Την Τετάρτη 28 Μαΐου 2025, η Δικαιοσύνη καλείται να εξετάσει μια υπόθεση ορόσημο για τη συνδικαλιστική ελευθερία στην εκπαίδευση που αποτελεί ένα από τα θεμελιώδη δικαιώματα των εργαζομένων σε μια δημοκρατία
Πρόκειται για τη μήνυση της Διευθύντριας του 4ου Γυμνασίου Κέρκυρας κατά μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της τοπικής ΕΛΜΕ, για συκοφαντική δυσφήμιση που οδηγείται τελικά σε δίκη μετά από διαδοχικές αναβολές.
Η υπόθεση αυτή έχει αποκτήσει συμβολικό χαρακτήρα για τον κλάδο των εκπαιδευτικών, καθώς το επίδικο δεν αφορά μόνο την προσωπική αντιπαράθεση μεταξύ μιας διευθύντριας σχολείου και του σωματείου των εκπαιδευτικών, αλλά ερμηνεύεται ευρύτερα ως απόπειρα ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης.
Τι προηγήθηκε – Το ιστορικό της υπόθεσης
Η μήνυση κατατέθηκε το 2018, μετά από δημόσια καταγγελία του Δ.Σ. της ΕΛΜΕ, η οποία φέρεται να στήριξε αναφορές και παράπονα εκπαιδευτικών για αυταρχική συμπεριφορά της Διευθύντριας. Πρόκειται για την πρώτη σε σειρά δικαστικών ενεργειών που έχει αναλάβει η ίδια, με δεύτερη δίκη κατά του Προέδρου της ΕΛΜΕ να έχει προγραμματιστεί για την 1η Οκτωβρίου 2025.
Το συνδικαλιστικό όργανο επισημαίνει ότι οι καταγγελίες που δέχθηκε αφορούσαν διοικητικές αυθαιρεσίες, στις οποίες θεώρησε καθήκον του να ανταποκριθεί, ασκώντας το ρόλο του υπερασπιστή των εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών.
Η ΕΛΜΕ Κέρκυρας είχε καταγγείλει τη Διευθύντρια του 4ου Γυμνασίου της πόλης, για την καταστρατήγηση των εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών που υπηρετούσαν στο σχολείο, την αντισυναδελφική και αντιδημοκρατική της συμπεριφορά έναντι αυτών, αλλά και έναντι του σωματείου. Παράλληλα η Διευθύντρια, με ενέργειες , όπως η αναφορά της (Μάης 2018) στον Δ/ντή Β΄θμιας ότι δήθεν το Δ.Σ της ΕΛΜΕ παρεμποδίζει την ομαλή λειτουργία του σχολείου, προσπάθησε να εκφοβίσει και να αποτρέψει από την καθ΄ όλα νόμιμη άσκηση των συνδικαλιστικών τους δικαιωμάτων .
Η ΕΛΜΕ Κέρκυρας έπραξε το αυτονόητο, παρεμβαίνοντας πολλές φορές στο σχολείο μετά από αλλεπάλληλα καλέσματα του Συλλόγου Διδασκόντων αφού η Διευθύντρια του σχολείου, με τη στάση της, καταστρατηγούσε συστηματικά το ωράριο των εκπαιδευτικών, αρνούνταν να συγκαλέσει συνεδρίαση του Συλλόγου Διδασκόντων, ακόμα και μετά από μάζεμα υπογραφών, απαιτούσε από το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ να επισκέπτεται το σχολείο μετά το πέρας των μαθημάτων ή και το απόγευμα, διαμορφώνοντας άσχημο κλίμα ανάμεσα στους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και τους γονείς.
