Σε νέο γύρο αντιδράσεων και έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης έχει οδηγήσει η πρόσφατη δήλωση της υπουργού Παιδείας, η οποία κάλεσε τους υποψήφιους φοιτητές να λάβουν υπόψη «γεωγραφικά κριτήρια» κατά τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΔΗΠΑΚ-ΑΕΙ, η αναφορά της σε δυσκολίες μετακίνησης και διαβίωσης σε πόλεις όπως η Κομοτηνή ερμηνεύθηκε από πολλούς ως έμμεση παραδοχή ότι η πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση εξαρτάται πλέον από την οικονομική δυνατότητα των οικογενειών.
Οι επίμαχες φράσεις «…πόσο εύκολα μπορεί να πας να σπουδάσεις στην Κομοτηνή..» και αν θα μπορούν «να ανταπεξέλθουν οι οικογένειές τους» στο οικονομικό κόστος που συνεπάγονται οι σπουδές σε ένα δημόσιο Πανεπιστήμιο εκτός Αθήνας ή Θεσσαλονίκης», ήταν που προκάλεσαν κατακραυγή σε πανεπιστημιακούς κύκλους και εκπαιδευτικές οργανώσεις.
Παράλληλα, η προτροπή της υπουργού σε «λαϊκές οικογένειες» να στραφούν σε λύσεις όπως τα ΣΑΕΚ (πρώην ΙΕΚ) μέσω του παράλληλου μηχανογραφικού, ενίσχυσε τις κατηγορίες για διαχωρισμό «δύο ταχυτήτων» στην ανώτατη εκπαίδευση.
Σύμφωνα με τους πανεπιστημιακούς, η συγκεκριμένη δήλωση δεν είναι ούτε ατυχής ούτε μεμονωμένη. Αντιθέτως, την ερμηνεύουν ως χαρακτηριστική έκφραση μιας στρατηγικής υποβάθμισης των περιφερειακών πανεπιστημίων και εμπορευματοποίησης της εκπαίδευσης συνολικά.
Παράλληλα, υπογραμμίζουν τη χρονική συγκυρία των δηλώσεων: λίγο πριν την επίσημη έναρξη λειτουργίας των ιδιωτικών πανεπιστημίων. Για πολλούς, πρόκειται για μια «προαναγγελθείσα στρατηγική» αποδυνάμωσης της δημόσιας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης υπέρ των ιδιωτικών σχημάτων.
Τα προβλήματα όπως τονίζει η ΔΗΠΑΚ-ΑΕΙ είναι γνωστά και συσσωρευμένα: ελλιπής φοιτητική μέριμνα, χρόνια υποχρηματοδότηση των πανεπιστημίων, υποστελέχωση των υποδομών και απουσία κρατικής πρόνοιας για τους φοιτητές εκτός έδρας, συνθέτουν μια εικόνα όπου η «δωρεάν δημόσια παιδεία» λειτουργεί πια ως προνόμιο και όχι ως δικαίωμα.
Οι πανεπιστημιακοί καλούν σε συστράτευση απέναντι σε μια πολιτική που μετατρέπει τη γνώση σε εμπόρευμα και την παιδεία σε προνόμιο των λίγων. Υπογραμμίζουν ότι ο κοινωνικός ρόλος του δημόσιου πανεπιστημίου δεν μπορεί να υπηρετηθεί όσο η μόρφωση κοστολογείται ανάλογα με τον ταχυδρομικό κώδικα του φοιτητή.
Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΔΗΠΑΚ
«Για τις δηλώσεις της υπουργού Παιδείας για τη συμπλήρωση μηχανογραφικού με «γεωγραφικά» κριτήρια
Για μια ακόμη φορά η υπουργός Παιδείας κα Ζαχαράκη προέβη στις 8/7/2025 σε δηλώσεις που ακυρώνουν τον ρόλο της και ομολογούν τη βαθύτερη στόχευση της πολιτικής της Κυβέρνησης, προτρέποντας όσους/ες αποφοίτους του Λυκείου δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να μην δηλώσουν τμήματα σε περιφερειακά Πανεπιστήμια!
