Με μια ιδιαίτερα αιχμηρή ανακοίνωση, η Πανελλήνια Ένωση Φιλολόγων (ΠΕΦ) φέρνει στο φως τη σιωπηλή αντικατάσταση ενός πολιτικά φορτισμένου κειμένου στο βιβλίο Γλώσσας της Γ’ Γυμνασίου, που αφορούσε τη δεύτερη Ιντιφάντα και τον παλαιστινιακό αγώνα, με ένα ανώνυμο κείμενο που έχει παραχθεί από Τεχνητή Νοημοσύνη, απογυμνωμένο από κάθε ιστορική και γεωπολιτική αναφορά.
Το αυθεντικό κείμενο, με τίτλο «Μια γενιά που της έκλεψαν το χαμόγελο», είχε δημοσιευτεί το 2003 στην εφημερίδα Καθημερινή και περιέγραφε τη ζοφερή πραγματικότητα των παιδιών στην Παλαιστίνη κατά τη διάρκεια της δεύτερης Ιντιφάντα.
Αντί αυτού, στο νέο σχολικό βιβλίο, οι μαθητές θα διαβάζουν ένα γενικόλογο κείμενο με τίτλο «Τα παιδιά μπορεί να μεγαλώνουν διαφορετικά», το οποίο αποφεύγει επιμελώς να κάνει οποιαδήποτε πολιτική ή ιστορική αναφορά.
Η ΠΕΦ καταγγέλλει το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) για τον τρόπο με τον οποίο υποκαθιστούν την ιστορική μνήμη με ασαφή "ουδετερότητα" και εγείρουν σοβαρά ζητήματα νομικής, παιδαγωγικής και ηθικής φύσης, τονίζοντας πως η Τεχνητή Νοημοσύνη δεν μπορεί ούτε πρέπει να αντικαταστήσει την ανθρώπινη συγγραφική δημιουργία – ιδίως όταν πρόκειται για σχολικά εγχειρίδια.
Αναλυτικά η ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων
«Σχετικά με την αντικατάσταση του κειμένου με τίτλο «Μια γενιά που της έκλεψαν το χαμόγελο», με αναφορά στη δεύτερη Ιντιφάντα, από προϊόν Τεχνητής Νοημοσύνης με τίτλο: «Τα παιδιά μπορεί να μεγαλώνουν διαφορετικά́»
Ανάμεσα στις αλλαγές στις οποίες προχώρησε το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής σε σχολικά βιβλία για το επόμενο σχολικό έτος, στο βιβλίο της Γλώσσας της Γ' Γυμνασίου απαλείφεται κείμενο που είχε δημοσιευτεί στην εφημερίδα Καθημερινή το 2003, με τίτλο «Μια γενιά που της έκλεψαν το χαμόγελο» και με αναφορά στη δεύτερη Ιντιφάντα!
Το παραπάνω αντικαθίσταται από κείμενο που δημιουργήθηκε από εφαρμογή Τεχνητής Νοημοσύνης, και έχει προσαρμόσει το προηγούμενο κείμενο, κάνοντας γενικές αναφορές στα παιδιά σε εμπόλεμες ζώνες, με τίτλο «Τα παιδιά μπορεί να μεγαλώνουν διαφορετικά».
Στο νέο κείμενο-προϊόν Τεχνητής Νοημοσύνης, κάποιος ψυχολόγος (αδιευκρίνιστο ποιος, πότε, πού και γιατί) αντιστρέφει το περιεχόμενο των ανησυχιών που εκφράζει ο αρθρογράφος του πρώτου κειμένου (με τις οποίες κανείς μπορεί κάλλιστα να συμφωνεί ή να διαφωνεί σε πολλά σημεία, γεγονός εύλογο και θεμιτό) και καταλήγει να δίνει μια «αμπελοφιλοσοφική» απάντηση σε ένα σοβαρό ζήτημα που αφορά τις συνθήκες διαβίωσης και τους αξιακούς κώδικες που θα υιοθετήσουν τα παιδιά σε συνθήκες πολέμου.
Αξίζει να σημειωθεί πως στο αντικατεστημένο κείμενο η λέξη Ιντιφάντα ορίζεται ευκρινώς στο εγχειρίδιο ως «η αντίσταση των Παλαιστινίων ενάντια στην κατοχή της πατρίδας τους από το Ισραήλ. Η δεύτερη Ιντιφάντα άρχισε τον Σεπτέμβριο του 2000», ενώ στο καινούργιο κείμενο απουσιάζει οποιαδήποτε απολύτως αναφορά.
Μαζί με την εξαφάνιση της Ιντιφάντα έχει εξαφανιστεί και το δικαίωμα του παλαιστινιακού λαού να αντιστέκεται απέναντι στο κράτος-δολοφόνο του Ισραήλ.
