anaplirotes
Στο στόχαστρο της Κομισιόν οι διακρίσεις σε βάρος αναπληρωτών εκπαιδευτικών

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρακολουθεί στενά την παραβίαση δικαιωμάτων των αναπληρωτών εκπαιδευτικών στην Ελλάδα, θέτοντας ξεκάθαρα το ενδεχόμενο παραπομπής της χώρας στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αν δεν υπάρξει ικανοποιητική συμμόρφωση με την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Αυτό ξεκαθάρισε η Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Ροξάνα Μινζάτου, απαντώντας σε κοινοβουλευτική ερώτηση της ευρωβουλεύτριας Έλενας Κουντουρά.

Εξοργιστικά περιστατικά φέρνουν στην επιφάνεια το πρόβλημα

Η παρέμβαση της κ. Κουντουρά προκλήθηκε από ένα σοκαριστικό περιστατικό: αναπληρώτρια εκπαιδευτικός με καρκίνο κλήθηκε ουσιαστικά να επιλέξει ανάμεσα στη θεραπεία της ή στην απώλεια της θέσης της. Το γεγονός αυτό φώτισε τη σκληρή πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν εκατοντάδες συμβασιούχοι στον χώρο της εκπαίδευσης, οι οποίοι εργάζονται χωρίς πλήρη δικαιώματα, όπως αναρρωτικές άδειες ή πρόσβαση σε κοινωνικές παροχές αντίστοιχες με των μονίμων συναδέλφων τους.

Η παραβίαση της ευρωπαϊκής οδηγίας και η αντίδραση της Επιτροπής

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγνώρισε πως οι όροι απασχόλησης για τους αναπληρωτές είναι λιγότερο ευνοϊκοί από εκείνους των μόνιμων υπαλλήλων, κάτι που αντιβαίνει στην Οδηγία 1999/70/ΕΚ, η οποία καθιερώνει την απαγόρευση των διακρίσεων με βάση τη διάρκεια της σύμβασης.

Από τις 25 Ιουλίου 2024, η Κομισιόν είχε ήδη ξεκινήσει διαδικασία επί παραβάσει, στέλνοντας προειδοποιητική επιστολή στην ελληνική κυβέρνηση. Οι εξηγήσεις που δόθηκαν δεν κρίθηκαν ικανοποιητικές, και στις 7 Μαΐου 2025 προχώρησε σε δεύτερο στάδιο, εκδίδοντας αιτιολογημένη γνώμη, δίνοντας στην Ελλάδα προθεσμία δύο μηνών για να συμμορφωθεί.

Η Ελλάδα μπροστά σε ένα κρίσιμο δίλημμα

Μέχρι τις 7 Ιουλίου 2025, η ελληνική κυβέρνηση καλείται να απαντήσει αν θα προβεί σε νομοθετική συμμόρφωση, διασφαλίζοντας ίσα δικαιώματα για τους εκπαιδευτικούς ορισμένου χρόνου, ή αν θα οδηγήσει τη χώρα σε μια νέα καταδικαστική απόφαση από το Δικαστήριο της Ε.Ε.

Η υπόθεση εγείρει ευρύτερα ερωτήματα για τη σχέση της ελληνικής πολιτείας με τα κοινωνικά και εργασιακά δικαιώματα, ειδικά σε κλάδους με μεγάλη επισφάλεια, όπως η εκπαίδευση.

Η ερώτηση της Έλενας Κουντουρά

«Στην Ελλάδα υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες αναπληρωτές εκπαιδευτικοί που διαγιγνώσκονται με σοβαρές και δυσίατες ασθένειες αντιμετωπίζουν διακρίσεις ως προς τα εργασιακά και λοιπά δικαιώματα συγκριτικά με τους μόνιμους συναδέλφους τους. Αιτήματα για ηλεκτρονική ανάληψη υπηρεσίας και επιπλέον ημέρες αναρρωτικής άδειας κατά τη διάρκεια θεραπειών και ανάρρωσης απορρίπτονται από τις αρμόδιες αρχές του Υπουργείου Παιδείας, με την αιτιολογία ότι δεν προβλέπονται από το ισχύον θεσμικό πλαίσιο. Ως μοναδική λύση παρουσιάζεται η επιστροφή στην εργασία τους αμέσως με το πέρας του θεραπευτικού ή αναρρωτικού διαστήματος, χωρίς όμως να τους καταβάλλεται μισθός για το διάστημα αυτό.

