Ο Μάριος Παπαευσταθίου είναι Καθηγητής Οικονομίας & Σύγχρονων Τεχνολογιών Ειδικός σε θέματα Καινοτομίας, Τεχνητής Νοημοσύνης και Ψηφιακού Μετασχηματισμού
Ηλεκτρονικές απάτες & κλωνοποίηση φωνής με Τεχνητή Νοημοσύνη - Η αισιοδοξία ως στρατηγική και το παραμύθι του διαδικτύου

Με λόγο άμεσο και βαθιά ενημερωτικό, ο διακεκριμένος Καθηγητής Οικονομίας και Νέων Τεχνολογιών Μάριος Παπαευσταθίου μίλησε στη ραδιοφωνική εκπομπή του ΣΚΑΪ 100.3 FM και στη δημοσιογράφο Μαρία Δουρούδη για το φλέγον ζήτημα των ηλεκτρονικών απατών και της κλωνοποίησης φωνής μέσω τεχνητής νοημοσύνης.

«Όπως κάθε τεχνολογικό επίτευγμα, έτσι και η τεχνητή νοημοσύνη δεν είναι μονοσήμαντη. Έχει πολλές πτυχές και απαιτεί να είμαστε ενημερωμένοι όχι μόνο για τις πρωτόγνωρες δυνατότητές της, αλλά και για τους πιθανούς κινδύνους. Το μέλλον είναι άγνωστο, αλλά ταυτόχρονα ήδη παρόν», επεσήμανε ο καθηγητής, υπογραμμίζοντας την ανάγκη υπεύθυνης και ενσυνείδητης αξιοποίησης της τεχνολογίας.  

τεχνητή νοημοσύνη

Η αισιοδοξία ως στρατηγική και το παραμύθι του διαδικτύου

Ο εγνωσμένου κύρους Εκπαιδευτικός Μάριος Παπαευσταθίου αναφέρθηκε και στη σημασία της αισιοδοξίας ως μοχλό αλλαγής: «Η βασική στρατηγική για να αλλάξεις τον κόσμο είναι η αισιοδοξία. Αν δεν πιστεύεις ότι το μέλλον μπορεί να είναι καλύτερο, δεν θα αναλάβεις ποτέ την ευθύνη να το φτιάξεις

Μιλώντας μεταφορικά για το ψηφιακό περιβάλλον, τόνισε: «Όταν το διαδίκτυο συναντά το παραμύθι… Δυστυχώς, υπάρχουν πολλοί παραμυθάδες εκεί έξω. Για να έχουν όλα ένα καλό τέλος, πρέπει να χρησιμοποιούμε τον συναρπαστικό κόσμο του διαδικτύου με προσοχή, γνώση, όρια και κανόνες.»  

τεχνητή νοημοσύνη

Οι χάκερς και η τεχνητή νοημοσύνη

Σύμφωνα με τον καθηγητή, οι κυβερνοεγκληματίες αναβαθμίζουν διαρκώς τις μεθόδους τους χρησιμοποιώντας εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης. Οι ηλεκτρονικές απάτες πλέον περιλαμβάνουν: Εκβιασμούς μέσω deepfake ή συνθετικής φωνής, Απόσπαση χρημάτων ή ευαίσθητων δεδομένων, Εξαπάτηση μέσω τηλεφωνικών κλήσεων που μιμούνται φωνές οικείων προσώπων.

Ο ίδιος εξήγησε πώς οι επιτήδειοι αποκτούν φωνές και πρόσωπα: Μέσω δημοσίως διαθέσιμων δεδομένων (π.χ. βίντεο, φωτογραφιών και συνεντεύξεων), Από διαρροές δεδομένων ή επιθέσεις hacking, Αξιοποιώντας λογισμικά δημιουργίας συνθετικού περιεχομένου, όπως deepfake εργαλεία και voice cloning τεχνολογίες.  

