ΖΑΧΑΡΑΚΗ
Από το νηπιαγωγείο ξεκινούν οι προβληματικές μέθοδοι διδασκαλίας, τόνισε η Υπουργός Παιδείας

Μια αιχμηρή τοποθέτηση έκανε η υπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη, αποδίδοντας τις χαμηλές επιδόσεις των Ελλήνων μαθητών στις διεθνείς εξετάσεις PISA στην αποστήθιση και τα σχολικά εγχειρίδια που ενισχύουν αυτόν τον παρωχημένο τρόπο μάθησης.

Η «διάγνωση» της Υπουργού Παιδείας για το πρόβλημα

Σύμφωνα με τη Σοφία Ζαχαράκη, το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα βασίζεται ακόμα σε μία λογική παπαγαλίας, η οποία ξεκινά από το Νηπιαγωγείο και διατρέχει όλη τη σχολική πορεία. Αυτό, όπως τόνισε, καθιστά τους μαθητές ανίκανους να ανταποκριθούν σε ερωτήσεις σύνθεσης και κριτικής σκέψης που απαιτούν οι εξετάσεις PISA.

«Ο τρόπος μάθησης και ο τρόπος συγγραφής και χρήσης των σχολικών βιβλίων είναι διαφορετικός σε σχέση με αυτόν που απαιτεί η PISA.

Όταν το παιδί καλείται να απαντήσει σε ερωτήσεις που απαιτούν σύνθεση γνώσεων και όχι αποστήθιση, τότε καταγράφεται η αδυναμία του. Αυτό είναι αποτέλεσμα μιας συνολικής εκπαιδευτικής φιλοσοφίας που καλλιεργείται από πολύ νωρίς», σημείωσε χαρακτηριστικά η υπουργός.

Αλλάζουν όλα: Νέα προγράμματα, νέα βιβλία

Για πρώτη φορά, όπως αποκάλυψε, έχουν ήδη αλλάξει όλα τα αναλυτικά προγράμματα σπουδών σε όλα τα βασικά μαθήματα, ενώ μέσα στα επόμενα δύο χρόνια αναμένονται και τα νέα σχολικά βιβλία, τα οποία θα υπηρετούν μια πιο σύγχρονη και ουσιαστική προσέγγιση της μάθησης.

«Δεν στοχεύουμε απλώς σε μια καλύτερη θέση στην κατάταξη της PISA, αλλά σε μια ολιστική αλλαγή στον τρόπο που μαθαίνουν τα παιδιά μας. Θέλουμε να μπορούν να συνθέτουν, να σκέφτονται, να γράφουν και να κατανοούν κείμενα με ουσία – όχι απλώς να θυμούνται τι έμαθαν μηχανικά», υπογράμμισε η κ. Ζαχαράκη.

Η υπουργός ξεκαθάρισε πως η μεταρρύθμιση δεν θα αφορά μόνο τη Β’ ή Γ’ Λυκείου, αλλά ξεκινά από τη βάση: το Νηπιαγωγείο. Η αλλαγή προσέγγισης στο πώς μαθαίνουν τα παιδιά θα είναι συνολική, διαχρονική και ουσιαστική.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Γιατί τα παράθυρα στις σχολικές αίθουσες μπαίνουν αριστερά των μαθητών

Πώς να πάρετε έως 36.000€ για ανακαίνιση με επιδότηση 90%

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Εργαζόμενοι συνταξιούχοι
Συντάξεις: Στο τραπέζι αυξήσεις για παλαιούς ασφαλισμένους με διπλές εισφορές
Περίπου 200.000 συνταξιούχοι ενδέχεται να δουν προσαυξήσεις, καθώς εξετάζεται η αναγνώριση της παράλληλης ασφάλισης που έως σήμερα έμενε...
Συντάξεις: Στο τραπέζι αυξήσεις για παλαιούς ασφαλισμένους με διπλές εισφορές
ντουζ
Αποκατάσταση της ροής στο ντους: Ο φυσικός τρόπος για να νικήσετε τα άλατα
Το φαινόμενο της μειωμένης ροής οφείλεται κατά κύριο λόγο στη συσσώρευση αλάτων και μεταλλικών υπολειμμάτων
Αποκατάσταση της ροής στο ντους: Ο φυσικός τρόπος για να νικήσετε τα άλατα
σοβαδες
Σχολική στέγη: Μια «ανοιχτή πληγή» ασφάλειας και ποιότητας στην ελληνική εκπαίδευση
Η πλειοψηφία των σχολείων που λειτουργούν σήμερα έχουν κατασκευαστεί πριν από το 1984, βασισμένα στον παρωχημένο αντισεισμικό κανονισμό του 1959
Σχολική στέγη: Μια «ανοιχτή πληγή» ασφάλειας και ποιότητας στην ελληνική εκπαίδευση