chatgpt
Τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης, και, συγκεκριμένα, το ChatGPT, επηρεάζουν τη γνωστική εμπλοκή των φοιτητών/ριών κατά τη διάρκεια της συγγραφής ακαδημαϊκών εργασιών

 

Η άνοδος της τεχνητής νοημοσύνης έχει μεταμορφώσει τη ζωή μας και έχει φέρει σημαντικές εξελίξεις σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της εκπαίδευσης. Ωστόσο, η ευκολία με την οποία μπορεί να παραχθεί περιεχόμενο με μια απλή εισαγωγή μιας εντολής εγείρει ανησυχίες σχετικά με το πώς τα αναπαραγωγικά μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης, όπως το ChatGPT, μπορούν να επηρεάσουν την ικανότητά μας για κριτική και ανεξάρτητη σκέψη.

Μια νέα μελέτη του Δρος Γιώργου Π. Γεωργίου, Επίκουρου Καθηγητή Γλωσσολογίας και Διευθυντή του Φωνητικού Εργαστηρίου στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας (https://www.georgiougeorg.com/), εξετάζει πώς τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης, και, συγκεκριμένα, το ChatGPT, επηρεάζουν τη γνωστική εμπλοκή των φοιτητών/ριών κατά τη διάρκεια της συγγραφής ακαδημαϊκών εργασιών. Στη βιβλιογραφία έχουν δοθεί διάφοροι ορισμοί για τη «γνωστική εμπλοκή», οι οποίοι συλλογικά περιγράφουν τον όρο ως τη νοητική επένδυση και τη στρατηγική σκέψη που εφαρμόζουν οι μανθάνοντες/ουσες κατά τη μάθηση. Περιλαμβάνει το κίνητρο, την αυτορρύθμιση, τη θέσπιση στόχων και την κόπο που απαιτείται για επεξεργασία μιας εργασίας.

Στη μελέτη συμμετείχαν 40 φοιτητές και φοιτήτριες πανεπιστημίου ηλικίας μεταξύ 25 και 47 ετών από διάφορα ακαδημαϊκά υπόβαθρα. Κλήθηκαν να συγγράψουν μία σύντομη εργασία χρησιμοποιώντας δομημένη επιχειρηματολογία και στη συνέχεια συμπλήρωσαν την Κλίμακα Γνωστικής Εμπλοκής (Cognitive Engagement Scale) για την Τεχνητή Νοημοσύνη (CES-AI). Η κλίμακα αυτή μετρά τη νοητική προσπάθεια, την προσοχή, την εις βάθος επεξεργασία και τη στρατηγική σκέψη σε μια κλίμακα πέντε βαθμίδων, σύμφωνα με τις αυτοαναφορές των συμμετεχόντων/ουσών. Η κλίμακα αναπτύχθηκε για τους σκοπούς της παρούσας μελέτης και βασίζεται σε καθιερωμένες ερευνητικές θεωρίες και ευρήματα.

Οι συμμετέχοντες/ουσες κατανεμήθηκαν τυχαία σε μία ομάδα που συνέγραψε την εργασία με τη βοήθεια του ChatGPT και σε μία ομάδα ελέγχου, η οποία δεν χρησιμοποίησε καθόλου τεχνητή νοημοσύνη. Τα αποτελέσματα της στατιστικής ανάλυσης κατέδειξαν ότι η ομάδα ελέγχου παρουσίασε σημαντικά υψηλότερες βαθμολογίες γνωστικής εμπλοκής σε σύγκριση με την ομάδα που χρησιμοποίησε τεχνητή νοημοσύνη.

Συνολικά, τα ευρήματα δείχνουν ότι η εξάρτηση από εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να οδηγήσει σε λιγότερο ενεργό σκέψη, μειώνοντας πιθανώς τη συνολική γνωστική εμπλοκή. Η μελέτη συμβάλλει στην αναδυόμενη ερευνητική συζήτηση για τις ψυχολογικές επιπτώσεις της τεχνητής νοημοσύνης στην εκπαίδευση και υπογραμμίζει την ανάγκη για παιδαγωγικές προσεγγίσεις που ενθαρρύνουν την ενεργό και στοχαστική αλληλεπίδραση με το περιεχόμενο που παράγεται από την τεχνητή νοημοσύνη, προκειμένου να υποστηριχθεί η αυτορυθμιζόμενη μάθηση και η εις βάθος γνωστική εμπλοκή των μανθανόντων/ουσών.

Η μελέτη είναι διαθέσιμη εδώ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο 2025: Ποιοι πρέπει να «τρέξουν» για έκπτωση στον λογαριασμό ρεύματος

750 ευρώ  σε 170.000 πολίτες - Πάρτε τα με μια μόνο αίτηση και όλα εξα αποστάσεως μέσω golearn

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 2/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΕΚΠΑ
ΕΚΠΑ: Αυτό ειναι το κορυφαίο ΔΠΜΣ «Ρητορική, Επικοινωνία και Δημιουργική Γραφή στην Εκπαίδευση»
ΕΚΠΑ: Αυτό ειναι το κορυφαίο ΔΠΜΣ «Ρητορική, Επικοινωνία και Δημιουργική Γραφή στην Εκπαίδευση»
αναπηρικό καρότσι
Ελλείψεις και καθυστερήσεις «πνίγουν» την Ειδική Αγωγή - Οι γονείς απαιτούν στελέχωση και στήριξη
Tεράστια υποστελέχωση, μεγάλες καθυστερήσεις στις διαγνώσεις, απουσία κρίσιμων ειδικοτήτων και ελλείψεις στην παράλληλη στήριξη
Ελλείψεις και καθυστερήσεις «πνίγουν» την Ειδική Αγωγή - Οι γονείς απαιτούν στελέχωση και στήριξη