Λαμβάνοντας υπόψιν το άρθρο 54 παρ. 1 και 3 του εθνικού νόμου 3528/2007 του Υπαλληλικού Κώδικα, την παράβαση του ενωσιακού δικαίου λόγω της μη ορθής μεταφοράς στο ελληνικό δίκαιο της οδηγίας 1999/70/ΕΚ του Συμβουλίου, η οποία απαγορεύει την εισαγωγή διακρίσεων σε βάρος των εργαζομένων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, αλλά και τη διαδικασία επί παραβάσει που κίνησε η Επιτροπή κατά της Ελλάδας [INFR(2024)4013], και το απάνθρωπο δίλημμα «μισθός ή θεραπεία» που τίθεται στους Έλληνες αναπληρωτές εκπαιδευτικούς σε περίπτωση που νοσήσουν σοβαρά, ερωτάται η Επιτροπή:

Γνωρίζει για αυτές τις περιπτώσεις διακρίσεων μεταξύ των εργαζομένων όσον αφορά τις αναρρωτικές άδειες και τα λοιπά εργασιακά δικαιώματα, ανάλογα με το είδος της σύμβασης, στην Ελλάδα;

Ποιες ενέργειες σκοπεύει να αναλάβει ώστε να διασφαλιστούν στην Ελλάδα ίσα δικαιώματα στους σοβαρά νοσούντες εργαζομένους, ανεξαρτήτως συμβάσεως;

Η απάντηση της Ροξάνας Μινζάτου εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

«Η Επιτροπή έχει ενημερωθεί ότι το ελληνικό δίκαιο προβλέπει λιγότερο ευνοϊκούς όρους απασχόλησης για τους εκπαιδευτικούς με συμβάσεις ορισμένου χρόνου που εργάζονται σε δημόσια σχολεία σε σύγκριση με τους μόνιμους εκπαιδευτικούς, μεταξύ άλλων και όσον αφορά την πρόσβαση σε αναρρωτική άδεια.

Για τον λόγο αυτό, στις 25 Ιουλίου 2024 η Επιτροπή αποφάσισε να κινήσει διαδικασία επί παραβάσει με την αποστολή προειδοποιητικής επιστολής στην Ελλάδα [INFR(2024)4013], επειδή δεν μετέφερε με ορθό τρόπο στο εθνικό της δίκαιο τη συμφωνία-πλαίσιο για την εργασία ορισμένου χρόνου που προσαρτάται στην οδηγία 1999/70/ΕΚ του Συμβουλίου, η οποία απαγορεύει τις διακρίσεις εις βάρος των εργαζομένων ορισμένου χρόνου. Οι εξηγήσεις που δόθηκαν από τις ελληνικές αρχές δεν θεωρήθηκαν ικανοποιητικές και, ως εκ τούτου, στις 7 Μαΐου 2025 η Επιτροπή αποφάσισε να προχωρήσει στο επόμενο στάδιο της διαδικασίας επί παραβάσει και εξέδωσε αιτιολογημένη γνώμη προς την Ελλάδα, η οποία διαθέτει πλέον προθεσμία δύο μηνών για να απαντήσει και να λάβει τα απαραίτητα μέτρα. Η Επιτροπή, αν δεν λάβει ικανοποιητική απάντηση, μπορεί να αποφασίσει να παραπέμψει την Ελλάδα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Η ύλη για 47.000 υποψήφιους ως 28/5 με τις λύσεις

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 28/05

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Πανελλαδικές εξετάσεις
Πανελλήνιες 2025: Πόσα χρήματα θα λάβουν οι βαθμολογητές για κάθε γραπτό που διορθώνουν
Χωρίς αύξηση οι βαθμολογητές στις Πανελλαδικές – Μπόνους μόνο για την Κεντρική Επιτροπή
Πανελλήνιες 2025: Πόσα χρήματα θα λάβουν οι βαθμολογητές για κάθε γραπτό που διορθώνουν
Παύλος Μαρινάκης - Κυβερνητικός εκπρόσωπος
Π. Μαρινάκης: Τι απάντησε για την απόφαση του ΣτΕ για τις Πρυτανικές εκλογές στο ΑΠΘ
Π. Μαρινάκης για απόφαση ΣτΕ για εκλογή πρύτανη του ΑΠΘ: «Εδώ η απόφαση είναι για μία συγκεκριμένη διαδικασία εκλογής, όχι συνολικά για τη διαδικασία...
Π. Μαρινάκης: Τι απάντησε για την απόφαση του ΣτΕ για τις Πρυτανικές εκλογές στο ΑΠΘ