οκτα
Το νέο νομοσχέδιο οδηγεί σε 13 ώρες δουλειάς και απλήρωτη υπερεργασία

Τα σωματεία εργαζομένων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα της Ημαθίας πραγματοποίησαν κοινή σύσκεψη στις 10 Ιουλίου, με στόχο την οργάνωση συντονισμένης αγωνιστικής απάντησης στο νέο αντεργατικό νομοσχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Οι εκπρόσωποι κατήγγειλαν την πρωτοφανή επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα, επισημαίνοντας πως το νομοσχέδιο φέρνει 10ωρη απλήρωτη εργασία, ευελιξία στις απολύσεις, διάλυση του σταθερού ωραρίου, και χτύπημα των συνδικαλιστικών ελευθεριών, ακόμα και στο Δημόσιο.

Υπογραμμίστηκε ότι απαιτείται ενημέρωση και απεργιακή κινητοποίηση, καθώς οι αλλαγές αυτές οδηγούν σε έναν σύγχρονο εργασιακό Μεσαίωνα, εν μέσω τεχνολογικής προόδου και πολεμικής οικονομίας.

Αναλυτικά το Δελτίο Τύπου:

Πραγματοποιήθηκε χθες, 10 Ιουλίου, συνάντηση του Δ.Σ. του ΣΕΠΕ Ημαθίας, που το εκπροσώπησαν οι Κοκοζίδου Άννα (Γραμματέας) και Τσεχελίδης Γιάννης (μέλος), με εκπροσώπους Σωματείων (Οικοδόμων, εργαζόμενων σε Super Markets, Τρόφιμα, Επισιτισμό), μετά από κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου Ημαθίας, για την οργάνωση της κοινής μας, συντονισμένης, αγωνιστικής απάντησης, όλων των εργαζόμενων του Δημόσιου και του Ιδιωτικού Τομέα στον νόμο-έκτρωμα, που σχεδιάζει να φέρει η κυβέρνηση της Ν.Δ.

Κοινή διαπίστωση όλων των εκπροσώπων των Σωματείων ήταν η πρωτοφανής επίθεση της κυβέρνησης απέναντι στα εργασιακά μας δικαιώματα και γενικότερα στη ζωή μας, που τη λογαριάζουν μόνο ως κόστος και πηγή κέρδους, με αντεργατικά μέτρα, που ψηφίστηκαν και από παλιότερες κυβερνήσεις.

Έγινε συζήτηση πάνω στα επί μέρους άρθρα του κυοφορούμενου νομοσχεδίου, όπως κυκλοφορούν στον Τύπο, και ανταλλάχθηκαν πολύτιμες εμπειρίες από τους εργαζόμενους στους συγκεκριμένους εργασιακούς χώρους και τους αγώνες που αυτοί καταβάλλουν.

Οι εκπρόσωποι, επίσης, συμφώνησαν ότι το νέο εργασιακό νομοσχέδιο δεν αφορά μόνο τον Ιδιωτικό Τομέα, ούτε πρέπει ν’ αντιμετωπιστεί ως τέτοιο – κάτι που επιδέξια καλλιεργούν οι αστικές κυβερνήσεις, υποδαυλίζοντας τον κοινωνικό αυτοματισμό. Ότι και στο Δημόσιο υπάρχει πανσπερμία εργασιακών σχέσεων, εργολαβικοί εργαζόμενοι (π.χ., η καθαριότητα στα Νοσοκομεία και όπου να ’ναι και στους ΟΤΑ), ότι κι εκεί η υποχρηματοδότηση και η υποστελέχωση οδηγεί σε εργασιακή εκμετάλλευση (π.χ. τα οφειλόμενα ρεπό και οι οφειλόμενες άδειες, π.χ. στους υγειονομικούς και στις Διοικητικές Υπηρεσίες των Δήμων). Ότι κι εκεί ετοιμάζουν κάτι αντίστοιχο, με το νέο Πειθαρχικό Δίκαιο, χτύπημα δηλαδή των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων, με τρομοκρατία και καταστολή ή την κυνική ομολογία Πιερακάκη, ότι ακόμα κι αν είχανε τα χρήματα για τον 13ο-14ο μισθό των δημοσίων υπαλλήλων, δε θα τα έδιναν. Μάλιστα, ανέλυσαν την εφαρμογή της Αξιολόγησης στον Ιδιωτικό Τομέα και πώς πιστεύουν ότι αυτή θα εφαρμοστεί, με τον ίδιο τρόπο και στο Δημόσιο (εκφοβιστικά και απειλητικά, σε σύνδεση με τη διατήρηση της εργασίας και τη μισθολογική εξέλιξη).

Οι εκπρόσωποι των Σωματείων καταλήξανε πως πρέπει όλοι μαζί, εργαζόμενοι σε Δημόσιο και Ιδιωτικό Τομέα, να ξεκινήσουν στους χώρους εργασίας τους ενημέρωση των συναδέλφων και προετοιμασία για μεγάλη απεργιακή απάντηση, όταν η κυβέρνηση τολμήσει να φέρει αυτόν το νόμο-έκτρωμα στη Βουλή.

Τι προβλέπει το νέο σχέδιο νόμου για τα εργασιακά (στον Ιδιωτικό Τομέα)

1) «Διευθέτηση» του εργάσιμου χρόνου, με 10ωρη απασχόληση, χωρίς προσαύξηση στην αμοιβή, όλο τον χρόνο (αντί για 6 μήνες, όπως σήμερα).

2) Μέσα από την «ψηφιακή κάρτα», νομιμοποιείται η «ευέλικτη προσέλευση», μέχρι και 2 ώρες (=επέκταση της απλήρωτης δουλειάς).

