Σε δραματικούς τόνους περιέγραψε ο Περιφερειάρχης Αττικής, Νίκος Χαρδαλιάς, την κατάσταση που επικράτησε στο Λεκανοπέδιο κατά το σφοδρό χτύπημα της κακοκαιρίας «Byron».
Σε αυτοψία που πραγματοποίησε στον Κηφισό και σε άλλα κρίσιμα σημεία, ο κ. Χαρδαλιάς παραδέχτηκε ότι η αντοχή των αντιπλημμυρικών υποδομών της Αττικής δοκιμάστηκε στα άκρα από την ένταση των φαινομένων.
«Δεν σας κρύβω ότι φτάσαμε στα όρια των αντοχών μας σε σχέση με κάποιες υποδομές. Σε κάθε περίπτωση, όμως, κράτησαν και ο Κηφισός και η Πικροδάφνη και ο Ποδονίφτης και ο Ιλισός και ο Βρηλισσός και το Χαϊδαρόρεμα και το Κόρμπι. Οριακά κρατήσαμε και το Σαρανταπόταμο», δήλωσε χαρακτηριστικά, τονίζοντας τη σύνθετη κατάσταση που επικρατεί κυρίως στη Δυτική Αττική.
«Εγκληματικές αστοχίες δεκαετιών» – Ο χάρτης των επικίνδυνων ρεμάτων
Ο Περιφερειάρχης, αφού ενημερώθηκε από τα κλιμάκια για τις υψηλές πιέσεις που καταγράφηκαν σε βασικούς υδάτινους αποδέκτες, στάθηκε με έμφαση στις χρόνιες παθογένειες του πολεοδομικού σχεδιασμού.
«Έχουν γίνει εγκληματικές αστοχίες και αυθαιρεσίες δεκαετιών» σημείωσε, εξηγώντας γιατί πολλές περιοχές παραμένουν εκτεθειμένες σε ακραία καιρικά φαινόμενα. Ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στις ροές των:
Κηφισού
Πικροδάφνης
Ποδονίφτη
Ιλισού
Σαρανταπόταμου
Ρέματος Κόρμπι
Ο κ. Χαρδαλιάς ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχει μαγικό ραβδί» και πως η μόνη λύση είναι ο ολοκληρωμένος στρατηγικός σχεδιασμός και η συστηματική υλοποίηση έργων.
Το στοίχημα των 54 έργων
Ο Νίκος Χαρδαλιάς επανέλαβε τη δέσμευση της Περιφέρειας Αττικής για την εκτέλεση 54 κομβικών αντιπλημμυρικών έργων θωράκισης. Ο στόχος είναι να κλείσουν οριστικά οι πληγές των τελευταίων δεκαετιών:
«Ο αγώνας δεν τελειώνει εδώ. Στόχος μας είναι μέσα στους επόμενους μήνες και τα 54 έργα να έχουν δρομολογηθεί οριστικά και αμετάκλητα» τόνισε.
Η Περιφέρεια έχει την αρμοδιότητα για 448 ρέματα – συνολικού μήκους 881 χιλιομέτρων – τα οποία απαιτούν καθαρισμό και διευθέτηση.
«Είναι μια μάχη που πρέπει να τη δώσουμε και κυρίως πρέπει να την κερδίσουμε» κατέληξε, υπογραμμίζοντας ότι οι υπηρεσίες της Περιφέρειας συνεχίζουν τις 24ωρες παρεμβάσεις και τους καθαρισμούς σε συνεργασία με την Πολιτική Προστασία.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Έκτακτο επίδομα έως 1.700 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα
Η πιο εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών στην Ελλάδα σε 2 ημέρες στα χέρια σου - Δίνεις από το σπίτι σου
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 6/12
Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ
Νίκος Μακρής