Συγκεκριμένα, κάλεσε τους/ τις απόφοιτους που συμπληρώνουν μηχανογραφικό να σκεφτούν «…πόσο εύκολα μπορεί να πας να σπουδάσεις στην Κομοτηνή..» και αν θα μπορούν «να ανταπεξέλθουν οι οικογένειές τους» στο οικονομικό κόστος που συνεπάγονται οι σπουδές σε ένα δημόσιο Πανεπιστήμιο εκτός Αθήνας ή Θεσσαλονίκης.
Πρόκειται για δηλώσεις που αποδεικνύουν τον ξεκάθαρα ταξικό και άνισο χαρακτήρα της Ανώτατης Εκπαίδευσης, μιας που φοιτητές/ -τριες που δεν έχουν την απαιτούμενη οικονομική στήριξη από τις οικογένειές τους καλούνται από τα πλέον επίσημα χείλη να μην σπουδάσουν σε μια σχολή ενός Περιφερειακού Πανεπιστημίου την οποία προτιμούν ή στην οποία επιτυγχάνουν.
Σαν να μην έφτανε αυτό, η υπουργός πρότρεψε τους αποφοίτους των λαϊκών οικογενειών να καταφύγουν στις επιλογές του παράλληλου μηχανογραφικού για τα ΣΑΕΚ (πρώην ΙΕΚ) προκειμένου «να μπορέσουν να κάνουν μια επιλογή των δυνατοτήτων τους».
Με άλλα λόγια, αφού η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θεσμοθέτησε τα μηχανογραφικά και τις σχολές των δύο ταχυτήτων, έρχεται τώρα να δηλώσει με τον πιο κυνικό τρόπο ότι δεν πρέπει ούτε μπορεί να είναι οι ίδιες οι επιλογές για τα παιδιά των οικογενειών που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά.
Είναι κάτι παραπάνω από προφανές ότι η συνεχιζόμενη πολιτική υποχρηματοδότησης και απαξίωσης των Πανεπιστημίων, που ακολουθούν όλες οι κυβερνήσεις και στηρίζει η ΕΕ τα τελευταία χρόνια, έχει οδηγήσει τη φοιτητική μέριμνα σε άθλια επίπεδα, την τριτοβάθμια εκπαίδευση σε υποβάθμιση και τα Περιφερειακά Πανεπιστήμια σε κρίση.
Από την άλλη μεριά, η καθήλωση των μισθών σε συνδυασμό με την υπερ-φορολόγηση των εργαζομένων και τη δυσθεώρητη ακρίβεια έχει μετατρέψει τη φοιτητική στέγη και τις σπουδές μακριά από την οικογενειακή εστία σ’ ένα άπιαστο όνειρο. Συνέπεια όλων αυτών των πολιτικών είναι το γεγονός ότι ο αριθμός των φοιτητών στα Περιφερειακά Πανεπιστήμια και ειδικά στα «χαμηλότερης ζήτησης» Τμήματα αυτών να μειώνεται διαρκώς. Στο πλαίσιο αυτό, δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι οι δηλώσεις της Υπουργού γίνονται λίγο πριν την επίσημη έναρξη λειτουργίας των Ιδιωτικών Πανεπιστημίων, ενισχύοντας εμμέσως πλην σαφώς την «πελατεία» τους.
Μπροστά σε αυτή την κατάσταση καλούμε τους/τις συναδέλφους/-σες να αντιδράσουν στη συνεχιζόμενη πολιτική υποβάθμισης των Περιφερειακών Πανεπιστημίων και της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης συνολικά.
Η ολοένα αυξανόμενη εμπορευματοποίηση των Πανεπιστημίων που δημιουργεί τεράστιους ταξικούς φραγμούς στο σύνολο της νεολαίας μας και εντείνει τις περιφερειακές ανισότητες θα έχει απέναντι της τη μεγάλη πλειοψηφία των πανεπιστημιακών.
Δίνουμε τον αγώνα στο πλάι των φοιτητών μας δυναμώνοντας την πάλη μας για ένα Πανεπιστήμιο που θα ανταποκρίνεται στον κοινωνικό του ρόλο και θα μεταδίδει τη γνώση στη νέα γενιά, υπερβαίνοντας και καταργώντας στην πράξη κοινωνικο-οικονομικούς φραγμούς και δομικές ανισότητες.»
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Αυτά είναι τα ελληνικά επώνυμα που προέρχονται από αλβανικές λέξεις
Αλλαγές στο ωράριο εκπαιδευτικών από 1/9/2025: Ποιοι θα διδάσκουν λιγότερες ώρες
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 14/7
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