Στο Σεράφειο, στο πλαίσιο του διεθνούς συνεδρίου "Greeks in AI", πραγματοποιήθηκε μία ουσιαστική συζήτηση για τον ρόλο της τεχνητής νοημοσύνης στη χάραξη πολιτικής, με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να συνομιλεί με τον Καθηγητή Επιστήμης Υπολογιστών στο MIT και πρόεδρο της Συμβουλευτικής Επιτροπής για την Τεχνητή Νοημοσύνη, Κωνσταντίνο Δασκαλάκη.
Στο επίκεντρο της τοποθέτησης του Πρωθυπουργού βρέθηκε η εκπαίδευση, με τον ίδιο να ανακοινώνει πως ήδη εξετάζονται πιλοτικά προγράμματα σε συνεργασία με διεθνείς εταιρείες τεχνολογίας, που στοχεύουν στη μεταμόρφωση του φροντιστηριακού τοπίου μέσω τεχνητής νοημοσύνης.
«Ήδη εξετάζουμε τι σημαίνει το μέλλον του ψηφιακού φροντιστηρίου», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αποκαλύπτοντας για πρώτη φορά πως η κυβέρνηση εργάζεται πάνω σε πρωτοβουλίες που αξιοποιούν εργαλεία AI ώστε να στηρίξουν μαθητές στην προετοιμασία για τις Πανελλαδικές εξετάσεις.
Τεχνητή Νοημοσύνη στην εκπαίδευση: Από τις Πανελλαδικές στην ουσιαστική αποκέντρωση της γνώσης
Ο Πρωθυπουργός περιέγραψε έναν νέο ορίζοντα για το εκπαιδευτικό σύστημα, στον οποίο η τεχνητή νοημοσύνη λειτουργεί ως σύμμαχος του μαθητή, όχι ως απειλή. Ειδική αναφορά έγινε στην εξατομικευμένη υποστήριξη των μαθητών, τη διάγνωση μαθησιακών αναγκών και την ψηφιακή ενίσχυση σε απομακρυσμένες περιοχές.
«Είναι σαφές ότι η τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει τα πάντα. Και στην εκπαίδευση, η Ελλάδα δεν μπορεί να μείνει πίσω», ανέφερε χαρακτηριστικά, τονίζοντας τη σημασία του να προσφερθούν ίσες ευκαιρίες σε όλα τα παιδιά, ανεξαρτήτως γεωγραφικής περιοχής ή κοινωνικού υπόβαθρου.
Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε επίσης ότι η ανάπτυξη τεχνολογικών hubs εκτός Αθηνών είναι στρατηγικός στόχος, με τη Θεσσαλονίκη, τα Γιάννενα και την Κρήτη να αναδεικνύονται σε πυρήνες καινοτομίας γύρω από πανεπιστήμια και ερευνητικά ιδρύματα.
Ελληνικό “brain gain” μέσω της τεχνητής νοημοσύνης
Μιλώντας για την επιστροφή των Ελλήνων του εξωτερικού, ο Πρωθυπουργός δήλωσε ότι το 2024 είναι η πρώτη χρονιά όπου επέστρεψαν περισσότεροι Έλληνες από όσους έφυγαν. Σημείωσε ότι το φαινόμενο αυτό σχετίζεται άμεσα με την άνοδο της χώρας ως πόλου καινοτομίας και τεχνολογικής ανάπτυξης, ιδιαίτερα στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης.
«Η Ελλάδα είναι overrepresented στην έρευνα για την AI σε σχέση με το μέγεθός της», ανέφερε, επισημαίνοντας το υψηλό επίπεδο των Ελλήνων επιστημόνων εντός και εκτός συνόρων.
Η τεχνητή νοημοσύνη στην υπηρεσία της δημόσιας πολιτικής
Ο Πρωθυπουργός ανέδειξε την ανάγκη αξιοποίησης της τεχνητής νοημοσύνης στη διακυβέρνηση, με πιλοτικό παράδειγμα το Κτηματολόγιο, όπου η AI εφαρμόστηκε στην επεξεργασία νομικών εγγράφων με σημαντική αύξηση παραγωγικότητας.
Παράλληλα, εξήρε το νέο ρόλο του Υπουργείου Τεχνητής Νοημοσύνης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το οποίο – όπως τόνισε – αποτελεί πρωτοπορία σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αφού λίγες χώρες διαθέτουν αντίστοιχη θεσμική οργάνωση.
Υγεία, άμυνα, πολιτική προστασία: Όλα αλλάζουν με την AI
Εκτός από την Παιδεία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε την υγειονομική φροντίδα, την πολιτική προστασία και την εθνική άμυνα ως τομείς στους οποίους η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να φέρει εκρηκτική πρόοδο.
Στην Υγεία, ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη δυνατότητα ανάλυσης δεδομένων από προληπτικές εξετάσεις, για παρεμβάσεις σε επίπεδο πληθυσμού. Στην Πολιτική Προστασία, τόνισε την ύπαρξη εργαλείων που προβλέπουν την πορεία μιας πυρκαγιάς, κρίσιμο για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών.
Όσον αφορά την Άμυνα, σημείωσε ότι η Ελλάδα, με προϋπολογισμό 28 δισ. ευρώ τα επόμενα χρόνια, οφείλει να αξιοποιήσει εγχώρια προστιθέμενη αξία, με την τεχνητή νοημοσύνη να παίζει καταλυτικό ρόλο στα νέα εξοπλιστικά και στρατηγικά συστήματα.
Το ηθικό και ρυθμιστικό στοίχημα της Τεχνητής Νοημοσύνης
Ο Πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να θέσει και τα μεγάλα ερωτήματα γύρω από την AI: αντικατάσταση ανθρώπων στην εργασία, ανισότητες πλούτου, διασφάλιση της Δημοκρατίας, πνευματικά δικαιώματα και παραπληροφόρηση.
«Μήπως αυτή τη φορά η τεχνολογική επανάσταση είναι διαφορετική; Μήπως οι υπεραξίες συσσωρεύονται στο κεφάλαιο εις βάρος της εργασίας;», διερωτήθηκε, προσθέτοντας: «Τι σημαίνει ένα ψεύτικο βίντεο με το πρόσωπό μου; Πρέπει να έχω προστασία;»
Αναφέρθηκε στους κινδύνους για την εκλογική διαδικασία, προβλέποντας ότι σε δύο χρόνια, ενόψει των εκλογών του 2027, η σύγχυση ανάμεσα στο αληθινό και το πλαστό περιεχόμενο θα δημιουργήσει πρωτοφανείς προκλήσεις.
Η Ελλάδα μπροστά: Από τη φιλοσοφία του Λυκείου στην ηθική της Τεχνητής Νοημοσύνης
Ο Πρωθυπουργός ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα έχει ρόλο ηθικού στοχασμού στο πεδίο της τεχνητής νοημοσύνης. Αναφέρθηκε στο Lyceum Project που ήδη φιλοξενεί διεθνείς διαλόγους για την AI και υπενθύμισε ότι η χώρα που γέννησε τη φιλοσοφία, έχει λόγο στον ορισμό των αρχών του ψηφιακού μέλλοντος.
«Η τεχνολογία πρέπει να λύνει τα μεγάλα υπαρξιακά προβλήματα αυτού του κόσμου – όχι να μας κάνει απλούς χρήστες που σκρολάρουν μηχανικά», κατέληξε.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Πώς λέγεται στα ελληνικά η «ντομάτα»;
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 21/7
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