτη).

Εξαιρέσεις για ευάλωτες κατηγορίες φοιτητών

Η νομοθεσία προβλέπει επίσης ότι από τη διαγραφή εξαιρούνται φοιτητές με αναπηρία άνω του 50%, ενώ υπάρχει πρόβλεψη για κατ’ εξαίρεση παράταση σε περίπτωση σοβαρών λόγων υγείας.

Επιπλέον, παρέχεται η δυνατότητα μερικής φοίτησης για συγκεκριμένες ομάδες: γονείς με παιδιά έως 8 ετών, εργαζόμενους που απασχολούνται πάνω από 20 ώρες εβδομαδιαίως και αθλητές με εντατικά προγράμματα προπόνησης.

Πρυτάνεις και πανεπιστημιακή κοινότητα ζητούν μεγαλύτερη ευελιξία

Το θέμα της διαγραφής των «αιώνιων» φοιτητών απασχόλησε έντονα την πανεπιστημιακή κοινότητα, με τους πρυτάνεις να εκφράζουν ήδη από το 2022 την ανάγκη βελτιωτικών ρυθμίσεων.

Μετά από έκτακτη Σύνοδο που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη, οι πρυτάνεις εμφανίστηκαν ικανοποιημένοι που κάποιες προτάσεις τους ενσωματώθηκαν στο τελικό νομοσχέδιο, αλλά ζήτησαν να δοθεί στα πανεπιστήμια η δυνατότητα να αντιμετωπίζουν «ειδικές» περιπτώσεις φοιτητών που κινδυνεύουν με διαγραφή, μέσα σε ένα συγκεκριμένο ποσοστό που θα ορίζεται από το νόμο.

Οι αριθμοί που αποτυπώνουν το μέγεθος του φαινομένου

Η τελευταία έκθεση της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ), που αφορά το ακαδημαϊκό έτος 2023-24 και δημοσιεύθηκε τον Ιούνιο, καταγράφει ότι οι ενεργοί φοιτητές στα 25 ΑΕΙ και τις 3 Ανώτατες Στρατιωτικές Σχολές της χώρας ανέρχονται σε 352.099.

Ωστόσο, οι εγγεγραμμένοι φοιτητές συνολικά ήταν 703.857, γεγονός που σημαίνει ότι οι μη ενεργοί φοιτητές την ίδια περίοδο έφταναν τους 351.758.

Το υπουργείο Παιδείας εκτιμά ότι, με την εφαρμογή της νέας ρύθμισης, περίπου 290.000 ανενεργοί φοιτητές θα διαγραφούν από τα μητρώα τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Νέο Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ - Πιστοποιηθείτε άμεσα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ για Εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ μόρια 2ης ξένης γλώσσας

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 19/9

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

taxi
Από "κόσκινο" τα δηλωμένα κενά εκπαιδευτικών των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης - Την Πέμπτη ανακοινώνονται πάνω από 10.000 προσλήψεις αναπληρωτών
Την Πέμπτη 25/9 οι προσλήψεις 10.000 αναπληρωτών εκπαιδευτικών
Από "κόσκινο" τα δηλωμένα κενά εκπαιδευτικών των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης - Την Πέμπτη ανακοινώνονται πάνω από 10.000 προσλήψεις αναπληρωτών