ypotrofies avgoulea linardatou
Η ανακοίνωση της εξαγοράς έρχεται να ενισχύσει το φαινόμενο των εξαγορών ιδιωτικών εκπαιδευτικών μονάδων από διεθνή funds στην Ελλάδα

Στα χέρια του διεθνούς εκπαιδευτικού οργανισμού ISP (International Schools Partnership) περνούν επίσημα τα Εκπαιδευτήρια Αυγουλέα – Λιναρδάτου, ένα από τα ιστορικά ιδιωτικά σχολεία της Δυτικής Αττικής, που λειτουργεί από το 1949 στο Περιστέρι.

Η ανακοίνωση της εξαγοράς, που επιβεβαιώθηκε από τη διοίκηση του σχολείου, έρχεται να ενισχύσει το φαινόμενο των εξαγορών ιδιωτικών εκπαιδευτικών μονάδων από διεθνή funds στην Ελλάδα, ειδικά στην Αττική.

Μετά την Ελληνογερμανική και τον Πλάτωνα, σειρά έχει το Περιστέρι

Ο ISP, που ήδη κατέχει την Ελληνογερμανική Αγωγή και το σχολείο «Ο Πλάτων», συνεχίζει την επέκτασή του στην Ελλάδα, με στόχο – όπως αναφέρει – την αξιοποίηση της εκπαιδευτικής τεχνογνωσίας του οργανισμού σε παγκόσμια κλίμακα.

Ο εκπαιδευτικός όμιλος διατηρεί πλέον 107 σχολεία σε 25 χώρες, φιλοξενώντας περισσότερους από 90.000 μαθητές παγκοσμίως.

«Αλλάζουμε πίστα» λέει η διοίκηση του σχολείου

Ο Γιώργος Λιναρδάτος, γενικός διευθυντής των Εκπαιδευτηρίων και γιος της ιδρύτριας Σταυρούλας Αυγουλέα – Λιναρδάτου, δήλωσε πως η συμφωνία με τον ISP βασίστηκε στην «εκπαιδευτική και όχι χρηματοοικονομική φύση του οργανισμού». Όπως διαβεβαίωσε, η διοίκηση, οι εκπαιδευτικοί και το προσωπικό παραμένουν στη θέση τους, ενώ στόχος είναι η ενίσχυση των υποδομών και η επέκταση του σχολείου, που αντιμετώπιζε «κτιριακή ασφυξία».

Σήμερα, το σχολείο απασχολεί πάνω από 330 εργαζόμενους – εκπαιδευτικούς, διοικητικό και λοιπό προσωπικό – και καλύπτει όλες τις βαθμίδες: Νηπιαγωγείο, Δημοτικό, Γυμνάσιο και Λύκειο.

ΣΕΦΚ: «Καμία απόλυση δεν θα γίνει δεκτή»

Την ίδια ώρα, η ανακοίνωση της εξαγοράς εν μέσω εξεταστικής περιόδου, προκάλεσε έντονη αντίδραση από το Κλαδικό Σωματείο Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση (ΣΕΦΚ). Όπως καταγγέλλει σε ανακοίνωσή του:

«Στους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες, σε όλο το προσωπικό, δόθηκαν αόριστες υποσχέσεις περί διασφάλισης των θέσεών τους. Το έχουμε ξαναδεί το έργο. Πάντα ακολουθούν οι εκτιμήσεις για αυτούς που περισσεύουν – οι απολύσεις είναι το επόμενο βήμα!»

Το ΣΕΦΚ καλεί σε αγωνιστική επαγρύπνηση και ενότητα, ζητώντας ανανεώσεις συμβάσεων και πλήρη εργασιακά δικαιώματα, τονίζοντας πως «καμία απόλυση δεν θα γίνει δεκτή».

Μετασχηματισμός στην Ιδιωτική Εκπαίδευση: Τα funds αλλάζουν το τοπίο της Παιδείας στην Ελλάδα

Μια σιωπηλή αλλά καθοριστική αλλαγή συντελείται τα τελευταία χρόνια στην ιδιωτική εκπαίδευση στην Ελλάδα. Διεθνή επενδυτικά κεφάλαια αποκτούν σταδιακά τον έλεγχο μεγάλων ιδιωτικών σχολείων, δημιουργώντας έναν νέο, κάθετο χάρτη εκπαίδευσης – από το νηπιαγωγείο έως το πανεπιστήμιο.

