Με μια τεκμηριωμένη και αιχμηρή εισήγηση κατά την 1η Συνεδρίαση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, ο Στέφανος Παραστατίδης, Κοινοβουλευτικός Τομεάρχης Παιδείας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, άσκησε δριμεία κριτική στο υπό συζήτηση ερανιστικό νομοσχέδιο της Κυβέρνησης, το οποίο –όπως επισήμανε– αποτελεί μια ακόμη αποσπασματική νομοθετική απόπειρα χωρίς ενιαίο στρατηγικό προσανατολισμό.
Στο θέμα της σύστασης νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου (ΝΠΔΔ) με την επωνυμία: «Ελληνορθόδοξη Ιερά Βασιλική Αυτόνομη Μονή του Αγίου και Θεοβάδιστου Όρους Σινά στην Ελλάδα», ο κ. Παραστατίδης τόνισε ότι η ίδρυση του συγκεκριμένου ΝΠΔΔ έρχεται με πολύ μεγάλη καθυστέρηση. Είναι χαρακτηριστικό ότι το εν λόγω σ/ν παρουσιάστηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο από τον κ. Πιερρακάκη ήδη από τον Φεβρουάριο του 2025 και έρχεται καθυστερημένα προς ψήφιση 5 ολόκληρους μήνες μετά, συνεχίζοντας την «ράθυμη» προσέγγιση της Κυβέρνησης σε ζητήματα καίριας σημασίας για την εξωτερική μας πολιτική.
Σε ό,τι δε αφορά ειδικότερα τη διαχείριση της Ιεράς Μονής Σινά αλλά και των ευρύτερων εξελίξεων στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, η εξωτερική πολιτική των ελληνικών κυβερνήσεων τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα την τελευταία 6ετία έχει οδηγήσει στην γεωπολιτική φθορά των ελληνικών συμφερόντων και την υποχώρηση της ελληνικής επιρροής τόσο στο Σινά, όσο και στην Ιερουσαλήμ, την Αντιόχεια και την Αλεξάνδρεια.
Παιδεία: Σφοδρή κριτική για Ιδιωτικά Πανεπιστήμια και «ασφάλεια στα ΑΕΙ»
Στα θέματα παιδείας ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ καταφέρθηκε με σφοδρότητα κατά της απορρύθμισης που φέρνουν τα ιδιωτικά πανεπιστήμια του Νόμου Πιερρακάκη (Ν.Π.Π.Ε.), περιγράφοντας την «πλήρη έκπτωση» των όρων αδειοδότησης χωρίς επαρκείς ελέγχους και διαφάνεια, παρά τις περί αντιθέτου δεσμεύσεις για το πιο αυστηρό πλαίσιο αδειοδότησης στην Ευρώπη.
Στο επίκεντρο της κριτικής του βρέθηκε επίσης το σκέλος του νομοσχεδίου που αφορά την “ασφάλεια στα ΑΕΙ”, το οποίο –όπως τόνισε– κινείται στη λογική του αυταρχισμού και της τιμωρητικότητας.
«Η αυστηροποίηση και ο αυταρχισμός είναι το καταφύγιο του ανίκανου», ανέφερε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι η Κυβέρνηση εργαλειοποιεί μεμονωμένα περιστατικά για να περιορίσει το αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων και να ποινικοποιήσει τη φοιτητική ζωή.
Ο κ. Παραστατίδης επισήμανε ότι το πρόβλημα της βίας στα Πανεπιστήμια είναι δομικό. Συνδέεται άρρηκτα με το πρυτανοκεντρικό μοντέλο διοίκησης των Πανεπιστημίων που καθιέρωσε ο νόμος Κεραμέως, το οποίο αποκλίνει σημαντικά από το κυρίαρχο μοντέλο διοίκησης των Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων.
