«Μαθητές τελειώνουν το Λύκειο χωρίς να ξέρουν Αγγλικά»: Τι καταγγέλλουν οι καθηγητές Αγγλικών
«Αγγλικά για χρόνια, χωρίς αποτέλεσμα» - Καθηγητές Αγγλικών: Φταίει το σχολικό σύστημα

«Παρά το γεγονός ότι τα Αγγλικά διδάσκονται από το Δημοτικό έως και το Λύκειο, πολλοί μαθητές ολοκληρώνουν τη φοίτησή τους χωρίς να μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη γλώσσα ουσιαστικά» επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Καθηγητών Αγγλικής Γενικής και Ειδικής Αγωγής (ΣΥΚΑΓΕ).

Στη συνέχεια, υποστηρίζει ότι δεν φταίνε οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί για αυτή την κατάσταση, αλλά το «ανεπαρκές και αναποτελεσματικό σύστημα».

Επιπλέον, προτείνει αύξηση των ωρών διδασκαλίας σε τουλάχιστον τέσσερις εβδομαδιαίως, Παράλληλη Στήριξη και στο μάθημα των Αγγλικών, μικρότερα τμήματα με διαχωρισμό επιπέδων, αναθεώρηση των εγχειριδίων και σύνδεση του μαθήματος με πιστοποιήσεις.

«Αν η διδασκαλία οργανωθεί σωστά, οι μαθητές θα μπορούν να μαθαίνουν πραγματικά Αγγλικά στο σχολείο. Αυτό σημαίνει λιγότερα έξοδα για τις οικογένειες, λιγότερη εξάντληση από εξωσχολικά φροντιστήρια και περισσότερο ελεύθερο χρόνο για τα ίδια τα παιδιά. Το σχολείο θα προσφέρει όσα πρέπει, χωρίς να απαιτείται εξωτερική υποστήριξη» τονίζουν οι καθηγητές.

Μάλιστα, αναφέρει ότι «όσοι εναντιώνονται σε αυτή την πρόταση είτε στηρίζουν συνειδητά την παραπαιδεία, είτε λειτουργούν με γνώμονα το συντεχνιακό τους συμφέρον, αγνοώντας τις ανάγκες των παιδιών και των οικογενειών για ένα σχολείο που πραγματικά εκπαιδεύει και δεν μεταθέτει την ευθύνη αλλού».

Η ανακοίνωση του Συλλόγου Καθηγητών Αγγλικής Γενικής και Ειδικής Αγωγής (ΣΥΚΑΓΕ)

Αγγλικά για τον πολίτη του αύριο

Παρά το γεγονός ότι τα Αγγλικά διδάσκονται από το Δημοτικό έως και το Λύκειο, πολλοί μαθητές ολοκληρώνουν τη φοίτησή τους χωρίς να μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη γλώσσα ουσιαστικά. Η αλήθεια είναι πως συχνά δεν μαθαίνουν Αγγλικά μόνο στο σχολείο. Και δεν φταίνε ούτε τα παιδιά, ούτε οι εκπαιδευτικοί που προσπαθούν με τα μέσα που διαθέτουν. Φταίει ένα ανεπαρκές και αναποτελεσματικό σύστημα.

Πού εντοπίζεται το πρόβλημα;

  • Οι ώρες διδασκαλίας είναι ελάχιστες. Δύο ή τρεις ώρες την εβδομάδα δεν επαρκούν για να υποστηριχθεί η εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας. Οι μαθητές ξεχνούν όσα μαθαίνουν και δεν αποκτούν ποτέ γνώσεις σε βάθος.
  • Τα διδακτικά εγχειρίδια είναι παρωχημένα, τις περισσότερες φορές χωρίς ίχνος επιμέλειας / διόρθωσης και ακατάλληλα για την ηλικία ή το επίπεδο των μαθητών. Δεν εφαρμόζουν τις αρχές του Κοινού Ευρωπαϊκού Πλαίσιου Αναφοράς (παρά μόνο στην θεωρία) και δεν προωθούν την πραγματική επικοινωνία.
  • Τα τμήματα είναι μεγάλα και ετερόκλητα, χωρίς διαχωρισμό επιπέδων. Μαθητές αρχάριοι και προχωρημένοι παρακολουθούν το ίδιο μάθημα, χωρίς να υποστηρίζεται ουσιαστικά κανείς.
  • Οι μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες ή άλλες ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες  συχνά μένουν εκτός. Όσοι έχουν ήδη παράλληλη στήριξη, δεν λαμβάνουν ενίσχυση στο μάθημα των Αγγλικών, ενώ στα τμήματα ένταξης απουσιάζουν καθηγητές Αγγλικών, αποκλείοντας στην πράξη παιδιά που έχουν δικαίωμα στη γλωσσική εκπαίδευση.

Τι μπορεί και πρέπει να αλλάξει

  1. Αύξηση των ωρών διδασκαλίας σε τουλάχιστον τέσσερις εβδομαδιαίως, ώστε το μάθημα να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της γλωσσικής κατάκτησης.
  2. Αναθεώρηση των εγχειριδίων με σύγχρονο, επικοινωνιακό προσανατολισμό και αξιοποίηση πολυμέσων – ήχου, βίντεο, ψηφιακών εφαρμογών – που προσελκύουν τα παιδιά.
  3. Μικρότερα τμήματα με διαχωρισμό επιπέδων (αρχάριοι – προχωρημένοι), ώστε να διδάσκεται κάθε μαθητής με βάση τις ανάγκες και τον ρυθμό του.
  4. Υποστήριξη και στο μάθημα των Αγγλικών για μαθητές με παράλληλη στήριξη, μέσω τοποθέτησης ειδικευμένων φιλολόγων Αγγλικής. Επίσης, στελέχωση των τμημάτων ένταξης με καθηγητές Αγγλικών, ώστε να καλύπτονται ισότιμα και εκεί οι γλωσσικές ανάγκες.
  5. Σύνδεση του μαθήματος με επίσημες πιστοποιήσεις, όπως το Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας (ΚΠΓ), ώστε οι μαθητές να αποκτούν πιστοποίηση μέσα από το δημόσιο σχολείο, χωρίς οικονομική επιβάρυνση.

