ΠΑΔΑ - SINDAIR
Το ΠΑΔΑ προωθεί ερευνητική συνεργασία για τη χαρτογράφηση του Ραδονίου και την αυτοπροστασία

Πρωτόκολλο Συνεργασίας υπεγράφη μεταξύ του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Καθηγητή Παναγιώτη Ε. Καλδή και της Διευθύντριας του 2ου ΓΕΛ Γέρακα, κ. ΝίκηςΜουτάφη, στο πλαίσιο λειτουργίας του Σχολικού Δικτύου για την Ποιότητα του Αέρα και το Ραδόνιο στους Εσωτερικούς Χώρους -S.IND.AI.R. (SchoolNetwork for Indoor Air Quality and Radon). Αντικείμενο του Μνημονίου είναι η συμβολή στη χαρτογράφηση της συγκέντρωσης του Ραδονίου, λόγω της επικινδυνότητάς του για τη δημόσια υγεία, η διάχυση των επιστημονικών αποτελεσμάτων των σχετικών μελετών στην ακαδημαϊκή και εκπαιδευτική κοινότητα, αλλά και η λήψη των ενδεδειγμένων μέτρων καταπολέμησης του Ραδονίου.

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Καθηγητής Παναγιώτης Ε. Καλδής, σημείωσε ότι «το ΠΑΔΑ είναι ένα Πανεπιστήμιο που λειτουργεί με βάση τις σύγχρονες ακαδημαϊκές επιταγές, με όραμα την παροχή υψηλού εκπαιδευτικού έργου, τη διεξαγωγή επιστημονικής έρευνας αιχμής, την παραγωγή και διάδοση της επιστημονικής γνώσης και τη μεταφορά τεχνογνωσίας, ενθαρρύνοντας τις επιστημονικές συνέργειες που συμπεριλαμβάνουν φορείς της πολιτείας, εκπαιδευτικούς και ερευνητικούς  φορείς, με γνώμονα την παραγωγή ερευνητικών αποτελεσμάτων με σημαντικό κοινωνικό όφελος. Είναι, πάνω απ’ όλα, ένα εξωστρεφές και ανθρωποκεντρικό οικοσύστημα, με 27 Ακαδημαϊκά Τμήματα σε 7 Σχολές, ανοιχτό για επισκέψεις στα σχολεία, ώστε να γνωρίσουν από κοντά τόσο οι μαθητές και μαθήτριες αλλά και οι καθηγητές, το ακαδημαϊκό και ερευνητικό έργο που συντελείται στους κόλπους του, καθώς και τις επαγγελματικές προοπτικές των αποφοίτων τουΜε χαρά -σημείωσε ο Πρύτανης- το ΠΑΔΑ συνδράμει ερευνητικές δράσεις στο πλαίσιο λειτουργίας των σχολείων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, διότιπροάγουν το ενδιαφέρον των μαθητών για τις επιστήμες και την έρευνα.

ΠΑΔΑ - SINDAIR

«Η υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ 2ου ΓΕΛ Γέρακα και Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής έχει διττή αξία. Αφενός αποτελεί το επόμενο βήμα μιας ιδέας και μιας ερευνητικής προσπάθειας που ξεκίνησε επί των ημερών της προκατόχου μου, τέως Διευθύντριας του 2ου ΓΕΛ Γέρακα κυρίας Ευαγγελίας Γεωργάκη. Αφετέρου αναδεικνύει την αναγκαιότητα  να υπάρχει συνεργασία και συνέχεια μεταξύ Δευτεροβάθμιας και Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Ευχαριστούμε ιδιαιτέρως τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής κύριο Καλδή και τους καθηγητές κύριο Φούντο και κύριο Βαλαή, όπως και τον εκπαιδευτικό του σχολείου μας και υποψήφιο Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής κύριο Ευάγγελο Μπάτρη, καθώς μέσα από αυτή τη διμερή συνεργασία αναμένουμε να προκύψουν πολλαπλά οφέλη για τους μαθητές και τις μαθήτριες του σχολείου μας» δήλωσε η Διευθύντρια του 2ου ΓΕΛ Γέρακα, κ. Νίκη Μουτάφη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το θεσμοθετημένο Ερευνητικό Εργαστήριο «Ακτινοφυσικής, Τεχνολογίας Υλικών και Βιοϊατρικής Απεικόνισης» -ΑΚΤΥΒΑ- με Διευθυντή τον Καθηγητή κ. Γεώργιο Φούντο, που έχει την ευθύνη ανάπτυξης, συντονισμού και υλοποίησης των ερευνητικών δράσεων του SINDAIR, στελεχώνεται από διδακτικό και επιστημονικό προσωπικό υψηλής ειδίκευσης, που δραστηριοποιούνται στο ειδικότερο πεδίο της βελτίωσης των παρεχόμενων υπηρεσιών στο χώρο της υγείας, της διασφάλισης ποιότητας, της Ιατρικής Φυσικής, της ακτινοφυσικής-ακτινοπροστασίας και της τεχνολογίας υλικών. Πρωτεύοντα ρόλο στην προώθηση των σκοπών του SINDAIR έχει από πλευράς ΠΑΔΑ ο Καθηγητής του Τμήματος Μηχανικών Βιοϊατρικής του ΠΑΔΑ, Ιωάννης Βαλαής και για το 2ο ΓΕΛ Γέρακα ο εκπαιδευτικός και Υποψήφιος Διδάκτορας του Τμήματος Μηχανικών Βιοϊατρικής του ΠΑΔΑ, κ. Ευάγγελος Μπάτρης.