Ας ξεκινήσουμε από το Υπουργείο Παιδείας, που κατά τα άλλα κόπτεται για την δημιουργική γραφή και κλίνει σε όλες τις πτώσεις την «πενία» προφορικού και γραπτού λόγου των μαθητών, οργανώνει επιμορφώσεις επί επιμορφώσεων για τους εκπαιδευτικούς με στόχο να στηρίξουν την ανάπτυξη προφορικού και γραπτού λόγου στους μαθητές.
Είναι το ίδιο που πρώτο αντικαθιστά κείμενο δημοσιευμένο στον Τύπο από προϊόν Τεχνητής Νοημοσύνης, χωρίς «φύλλο συκής».
Πέρα φυσικά από τις εξόφθαλμες παιδαγωγικές διαστάσεις και φαινομενικές αντινομίες της επιλογής του Υπουργείου, η αντικατάσταση του συγγραφέα από το εργαλείο εγείρει σοβαρά ζητήματα νομικής και όχι μόνο υφής.
Την ίδια ώρα δηλαδή που χιλιάδες συγγραφείς ανησυχούν και αγωνίζονται να μην προωθηθεί η γραφή από μηχανές Τεχνητής Νοημοσύνης στην παραγωγή βιβλίων, άρθρων κ.ά. (για μικρότερο εμπορικό κόστος, μεγαλύτερη ταχύτητα, αλλά και σαφείς περιορισμούς), το Υπουργείο Παιδείας αποδεικνύεται για άλλη μια φορά πολύ αποτελεσματικό στο να «σκέφτεται επιχειρηματικά» και στέκεται απέναντι στον δημιουργό, στον συγγραφέα, στον ίδιο τον εκπαιδευτικό που καλείται να υποστηρίξει την παραγωγή λόγου στους μαθητές του.
Αν κοιτάξει βέβαια κανείς λίγο πιο προσεκτικά θα διαπιστώσει πως δεν πρόκειται για μια αντίφαση, μα για την κατά γράμμα υλοποίηση των στοχεύσεων του χάρτη της ΕΕ για την εκπαίδευση.
Πρόκειται για μία πολιτική που υπαγορεύει την υποκατάσταση της γνώσης από την πληροφορία, ακόμα και την ανώνυμη, την ανεξακρίβωτη, καθιστώντας αδιάφορο αν διαθέτει επιστημονική βάση ή αν εκτίθεται στη δημόσια σφαίρα και στην κριτική.
Μια στρατηγική στον χώρο της εκπαίδευσης που αποβλέπει στον περιορισμό της κριτικής σκέψης, στη συγκέντρωση πληροφορίας αλλά όχι γνώσης. Μια στρατηγική που θέλει τον εκπαιδευτικό στην τάξη ουσιαστικά αχρείαστο, αφού όλα «λύνονται» με την Τεχνητή Νοημοσύνη.
Είναι η ίδια στρατηγική για ένα σχολείο στο οποίο δεν χωρά η ριζοσπαστική σκέψη και τιμωρούνται ως ποινικές ενέργειες οι διεκδικήσεις μαθητών και εκπαιδευτικών.
Εξάλλου, στις αρχές της προηγούμενης σχολικής χρονιάς, με παρέμβαση διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, μια εκπαιδευτικός κλήθηκε σε έγγραφη απολογία, επειδή ανάρτησε στον χώρο του σχολείου της εικαστική δημιουργία μαθητών της για την ειρήνη, όπου μεταξύ άλλων αναφερόταν και το αίτημα για λευτεριά στην Παλαιστίνη.
Στις σημερινές συνθήκες κλιμάκωσης των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και γενίκευσης του πολέμου, φιμώνονται οι φωνές πέρα από την κυρίαρχη λογική της «εθνικής ενότητας», των κυρίαρχων αφηγημάτων που αντιστρέφουν την πραγματικότητα.
Αποσιωπάται, επίσης, η αντικειμενική προσέγγιση του παλαιστινιακού ζητήματος μέσω του κειμένου που είναι γραμμένο το 2003, ώστε να αναρωτηθούν οι μαθητές για την αφετηρία της γενοκτονίας του παλαιστινιακού λαού.
Πιστεύουμε ότι αποτελεί καθήκον των εκπαιδευτικών να διδάξουν την αλήθεια για τη γενοκτονία στη Γάζα, να μιλήσουν για τις διαχρονικές ευθύνες των πολιτικών παραγόντων, να παρουσιάσουν την αλήθεια για τα παιδιά που χάνουν τη ζωή τους σε βομβαρδισμούς.
Είμαστε βέβαιοι ότι, στις δύσκολες στιγμές που ζούμε, οι εκπαιδευτικοί θα σταθούν στη σωστή πλευρά της Ιστορίας, με τον λαό της Παλαιστίνης και τα παιδιά του.»
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Voucher 750 ευρώ: Εάν πήρες ΚΑΥΑΣ κλείδωσε το επίδομα εδώ με ένα κλικ στο ΕΚΕΚ
Αυτά είναι τα ελληνικά επώνυμα που προέρχονται από αλβανικές λέξεις
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 14/7
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