Συνδέεται, επίσης άρρηκτα, με τον χαμηλότατο βαθμό αυτοδιοίκησης που έχει το Ελληνικό Πανεπιστήμιο, συγκρινόμενο με το κυρίαρχο Ευρωπαϊκό κεκτημένο.
Όσο, η κυβέρνηση εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τα Πανεπιστήμια ως περιφερειακές διευθύνσεις του Υπουργείου Παιδείας, ρυθμίζοντας ακόμη και τις πιο μικρές και ασήμαντες λεπτομέρειες της διοίκησης και λειτουργίας τους, ακόμη και εκείνα τα μέτρα ασφαλείας που έχουν επιτύχει σε άλλες χώρες είναι μοιραίο να αποτύχουν ή τουλάχιστον να μην αποδώσουν τα αναμενόμενα.
«Αιώνιοι φοιτητές» - Οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ
Στο θέμα των αιωνίων φοιτητών, ο κ. Παραστατίδης τόνισε ότι η κυβέρνηση -ορθώς- υπαναχώρησε από την αρχική θέση των οριζόντιων μέτρων για τους φοιτητές που καθυστερούν να πάρουν πτυχίο διότι αυτά τα οριζόντια μέτρα είναι επί της αρχής άδικα και ασύμβατα με όσα εφαρμόζονται διεθνώς στα πανεπιστήμια του δημοκρατικού κόσμου.
Άλλωστε, κάθε οριζόντια εφαρμογή ενός μέτρου σε οποιοδήποτε πεδίο, είτε οικονομικό είτε εκπαιδευτικό ή άλλο, έρχεται σε σύγκρουση με την θεμελιώδη αρχή της ισότητας που επιτάσσει την όμοια μεταχείριση ομοίων περιπτώσεων αλλά και την ανόμοια μεταχείριση ανόμοιων περιπτώσεων. Και αυτό είναι θεμέλιο κάθε δημοκρατικής κοινωνίας.
Τώρα, η συζήτηση θα πάει στις προϋποθέσεις, για τις οποίες το ΠΑΣΟΚ θα προσέλθει στη συζήτηση με τις δικές του προτάσεις, θέτοντας, πέρα από το ανώτατο όριο σπουδών, τη δημιουργία προϋποθέσεων για να μπορέσουν να ολοκληρώσουν τις φοιτητικές τους σπουδές ει δυνατόν περισσότεροι ενδιαφερόμενοι.
Επαγγελματική Εκπαίδευση και Σχολικοί Νοσηλευτές
Στην ενότητα για την επαγγελματική εκπαίδευση, κατηγόρησε την Κυβέρνηση για υπονόμευση του νόμου Πιερρακάκη, μιλώντας για «ταφόπλακα» στα campus και για την ουσιαστική κατάργηση κρίσιμων θεσμών που αυτός προβλέπει.
Δεν παρέλειψε, τέλος, να αναφερθεί στην επίμαχη ρύθμιση για τους σχολικούς νοσηλευτές, η οποία –όπως δήλωσε– συνιστά «κίνδυνο για την υγεία των μαθητών», καθώς επιτρέπει την κάλυψη πολλαπλών σχολικών μονάδων από έναν μόνο επαγγελματία υγείας.
Αθλητισμός: Υπερνομοθέτηση που Παρεμποδίζει
Τέλος, για τον αθλητισμό, ο κ. Παραστατίδης επεσήμανε ότι το σχετικό μέρος του νομοσχεδίου αποτελεί την 59η (!) τροποποίηση του βασικού αθλητικού νόμου από το 1999 και την 31η από το 2019, επισημαίνοντας ότι η υπερνομοθέτηση, αντί να διευκολύνει, τελικά παραλύει τη λειτουργία του αθλητικού οικοσυστήματος.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Οδήγηση τέλος για ηλικιωμένους: Ποιοι χάνουν το δίπλωμα στα 65 και ποιοι στα 67
Voucher ΔΥΠΑ 750 ευρώ: - Πότε οι πληρώνεστε και που ξεκινάτε πρώτοι
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 25/7
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