Επενδυτικός πυρετός στην ιδιωτική εκπαίδευση: Τα νούμερα μιλούν

ΈτοςΕπένδυση (εκ. €)Κύριος επενδυτήςΤομέας
202015BC PartnersΙδιωτικά Σχολεία
202122CVC Capital PartnersΦροντιστήρια
202218SouthbridgeΙΕΚ & Κολλέγια
202325Consortium Funds EuropeΕκπαιδευτικοί Όμιλοι
202430+ (πρόβλεψη)Πολλαπλοί επενδυτέςΟλοκληρωμένες Εκπαιδευτικές Δομές

Οι μεγάλοι διεθνείς παίκτες που μπήκαν στην ελληνική αγορά

Από τον Σεπτέμβριο του 2024, έξι ιδιωτικά σχολεία στην Ελλάδα έχουν περάσει είτε σε χέρια διεθνών ομίλων είτε έχουν ενταχθεί σε συνεργασίες:

  • ISP (International Schools Partnership): Διαχειρίζεται πάνω από 70 σχολεία παγκοσμίως. Εξαγόρασε την Ελληνογερμανική Αγωγή και τα Εκπαιδευτήρια Πλάτωνα.

  • Cognita: Αγγλικός εκπαιδευτικός όμιλος με πάνω από 100 σχολεία παγκοσμίως. Μπήκε στην Ελλάδα μέσω της Σχολής Δούκα.

  • Inspired Education Group: Με παρουσία σε 25+ χώρες. Συνεργασία με Σχολή Μωραΐτη και Κωστέα-Γείτονα.

  • Dukes Education: Ισχυρός στην προπαρασκευαστική εκπαίδευση, με έδρα το Λονδίνο.

Η χρονική συγκυρία των εξαγορών, παράλληλα με την ψήφιση του νόμου για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, εγείρει εύλογα ερωτήματα. Εκπαιδευτικές πηγές επισημαίνουν ότι το τελικό σχέδιο δεν είναι απλώς η αγορά σχολείων, αλλά η δημιουργία εκπαιδευτικών υπερδομών, που θα προσφέρουν υπηρεσίες από την προσχολική ηλικία μέχρι και το πανεπιστημιακό πτυχίο, χωρίς την ανάγκη των Πανελλαδικών εξετάσεων.

Νομοθετικές ρυθμίσεις που διευκολύνουν την είσοδο των funds

Με τροπολογία στο νομοσχέδιο για τον αθλητισμό, το Υπουργείο Παιδείας έχει δώσει τεχνικές δυνατότητες για:

  • Τη δημιουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων που μπορούν να συστεγάζονται με σχολεία.

  • Τη χρήση υποδομών ιδιωτικών δομών (κολεγίων, σχολείων) για τη φιλοξενία πανεπιστημιακών λειτουργιών.

  • Τη μετατροπή κολεγίων σε Νομικά Πρόσωπα Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΝΠΠΕ)

 

Η μαζική είσοδος ξένων κεφαλαίων ενδέχεται να μετατρέψει την εκπαίδευση σε προϊόν πολυτελείας. Ενώ τα νέα ιδιωτικά εκπαιδευτικά campus θα προσφέρουν "πακέτα" σπουδών υψηλής ποιότητας, το δημόσιο σχολείο κινδυνεύει με περαιτέρω υποχρηματοδότηση.

Ο πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ, Γιώργος Χριστόπουλος, το συνοψίζει: «Η κυβερνητική πολιτική δημιουργεί ένα θανατηφόρο cocktail: ιδιωτικά πανεπιστήμια, ΕΒΕ, υποχρηματοδότηση και, σύντομα, vouchers. Η δημόσια εκπαίδευση κινδυνεύει να διαλυθεί».

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Η ύλη για 47.000 υποψήφιους ως 28/5 με τις λύσεις

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 28/05

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

panellinies
Πανελλήνιες 2025 – Νεοελληνική Γλώσσα: Φιλόλογοι αποκαλύπτουν τα «μυστικά» επιτυχίας

Με την αντίστροφη μέτρηση για τις Πανελλήνιες Εξετάσεις 2025 να πλησιάζει στο τέλος της, το άγχος των υποψηφίων κορυφώνεται,...

Πανελλήνιες 2025 – Νεοελληνική Γλώσσα: Φιλόλογοι αποκαλύπτουν τα «μυστικά» επιτυχίας