Μια νέα επιστημονική συνεργασία φέρνει στο φως έναν ακόμη πολύτιμο «θησαυρό» του ελαιολάδου. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Yale και Έλληνες επιστήμονες μελετούν τη δράση της DMB (3,3-dimethyl-1-butanol), μιας αλκοόλης που φαίνεται να έχει σημαντικές αντιφλεγμονώδεις και καρδιοπροστατευτικές ιδιότητες, με πιθανές επιδράσεις και σε νευροεκφυλιστικές παθήσεις, όπως η νόσος Αλτσχάιμερ.
Από το ελαιόλαδο στα εργαστήρια του Yale
Η νέα ερευνητική πρωτοβουλία, με τίτλο «DMB, Gut Microbiota and Heart Health», ξεκίνησε πριν από λίγες εβδομάδες. Επικεφαλής είναι ο επίκουρος καθηγητής της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Yale, Τάσσος Κυριακίδης, σε συνεργασία με την ομάδα των Απόστολου Κυριτσάκη και Νίκου Σακελλαρόπουλου.
Στόχος της μελέτης είναι να εξεταστεί πώς η DMB – ένα φυσικό συστατικό που εντοπίστηκε πρόσφατα στο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο – επηρεάζει το εντερικό μικροβίωμα και πώς συμβάλλει στην αναστολή της παραγωγής τριμεθυλαμίνης (TMA) και τριμεθυλαμίνης οξειδίου (TMAO). Οι ενώσεις αυτές έχουν συσχετιστεί με την αθηροσκλήρωση, τις καρδιαγγειακές παθήσεις και φλεγμονώδεις διεργασίες στον οργανισμό.
Μια ανακάλυψη «σταθμός» για το ελαιόλαδο
Η DMB εντοπίστηκε για πρώτη φορά στο ελαιόλαδο το καλοκαίρι του 2025, έπειτα από πρωτοποριακή μελέτη της ομάδας του ομότιμου καθηγητή του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας, Απόστολου Κυριτσάκη, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Journal of Food Bioactives με τίτλο:«Quantification of 3,3-dimethyl-1-butanol (DMB) in olive oil: a rapid and novel method».
Πρόκειται για την πρώτη εργαστηριακά τεκμηριωμένη επιβεβαίωση της ύπαρξης της DMB στο ελαιόλαδο, με ακριβή μέτρηση των συγκεντρώσεών της – ένα εύρημα που ανοίγει νέους δρόμους για τη μελέτη των βιοενεργών συστατικών του.
Διεθνής απήχηση: Το περιοδικό INFORM αναδεικνύει τη μελέτη
Η ανακάλυψη προκάλεσε διεθνές ενδιαφέρον. Στο τεύχος Οκτωβρίου 2025, το αμερικανικό περιοδικό INFORM της American Oil Chemists’ Society (AOCS) δημοσίευσε εκτενές αφιέρωμα με τίτλο«Scientists study a valuable ingredient in olive oil».
Το άρθρο υπογραμμίζει τον ρόλο της DMB στην αναστολή των επιβλαβών ενώσεων που συμβάλλουν στη συσσώρευση λίπους και χοληστερόλης στις αρτηρίες, κάνοντας αναφορά στους πρωτεργάτες της έρευνας — τον Απόστολο Κυριτσάκη, τον Ahmet Ceyhan Goren από το Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης, τον Τάσσο Κυριακίδη του Yale και τους ελαιώνες Σακελλαρόπουλου από τη Σπάρτη.
Η DMB: Μια νέα υγειοπροστατευτική ένωση
«Η DMB είναι μια εντελώς νέα ένωση με σημαντικό υγειοπροστατευτικό ρόλο», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Κυριακίδης. «Πρόκειται για μια αλκοόλη που φαίνεται να δρα κατά των φλεγμονών και να επηρεάζει θετικά το ανοσοποιητικό σύστημα. Πιστεύουμε ότι λειτουργεί συνεργατικά με άλλες βιοενεργές ουσίες του ελαιολάδου, όπως οι φαινόλες».
Οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν ότι η DMB παρεμβαίνει στον μεταβολισμό της τριμεθυλαμίνης, μειώνοντας τις βλαβερές επιδράσεις του μεταβολίτη TMAO — παράγοντα κινδύνου για αθηροσκλήρωση και καρδιακά νοσήματα.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Παραλήρημα Λατινοπούλου: Σκουπίδια οι Εκπαιδευτικοί - Να απολυθούν - Ζήτω ο Μεταξάς (Βίντεο)
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 29/10
Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ
Alfavita Newsroom