ΠΑΔΑ - SINDAIR

Το SINDAIR (https://sindair.blogspot.com) ξεκίνησε το 2022 από το 2ο ΓΕΛ Γέρακα -με την επιστημονική καθοδήγηση του Εργαστηρίου ΑΚΤΥΒΑ του Τμήματος Μηχανικών Βιοϊατρικήςτου ΠΑΔΑ-ως ένα πανελλήνιας εμβέλειας σχολικό δίκτυο για ερευνητικές και εκπαιδευτικές δράσεις και συνεργασίες σχετικά με την ποιότητα του αέρα στους εσωτερικούς χώρους και ειδικότερα τη μέτρηση και την καταπολέμηση του Ραδονίου, που είναι η δεύτερη αιτία πρόκλησης καρκίνου του πνεύμονα.

Το SINDAIR εντάχθηκε στο γενικότερο πλαίσιο του πανελλήνιου σχολικού δικτύου ΣΗΜΑ-ΑΕΠ αλλά και του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για το Ραδόνιο - ΕΣΧΕΔΡΑ 2020-2030. Στην πιλοτική του φάση (ως το 2025) κατέγραψε την κατάσταση του Ραδονίου σε μία σειρά από σχολεία ανά την Ελλάδα και βοήθησε στη μείωσή του όπου υπήρχε σχετική ανάγκη, συμβάλλοντας στη σχετική μείωση του κινδύνου καρκινογένεσης.

Με την ολοκλήρωση της πιλοτικής του φάσης, το SINDAIR λαμβάνει τη μορφή διμερούς εκπαιδευτικής και ερευνητικής συνεργασίας μεταξύ ΠΑΔΑ και 2ου ΓΕΛ Γέρακα, με στόχο την επέκτασή του σε περισσότερα σχολεία και ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα, καθώς και σε άλλα δημοσίου ενδιαφέροντος κτίρια (αυτοδιοικητικά, νοσοκομεία, κλπ) με σκοπό την καταπολέμηση του κινδύνου από το Ραδόνιο στη χώρα μας.

Φιλοδοξία της διμερούς συνεργασίας είναι η επέκταση του πεδίου δράσης του SINDAIR στο χώρο της υγείας και ασφάλειας στην εργασία, τόσο με ακαδημαϊκή έρευνα αιχμής, όσο και με εκπαιδευτικές δράσεις και ανάπτυξη εφαρμογών που θα διαχύσουν τη σχετική γνώση στην κοινότητα και θα συμβάλλουν στην καταπολέμηση των κινδύνων για τη δημόσια υγεία.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Οδήγηση τέλος για ηλικιωμένους: Ποιοι χάνουν το δίπλωμα στα 65 και ποιοι στα 67

Voucher ΔΥΠΑ 750 ευρώ: - Πότε οι πληρώνεστε και που ξεκινάτε πρώτοι

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 25/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΑΝΔΡΙΑΝΑ ΔΑΣΚΑΛΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ
Έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία μόλις 40 ετών, η εκπαιδευτικός Ανδριάνα Δασκαλιά Οικονόμου
«Άφησε πίσω της μια σημαντική πνευματική κληρονομιά μέσα από την προσφορά της στην εκπαίδευση και τη διαπαιδαγώγηση των μαθητών/τριών μας».
Έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία μόλις 40 ετών, η εκπαιδευτικός Ανδριάνα Δασκαλιά Οικονόμου