Όπως τονίζει με ανακοίνωση της η ΟΛΜΕ: Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Κέρκυρας έπραξε το αυτονόητο, παρεμβαίνοντας πολλές φορές στο σχολείο μετά από αλλεπάλληλα καλέσματα εκπαιδευτικών του σχολείου, αφού η Διευθύντρια, με τη στάση της, και σύμφωνα πάντα με τις καταγγελίες εκπαιδευτικών, οι οποίες έφτασαν στο σωματείο, καταστρατηγούσε συστηματικά το ωράριο των εκπαιδευτικών, αρνούνταν να συγκαλέσει συνεδρίαση του Συλλόγου Διδασκόντων, ακόμα και μετά από συλλογή υπογραφών της συντριπτικής πλειοψηφίας των μελών του συλλόγου, απαιτούσε από το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ να επισκέπτεται το σχολείο μετά το πέρας των μαθημάτων ή και το απόγευμα, διαμορφώνοντας άσχημο κλίμα ανάμεσα στους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και τους γονείς.
Από τότε και μέχρι τώρα, σύμφωνα με ανακοινώσεις της ΕΛΜΕ, η Διευθύντρια έχει εμπλουτίσει τις πρακτικές της, καλώντας μέχρι και την αστυνομία όταν τα μέλη του Δ.Σ. επισκέπτονταν το σχολείο και κλειδώνοντας την πόρτα, μην επιτρέποντας στα μέλη του Δ.Σ. να φύγουν!
Οι δικαστικές διώξεις ή ακόμα και η απειλή δίωξης προσώπων, ξεκάθαρα ισοδυναμεί με απόπειρα ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής και κοινωνικής δράσης. Η φυγομαχία από την δημόσια αντιπαράθεση και η μεταφορά αυτής στις αίθουσες των δικαστηρίων δεν μπορεί παρά να στοχεύει στη φίμωση του δημόσιας κριτικής, στον εκφοβισμό και στον περιορισμό των συνδικαλιστικών ελευθεριών.
Τι διακυβεύεται – Η ευρύτερη σημασία της δίκης
Η δίκη δεν αφορά απλώς την απόδοση νομικής ευθύνης για μια ανακοίνωση. Πρόκειται για μια ευθεία επίθεση στη δυνατότητα των σωματείων να λειτουργούν ανεμπόδιστα και να ασκούν έλεγχο στην εργοδοτική αυθαιρεσία.
Σε ανακοίνωσή της, η ΕΛΜΕ δηλώνει ότι δεν εκφοβίζεται και ότι παραμένει στο πλευρό κάθε εκπαιδευτικού που αντιμετωπίζει αυθαιρεσίες, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Το Σωματείο δεν τρομοκρατείται και θα συνεχίσει να υπερασπίζεται και τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών και τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών».
Η απόφαση του δικαστηρίου θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεται η συνδικαλιστική δράση στον χώρο της δημόσιας εκπαίδευσης. Η στήριξη των σωματείων, η συλλογική παρουσία και η δημόσια πίεση είναι κρίσιμα στοιχεία ώστε τέτοιες υποθέσεις να μην λειτουργούν αποτρεπτικά για την ελεύθερη έκφραση και διεκδίκηση.
Κινητοποίηση και κάλυψη με 3ωρη στάση εργασίας
Σε απάντηση στη δίκη, η ΕΛΜΕ Κέρκυρας προκήρυξε 3ωρη στάση εργασίας την Τετάρτη 28 Μαΐου (08:00–11:00 ή 11:00–14:00, ανάλογα με την ώρα εκδίκασης της υπόθεσης), ενώ καλεί σε μαζική συγκέντρωση συμπαράστασης έξω από τα Δικαστήρια της Κέρκυρας.
Στο πλαίσιο της ανάδειξης του ζητήματος, έχει προγραμματιστεί συνέντευξη Τύπου την Τρίτη 27 Μαΐου, στις 12:00, στο Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας, όπου θα παρουσιαστούν οι θέσεις του σωματείου και η σημασία της υπόθεσης για το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Η ύλη για 47.000 υποψήφιους ως 26/5 με τις λύσεις
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 26/05
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