καμερα
Πειθαρχικά δίκαια και κάμερες στις αίθουσες: αντιδράσεις φοιτητών και καθηγητών

Η ΠΟΣΕΕΔΙΠ εκφράζει την κατηγορηματική αντίθεσή της στο νέο νομοσχέδιο για την «ασφάλεια» στα ΑΕΙ, το οποίο εισάγει ένα αυταρχικό και πειθαρχικό πλαίσιο που πλήττει φοιτητές, μέλη ΔΕΠ και το πανεπιστημιακό άσυλο.

Καταγγέλλει τη ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής και πολιτικής δράσης, τις πειθαρχικές κυρώσεις σε φοιτητές και πρυτάνεις, καθώς και τη δημιουργία μονάδων επιτήρησης με συστήματα παρακολούθησης ακόμη και εντός αμφιθεάτρων.

Τονίζει ότι η ασφάλεια στα πανεπιστήμια δεν επιτυγχάνεται με καταστολή, αλλά με χρηματοδότηση, αναβάθμιση υποδομών και ενίσχυση προσωπικού, καλώντας την κυβέρνηση να αποσύρει άμεσα τις διατάξεις και να ξεκινήσει ουσιαστικό διάλογο για τη δημόσια ανώτατη εκπαίδευση.

Αναλυτικά το Δελτίο Τύπου:

Η ΠΟΣΕΕΔΙΠ εκφράζει την κατηγορηματική αντίθεση της στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε σε δημόσια διαβούλευση και αφορά την «ασφάλεια» στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Το νομοσχέδιο αυτό, εισάγει ένα αυταρχικό και πειθαρχικό πλαίσιο που πλήττει ευθέως φοιτητές και φοιτήτριες αλλά και όλα τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, καταστρατηγώντας  κάθε έννοια  πανεπιστημιακού ασύλου και  το αυτοδιοίκητο των Ιδρυμάτων.

Το νομοσχέδιο, θεσπίζει ιδιώνυμα πειθαρχικά αδικήματα για φοιτητές/τριες, προβλέπει αυτεπάγγελτη απώλεια της φοιτητικής ιδιότητας ακόμη και χωρίς τελεσίδικη απόφαση, και προβλέπει πειθαρχικές κυρώσεις για πρυτάνεις που δεν εφαρμόζουν τις προβλεπόμενες διώξεις, μετατρέποντας τις πρυτανικές αρχές σε όργανα επιβολής ποινών υπό απειλή. Πρόκειται για κατάφωρη παραβίαση του τεκμηρίου αθωότητας και για ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής και πολιτικής δράσης των φοιτητών -τριών, την οποία καταδικάζουμε απερίφραστα.

Προβλέπεται επίσης η δημιουργία Μονάδων Ασφάλειας και Προστασίας με εκτεταμένες αρμοδιότητες επιτήρησης, ενώ επιτρέπεται η εγκατάσταση συστημάτων παρακολούθησης ακόμη και εντός αμφιθεάτρων, χωρίς επαρκείς εγγυήσεις για την προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Η ΠΟΣΕΕΔΙΠ δηλώνει ότι η εργασιακή ασφάλεια των εργαζομένων στα ΑΕΙ είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την αναβάθμιση των υποδομών, την ενίσχυση της χρηματοδότησης και την κάλυψη των κενών σε προσωπικό. Η ασφάλεια στα πανεπιστήμια δεν διασφαλίζεται με καταστολή, αλλά με διαρκή υποστήριξη της λειτουργίας τους .

Καλούμε την κυβέρνηση να αποσύρει άμεσα κάθε διάταξη που ποινικοποιεί τη φοιτητική και συνδικαλιστική δράση, και να ξεκινήσει ουσιαστικό διάλογο με την πανεπιστημιακή κοινότητα για την ενίσχυση της δημόσιας ανώτατης εκπαίδευσης.

Το δημόσιο πανεπιστήμιο δεν χρειάζεται ειδικά πειθαρχικά δίκαια και μηχανισμούς επιτήρησης. Χρειάζεται ελευθερία, δημοκρατία και ουσιαστική στήριξη.

Η ΠΟΣΕΕΔΙΠ στηρίζει τον αγώνα των φοιτητών και συμπορεύεται με το σύνολο της ακαδημαϊκής κοινότητας στην υπεράσπιση του δημόσιου πανεπιστημίου, της δημοκρατίας και των θεμελιωδών δικαιωμάτων.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Voucher ΔΥΠΑ 750 ευρώ: - Πότε οι πληρώνεστε και που ξεκινάτε πρώτοι

«Μπάμια»: Πώς λέγεται στα ελληνικά;

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 22/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΕΚΠΑ
Δύο νέα μοριοδοτούμενα Μεταπτυχιακά για εκπαιδευτικούς από το ΕΚΠΑ
Μεταπτυχιακά προγράμματα που αφορούν όλους τους νέους εκπαιδευτικούς που ενδιαφέρονται να μοριοδοτηθούν από το κορυφαίο Πανεπιστήμιο της χώρας
Δύο νέα μοριοδοτούμενα Μεταπτυχιακά για εκπαιδευτικούς από το ΕΚΠΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
Εκπαιδευτική κρίση στην Ευρώπη και η σκληρή πραγματικότητα των Ελλήνων εκπαιδευτικών: «Ο δάσκαλος που δεν μπορούσε να πληρώσει το φως»
Εκπαίδευση σε κρίση: Η Ευρώπη αποτυγχάνει να στηρίξει τους εκπαιδευτικούς της – Τι δείχνουν τα στοιχεία - Ένα επάγγελμα σε υποχώρηση
Εκπαιδευτική κρίση στην Ευρώπη και η σκληρή πραγματικότητα των Ελλήνων εκπαιδευτικών: «Ο δάσκαλος που δεν μπορούσε να πληρώσει το φως»
DASKALOI
Πόσο κοστίζει ένα σπίτι για έναν Έλληνα εκπαιδευτικό; Μια αποκαλυπτική ματιά στο όνειρο της στέγασης που μετατρέπεται σε άπιαστο στόχο
Το ερώτημα «πόσο κοστίζει ένα σπίτι για έναν Έλληνα εκπαιδευτικό;» δεν έχει μόνο αριθμητική απάντηση. Έχει κυρίως ηθική και πολιτική διάσταση. Αν δεν...
Πόσο κοστίζει ένα σπίτι για έναν Έλληνα εκπαιδευτικό; Μια αποκαλυπτική ματιά στο όνειρο της στέγασης που μετατρέπεται σε άπιαστο στόχο