3) Υπερωριακή απασχόληση, ακόμα και στην εκ περιτροπής εργασία (=πρόσληψη φθηνών εργατών, αντί για πλήρους απασχόλησης, τους οποίους θα φορτώνει υπερωρίες ο εργοδότης).

4) Απαλλαγή της εργοδοσίας από προσαυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές, για υπερεργασία, υπερωρίες, νυχτερινά, αργίες (όπως και για αυξήσεις που προβλέπονται από τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας ή χορηγούνται οικειοθελώς από τον εργοδότη).

5) «Ευελιξία» στις προσλήψεις (δυνατότητα να προσλαμβάνει ο εργοδότης εργαζόμενους ακόμα και για 2 μέρες, με ένα «κλικ» = το party των δουλεμπορικών γραφείων).

6) Απολύσεις με μια απλή δήλωση του εργαζόμενου,  ότι πρόκειται για «οικειοθελή αποχώρηση».

7) Σπάσιμο της ετήσιας άδειας σε περισσότερα τμήματα από τα 2 που ισχύει σήμερα (=θα μπορεί η εργοδοσία να «ξεμπερδεύει» με 5νθήμερες άδειες, όποτε τη βολεύει, ανοίγοντας τον δρόμο για την κατάργηση της τουλάχιστον 10ήμερης θερινής άδειας.

8) Μέχρι 13 ώρες δουλειάς, και σε έναν (αντί μόνο σε δύο, όπως ίσχυε μέχρι τώρα) εργοδότη, με 11 ώρες «υποχρεωτικής ανάπαυσης», ανάμεσα σε δύο περιόδους απασχόλησης - για τις ανάγκες του σπιτιού, της οικογένειας, της προσωπικής ξεκούρασης (= ούτε λεπτό ελεύθερου χρόνου).

Κι όλα αυτά, όταν:

Από τον Μάη του Σικάγο του 1886, οι ηρωικοί απεργοί έδωσαν το αίμα τους απαιτώντας 8 ώρες δουλειά, 8 ώρες ανάπαυση – μόρφωση, 8 ώρες ύπνο.

Ζούμε στην Εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης και των επιστημονικών ανακαλύψεων, που επιτρέπουν την αύξηση της παραγωγής μαζί με την ελαχιστοποίηση του χρόνου εργασίας και την κάθετη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου όλων των ανθρώπων.

Όμως, ο εργασιακός Μεσαίωνας που μας ετοιμάζουν είναι ήδη εδώ (τον βιώνει μεγάλη μερίδα των απανταχού εργαζόμενων), αφού η μετατροπή της Οικονομίας σε πολεμική (μην ξεχνάμε την πρόσφατη απόφαση των ΝΑΤΟϊκών για ανέβασμα των πολεμικών δαπανών, ανά κράτος-μέλος, από το 2% στο 5%) δεν μπορεί να επιτευχθεί παρά μόνο με την κατάργηση όλων των κεκτημένων δικαιωμάτων μας και του όποιου Κοινωνικού Κράτους υπήρχε (αποτέλεσμα σκληρών αγώνων των εργαζομένων), την αύξηση του βαθμού εκμετάλλευσης, την κρατική καταστολή.

Η πολεμική εμπλοκή της χώρας μας, για τα συμφέροντα των καπιταλιστών και την μοιρασιά της λείας την επόμενη μέρα (όπως διαφαίνεται ξεκάθαρα, από τις «συσκέψεις ανοικοδόμησης» της κατεστραμμένης Ουκρανίας), σημαίνει για όλους τους εργαζόμενους χτύπημα δικαιωμάτων, συνδικαλιστικής δράσης, όπως αυτή που θα επιφέρει το νομοσχέδιο για την αλλαγή του πειθαρχικού δικαίου των δημοσίων υπαλλήλων.

Η προσπάθειά τους είναι να επιβληθεί σιγή νεκροταφείου στους χώρους δουλειάς, να υποταχθούν οι εργαζόμενοι, «να βάλουν τα κεφάλια μέσα» για να μην διαταραχθεί η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων .

Οι ευφάνταστοι και παραπλανητικοί-προκλητικοί τίτλοι, περί «Δίκαιης Εργασίας για Όλους» και το επιχείρημα ότι είναι «για το καλό των εργαζομένων», όπως και ο χρόνος διαρροής του σχεδίου νόμου (μέσα στο κατακαλόκαιρο, νομίζοντας ότι θα πιάσουν τους εργαζόμενους στον ύπνο και ακολουθώντας πιστά τις επιταγές της εργοδοσίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης), δε μας πείθουν για τις «αγνές προθέσεις τους».

Ετοιμάζουμε την αγωνιστική μας απάντηση, όλοι μαζί,

Δημόσιος και Ιδιωτικός Τομέας.

Δε θα τους περάσει!

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Ντομάτες: Πού πρέπει να τις αποθηκεύετε για να διατηρούνται φρέσκες και νόστιμες

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 14/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

τζιπ στο κολωνάκι
Κολωνάκι: ΣΟΚ με νέο βίντεο που δείχνει το τζίπ να χτυπά με φόρα τους ανθρώπους
Βίντεο-ντοκουμέντο δείχνει την ανεξέλεγκτη πορεία του πολυτελούς τζιπ στην οδό Λουκιανού. Πώς η απροσεξία του παρκαδόρου οδήγησε σε τραγωδία.
Κολωνάκι: ΣΟΚ με νέο βίντεο που δείχνει το τζίπ να χτυπά με φόρα τους ανθρώπους