Πώς να προστατευτείτε – Οι 5 βασικές οδηγίες του Μάριου Παπαευσταθίου:

Μην θεωρείτε αξιόπιστη κάθε φωνή ή αριθμό κλήσης, ακόμη κι αν σας φαίνεται οικείος ή γνωστός. Οι απατεώνες μπορούν να μιμηθούν φωνές και να παραποιήσουν αριθμούς τηλεφώνου. Καθιερώστε με τα κοντινά σας άτομα έναν “μυστικό κωδικό” που θα χρησιμοποιείται μόνο σε περίπτωση ανάγκης.

Είναι ένα πολύτιμο εργαλείο επιβεβαίωσης σε κρίσιμες στιγμές. Αποφύγετε να σηκώνετε το τηλέφωνο όταν σας καλούν άγνωστοι αριθμοί ή καλούντες με απόκρυψη, ειδικά σε ασυνήθιστες ώρες. Αν δεχθείτε κλήση με ύποπτο ή απειλητικό περιεχόμενο, κλείστε αμέσως και επικοινωνήστε εσείς με το πρόσωπο που αναφέρθηκε, χρησιμοποιώντας διαφορετική συσκευή. Μην ενδίδετε σε πιέσεις για να στείλετε χρήματα. Καλέστε άμεσα την Αστυνομία και ενημερώστε τους για το περιστατικό.

Τα τρία «τείχη» προστασίας: Νομοθεσία – Τεχνολογία – Εκπαίδευση

Ο καθηγητής πρότεινε ένα τριπλό θεσμικό και κοινωνικό ανάχωμα απέναντι στις νέες ψηφιακές απειλές: Νομοθετική κατοχύρωση και ρύθμιση της τεχνολογίας συνθετικής φωνής και deepfake. Εκπαιδευτικά προγράμματα ψηφιακής άμυνας, ήδη από το σχολείο και τα ΜΜΕ. Δράσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο για ενιαία ψηφιακή ασφάλεια στην Ε.Ε. «Χρειάζεται πίστη στον άνθρωπο και στο ένστικτο της ελευθερίας, για να αγωνιστούμε για έναν καλύτερο κόσμο», κατέληξε ο καθηγητής.  

Συνέντευξη του Μάριου Παπαευσταθίου στον ΣΚΑΙ: Ηλεκτρονικές Απάτες-Κλωνοποίηση Φωνής με Τεχνητή Νοημοσύνη

* Ο Μάριος Παπαευσταθίου είναι Καθηγητής Οικονομίας & Σύγχρονων Τεχνολογιών Ειδικός σε θέματα Καινοτομίας, Τεχνητής Νοημοσύνης και Ψηφιακού Μετασχηματισμού

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Επιστράτευση στην Ελλάδα: Πότε γίνεται, ποιοι καλούνται, ηλικιακά όρια

750 ευρώ  σε 170.000 πολίτες - Πάρτε τα με μια μόνο αίτηση και όλα εξα αποστάσεως μέσω golearn

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 25/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

dypa
ΔΥΠΑ: Επιχορήγηση 14.800 ευρώ για 556 ανέργους σε πέντε περιοχές της χώρας

Στο πλαίσιο του Β΄ κύκλου του προγράμματος επιχειρηματικότητας ανέργων, 556 σχέδια εγκρίθηκαν για επιχορήγηση 14.800...

ΔΥΠΑ: Επιχορήγηση 14.800 ευρώ για 556 ανέργους σε πέντε περιοχές της χώρας
συριζα
Απανωτές δημοσκοπικές σφαλιάρες για τον ΣΥΡΙΖΑ: Πού οφείλεται η κατρακύλα και η άνοδος των «δικών του παιδιών»;
Όταν τα «παιδιά» παίρνουν κεφάλι: Πώς οι αποχωρήσαντες ξεπέρασαν τον ΣΥΡΙΖΑ στην τελευταία δημοσκόπηση
Απανωτές δημοσκοπικές σφαλιάρες για τον ΣΥΡΙΖΑ: Πού οφείλεται η κατρακύλα και η άνοδος των «δικών του παιδιών»;