Ένας φοιτητής προχώρησε σε ανώνυμη καταγγελία στο alfavita.gr, περιγράφοντας σοβαρές παρατυπίες στη διαδικασία των εξετάσεων στο Τμήμα του Πανεπιστημίου που φοιτά (θα το ανακοινώσουμε όταν πάρουμε και την άποψη των διδασκόντων), οι οποίες – όπως υποστηρίζει – παραβιάζουν θεμελιώδη δικαιώματα των φοιτητών.
Η επιστολή αποτυπώνει ένα τοξικό κλίμα αυθαιρεσίας, που – σύμφωνα με τον ίδιο – υπονομεύει τόσο την ακαδημαϊκή πρόοδο όσο και τη σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ φοιτητών και διδασκόντων.
Αποκλεισμός φοιτητών από την επαναληπτική εξέταση Σεπτεμβρίου
Το πρώτο ζήτημα που θέτει ο φοιτητής αφορά το μάθημα «Αντικειμενοστρεφής Προγραμματισμός», στο οποίο οι διδάσκοντες, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, έχουν ορίσει πολύ συγκεκριμένα – και αμφιλεγόμενα – κριτήρια συμμετοχής στην επαναληπτική εξέταση του Σεπτεμβρίου.
Συγκεκριμένα, επιτρέπεται να συμμετάσχουν μόνο όσοι δεν εγγράφηκαν σε εργαστηριακή ομάδα για την εξεταστική του Ιουνίου, ή βαθμολογήθηκαν με βαθμό μεταξύ 2,6 και 5 (μη προβιβάσιμος).
Ο φοιτητής υποστηρίζει πως δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη στον Κανονισμό Σπουδών που να επιτρέπει αποκλεισμό από εξετάσεις με βάση προηγούμενη συμμετοχή ή βαθμολογία, και χαρακτηρίζει αυτή την πρακτική παράτυπη και καταχρηστική.
«Η πρακτική αυτή παραβιάζει τα δικαιώματα των φοιτητών και δημιουργεί συνθήκες άνισης μεταχείρισης», σημειώνει.
Άρνηση επίδειξης γραπτών – «Θα το δεις τον Σεπτέμβρη»
Το δεύτερο – και εξίσου σοβαρό – ζήτημα αφορά το μάθημα «Μεταγλωττιστές», όπου, σύμφωνα με την καταγγελία, ο υπεύθυνος καθηγητής αρνείται να δείξει τα γραπτά στους φοιτητές που δεν πέτυχαν προβιβάσιμο βαθμό, απαντώντας στους αιτούντες με τη φράση: «Μπορείς να δεις το γραπτό σου τον Σεπτέμβρη».
Ο φοιτητής επισημαίνει ότι αυτή η πρακτική στερεί από τους φοιτητές τη δυνατότητα ανατροφοδότησης, άρα και τη δυνατότητα να κατανοήσουν τα λάθη τους και να προετοιμαστούν ουσιαστικά για την επαναληπτική εξέταση.
«Η καθυστέρηση τριών μηνών δυσχεραίνει την προετοιμασία και αποδυναμώνει την ίδια την έννοια της αξιολόγησης», τονίζει στην επιστολή του.
Η επίσημη ανακοίνωση των διδασκόντων
Ο φοιτητής συνοδεύει την αναφορά του με την επίσημη ανακοίνωση του μαθήματος, η οποία αναφέρει ρητά: «Στην επαναληπτική εξέταση μπορούν να συμμετάσχουν μόνο όσοι και όσες:
- Δεν εγγράφηκαν σε εργαστηριακή ομάδα εξέτασης για την εξεταστική του Ιουνίου
- Ή βαθμολογήθηκαν στην εξέταση του Ιουνίου με βαθμό στο διάστημα [2,6 … 5)
- Δεν βαθμολογήθηκαν με 0,13 στο μάθημα τον Ιούνιο του 2025»
Η ανακοίνωση επιβεβαιώνει την ύπαρξη κριτηρίων αποκλεισμού και ενισχύει τον ισχυρισμό περί καταχρηστικής πρακτικής από τη διδασκαλία.
Επαναληπτική Εξέταση μόνο για “επιλεγμένους” φοιτητές
Η πλήρης ανακοίνωση της εξέτασης, όπως διανεμήθηκε μέσω eClass και επισυνάπτεται στην καταγγελία, περιλαμβάνει αναλυτικά Πρόγραμμα εγγραφής σε ομάδες εξέτασης, κανονισμούς πρόσβασης στο εργαστήριο, απαγορεύσεις (βοηθήματα, σημειώσεις, χρήση κινητών), αναλυτικά τεχνικά κριτήρια για την αποδοχή ή απόρριψη παραδοτέων
Το κρίσιμο σημείο έγκειται στους όρους για τη συμμετοχή στην εξέταση του Σεπτεμβρίου, όπου αποκλείονται εξ’ αρχής οι φοιτητές που:
Έχουν βαθμολογηθεί κάτω του 2,6
Είχαν συμμετάσχει σε Ομάδα Εξέτασης τον Ιούνιο
Είχαν βαθμολογία 0,13
Ερωτήματα για τη διαχείριση μαθημάτων από συγκεκριμένο διδάσκοντα
Σύμφωνα με την επιστολή, και τα δύο μαθήματα («Αντικειμενοστραφής Προγραμματισμός» και «Μεταγλωττιστές») διδάσκονται από τον ίδιο υπεύθυνο καθηγητή. Αυτό, όπως τονίζει ο φοιτητής, δείχνει μοτίβο αυταρχικής διαχείρισης των εξετάσεων, που δεν είναι μεμονωμένο περιστατικό.
Ο φοιτητής ζητά τη δημοσιοποίηση των προβλημάτων και την ανάδειξη του ζητήματος, με στόχο τη βελτίωση της ακαδημαϊκής κουλτούρας και τη διασφάλιση των φοιτητικών δικαιωμάτων.
Το alfavita.gr επικοινώνησε με φοιτητές του Τμήματος για περαιτέρω διασταύρωση των πληροφοριών. Εφόσον υπάρξει τοποθέτηση από την πλευρά των διδασκόντων ή της Διοίκησης του Τμήματος, θα τη δημοσιεύσουμε αυτούσια.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Voucher 750 ευρώ: Εάν πήρες ΚΑΥΑΣ κλείδωσε το επίδομα εδώ με ένα κλικ στο ΕΚΕΚ
Αυτά είναι τα ελληνικά επώνυμα που προέρχονται από αλβανικές λέξεις
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 14/7
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