Σχεδόν οκτώμισι χρόνια μετά την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών, οι αναφορές με αλυτρωτικό και αναθεωρητικό περιεχόμενο στα σχολικά βιβλία της Βόρειας Μακεδονίας εξακολουθούν να βρίσκονται στο επίκεντρο των ελληνο-σκοπιανών σχέσεων. Η υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου ξεκαθάρισε πως η Αθήνα ζητά την αφαίρεση ή τη διόρθωση των επίμαχων διατυπώσεων, ενώ η αρμόδια ελληνική ομάδα συνεχίζει να εξετάζει το εκπαιδευτικό υλικό της γειτονικής χώρας.
Στο ζήτημα των σχολικών εγχειριδίων της Βόρειας Μακεδονίας αναφέρθηκε η υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Νίκης, Γιώργου Ρούντα, στη Βουλή.
Όπως τόνισε, η ελληνική πλευρά παρακολουθεί συστηματικά το περιεχόμενο των σχολικών βιβλίων της γειτονικής χώρας και καταγράφει κάθε σημείο που θεωρεί ότι δεν συνάδει με τις προβλέψεις της Συμφωνίας των Πρεσπών. Παράλληλα, ζητά να αφαιρεθούν ή να απαλειφθούν αναφορές που έχουν αλυτρωτικό χαρακτήρα.
«Η ελληνική ομάδα καταγράφει και αναδεικνύει κάθε σημείο στα σχολικά εγχειρίδια που παραβιάζει την ονομασία και παράλληλα ζητεί αφαίρεση ή απαλοιφή αναφορών που έχουν αλυτρωτικό χαρακτήρα», ανέφερε χαρακτηριστικά η υφυπουργός.
Στο επίκεντρο οι αναφορές στα σχολικά εγχειρίδια
Το ζήτημα παραμένει ανοιχτό, παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει περίπου οκτώμισι χρόνια από την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών. Η ελληνική πλευρά εξακολουθεί να εντοπίζει διατυπώσεις στο εκπαιδευτικό υλικό της Βόρειας Μακεδονίας, τις οποίες χαρακτηρίζει προβληματικές, καθώς αφορούν τόσο τη χρήση της επίσημης ονομασίας της χώρας όσο και αναφορές με αλυτρωτικό περιεχόμενο.
Η Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου υπογράμμισε ότι το υπουργείο Εξωτερικών θέτει το θέμα σε κάθε διαθέσιμη ευκαιρία, επισημαίνοντας πως οι σχετικές παρεμβάσεις δεν περιορίζονται μόνο στο διμερές επίπεδο. Όπως ανέφερε, το ζήτημα αναδεικνύεται και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ το ΥΠΕΞ παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και παρέχει τις απαραίτητες κατευθυντήριες γραμμές.
Γιατί παραμένουν εμπιστευτικές οι εργασίες της επιτροπής
Ερωτηθείσα για την πορεία των εργασιών της αρμόδιας επιτροπής και τις ενέργειες που βρίσκονται σε εξέλιξη, η υφυπουργός Εξωτερικών απέφυγε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, επικαλούμενη τον εμπιστευτικό χαρακτήρα των συζητήσεων.
«Οι εργασίες της επιτροπής διέπονται από εμπιστευτικότητα. Αυτή είναι η συνήθης πρακτική σε διαπραγματεύσεις διπλωματικού επιπέδου. Θα ήταν αντιπαραγωγικό να δημοσιοποιηθούν λεπτομέρειες για τις συζητήσεις και τις λοιπές ενέργειες που γίνονται», σημείωσε.
Με αυτόν τον τρόπο, η ελληνική πλευρά διαμηνύει ότι το ζήτημα των σχολικών βιβλίων παραμένει ψηλά στην ατζέντα της, με στόχο την αντιμετώπιση διατυπώσεων που θεωρεί ότι δεν συμβαδίζουν με τη Συμφωνία των Πρεσπών.