Η γνώση Αγγλικών: ένα απαραίτητο εφόδιο για τη ζωή

Στη σημερινή εποχή, η γνώση Αγγλικών δεν είναι πολυτέλεια – είναι αναγκαιότητα. Απαιτείται σχεδόν σε κάθε προκήρυξη του ΑΣΕΠ, στις πανεπιστημιακές σπουδές, στην εργασία και στην καθημερινότητα του σύγχρονου πολίτη. Δεν είναι αποδεκτό το δημόσιο σχολείο να μην προσφέρει αυτό το κρίσιμο εφόδιο σε όλα τα παιδιά, ισότιμα.

Λιγότερα φροντιστήρια – περισσότεροι μαθητές με αυτοπεποίθηση

Αν η διδασκαλία οργανωθεί σωστά, οι μαθητές θα μπορούν να μαθαίνουν πραγματικά Αγγλικά στο σχολείο. Αυτό σημαίνει λιγότερα έξοδα για τις οικογένειες, λιγότερη εξάντληση από εξωσχολικά φροντιστήρια και περισσότερο ελεύθερο χρόνο για τα ίδια τα παιδιά. Το σχολείο θα προσφέρει όσα πρέπει, χωρίς να απαιτείται εξωτερική υποστήριξη.

Ποιοι αντιστέκονται και γιατί

Όσοι εναντιώνονται σε αυτή την πρόταση είτε στηρίζουν συνειδητά την παραπαιδεία, είτε λειτουργούν με γνώμονα το συντεχνιακό τους συμφέρον, αγνοώντας τις ανάγκες των παιδιών και των οικογενειών για ένα σχολείο που πραγματικά εκπαιδεύει και δεν μεταθέτει την ευθύνη αλλού.

Αγγλικά για τον πολίτη του αύριο

Τα Αγγλικά δεν είναι απλώς ένα μάθημα στείρας απόκτησης γνώσεων αλλά ένα μάθημα που προάγει δεξιότητες ζωής. Μέσα από καινοτόμα εκπαιδευτικά προγράμματα, όπου η γλώσσα, η τεχνολογία και η επικοινωνία συνυπάρχουν(με πρόσβαση των εκπαιδευτικών Αγγλικής γλώσσας στο Εργαστήριο Πληροφορικής και με τη συνεργασία των εκπαιδευτικών Πληροφορικής), καλλιεργούνται ουσιαστικά προσόντα στους μαθητές.

Το δημόσιο σχολείο οφείλει να προσφέρει στα παιδιά όσα πραγματικά χρειάζονται. Όχι μόνο για να πάρουν βαθμό, αλλά για να αποκτήσουν δεξιότητες ζωής. Και τα Αγγλικά είναι μία από τις πιο βασικές.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Η ύλη για 70.000 υποψήφιους ως 14/5 με τις λύσεις

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 12/05

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Χ. Χοτζόγλου
Χρύσα Χοτζόγλου στο alfavita.gr: Προχωράμε! Να παύσουν όλες οι διώξεις των εκπαιδευτικών! 
Χρύσα Χοτζόγλου στο alfavita.gr: «Δεν θα είναι εύκολο. Δεν εφησυχάζουμε. Ο διοικητικός και κυβερνητικός μηχανισμός θα απαντήσει. Όμως εμείς, που...
Χρύσα Χοτζόγλου στο alfavita.gr: Προχωράμε! Να παύσουν όλες οι διώξεις των εκπαιδευτικών! 
airetoi_ypiresiaka_symvoulia_ekpaideytikoi_play_mobile.jpg
Συνεδρίαση ΚΥΣΔΕ με αιχμή τις μεταθέσεις σε Μουσικά, Καλλιτεχνικά και Διαπολιτισμικά Σχολεία
Ο Θ. Κατσωνόπουλος τονίζει την ανάγκη υπεράσπισης των ανθρώπινων αναγκών απέναντι στον τύπο του νόμου – Ενστάσεις και αιτήματα ανάκλησης υπό εξέταση
Συνεδρίαση ΚΥΣΔΕ με αιχμή τις μεταθέσεις σε Μουσικά, Καλλιτεχνικά και Διαπολιτισμικά Σχολεία
ekpaideytikoi
Δίωξη σε δασκάλα γιατί μίλησε δημόσια – Συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Τρίτη στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Αττικής
Σε ακρόαση με απειλή αργίας η Σοφία Καψαλάκη – Συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Τρίτη στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Αττικής
Δίωξη σε δασκάλα γιατί μίλησε δημόσια – Συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Τρίτη στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Αττικής
idiwtikas.jpg
Sleepovers στα ιδιωτικά σχολεία: Διανυκτέρευση εκπαιδευτικών με το ζόρι και με την απειλή της απόλυσης
Γονείς και διοικήσεις πιέζουν εκπαιδευτικούς να διανυκτερεύουν στα σχολεία, χωρίς εκπαίδευση, χωρίς αμοιβή, με την απειλή της απόλυσης
Sleepovers στα ιδιωτικά σχολεία: Διανυκτέρευση εκπαιδευτικών με το ζόρι και με την απειλή της απόλυσης