Τη σαφή διαπίστωση πως η προβολή περιστατικών παραβατικότητας, είτε υφίστανται είτε μεγαλοποιούνται, επηρεάζει αρνητικά την εικόνα των ελληνικών πανεπιστημίων στο εξωτερικό, περιλαμβάνει το κοινό πόρισμα της 108ης Συνόδου των Πρυτάνεων και διοικήσεων των ΑΕΙ.
Το πόρισμα συντάχθηκε κατά τις τετραήμερες εργασίες της Συνόδου Πρυτάνεων στη Χαλκιδική, παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας.
Σύμφωνα με τους Πρυτάνεις, το αίσθημα ασφάλειας αποτελεί καθοριστικό παράγοντα στην επιλογή χώρας φοίτησης από αλλοδαπούς φοιτητές.
Στο επίκεντρο η διεθνοποίηση των ΑΕΙ – Ποιες είναι οι προτάσεις των Πρυτάνεων
Οι Πρυτάνεις τονίζουν πως η εικόνα ανασφάλειας λειτουργεί αποτρεπτικά και ζητούν να αποφεύγονται οι πολιτικά φορτισμένες τοποθετήσεις που εντείνουν τον διχασμό
Ειδικότερα, καλούν σε μια συγκροτημένη εθνική στρατηγική για τη διεθνοποίηση της ανώτατης εκπαίδευσης και προτείνουν δέσμη μέτρων που κινούνται σε τρεις βασικούς άξονες: ενίσχυση της εξωστρέφειας, θεσμικές παρεμβάσεις και διοικητική υποστήριξη.
1. Ενίσχυση της προσβασιμότητας και της εικόνας της χώρας
Ζητείται η ενεργότερη εμπλοκή του Υπουργείου Εξωτερικών και των διπλωματικών αρχών στην επιτάχυνση της έκδοσης visa για φοιτητές που έχουν γίνει δεκτοί σε ξενόγλωσσα προγράμματα σπουδών, αλλά και για ξένους ερευνητές που συμμετέχουν σε ακαδημαϊκά ανταλλακτικά προγράμματα.
Οι καθυστερήσεις στις θεωρήσεις έχουν οδηγήσει σε μειωμένη προσέλευση φοιτητών από το εξωτερικό, γεγονός που δυσχεραίνει και τη διεθνή συνεργασία των Ιδρυμάτων.
Η Σύνοδος εισηγείται τη σύσταση Διαυπουργικής Επιτροπής, με εκπροσώπους από τα Υπουργεία Εξωτερικών, Εσωτερικών, Παιδείας, Μετανάστευσης & Ασύλου, ώστε να υπάρξει συντονισμός στις διαδικασίες.
2. Αύξηση στη Χρηματοδότηση των ΑΕΙ και θεσμικά εργαλεία
Οι Πρυτάνεις ζητούν αύξηση της δημόσιας χρηματοδότησης για τη συμμετοχή των ελληνικών ΑΕΙ σε ευρωπαϊκές πανεπιστημιακές συμμαχίες, οι οποίες μέχρι στιγμής καλύπτουν το 20% του προϋπολογισμού από ίδιους πόρους. Προτείνεται επίσης διεύρυνση των προγραμμάτων που υποστηρίζουν την ίδρυση και λειτουργία ξενόγλωσσων προγραμμάτων σπουδών.
Η αξιοποίηση των καλλιτεχνικών Τμημάτων, η αναγνώριση της δημιουργικής παραγωγής ως ισότιμου ακαδημαϊκού έργου και η ένταξή της σε διεθνείς δράσεις, θεωρούνται επίσης μοχλοί προσέλκυσης αλλοδαπών φοιτητών.
3. Θεσμική υποστήριξη για την ανάπτυξη διεθνών προγραμμάτων Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης
Προτείνεται απλοποίηση των διαδικασιών για τη δημιουργία κοινών προγραμμάτων σπουδών, ιδιαίτερα ενόψει της λειτουργίας των νέων Νομικών Προσώπων Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης. Οι Πρυτάνεις ζητούν να αποφευχθεί το ενδεχόμενο δημιουργίας πανεπιστημίων "δύο ταχυτήτων", με ορισμένα Ιδρύματα να αποκτούν πλεονέκτημα λόγω ευελιξίας στη διοίκηση.
Ειδικές Προτάσεις για Εθνική Στρατηγική Διεθνοποίησης
Η Σύνοδος επισημαίνει την ανάγκη για μια συνεκτική εθνική πολιτική που θα ενσωματώνει:
την ανάδειξη παραμέτρων όπως η ασφάλεια, το κόστος ζωής, η φοιτητική στέγαση και η πολιτισμική εμπειρία ως κριτήρια επιλογής χώρας φοίτησης,
την απλοποίηση διαδικασιών όπως η χορήγηση ΑΦΜ, το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών και η πρόσβαση σε εστιατόρια και φοιτητικές παροχές,
την πρόβλεψη για δυνατότητα πρακτικής άσκησης και σύντομης απασχόλησης για φοιτητές από χώρες εκτός ΕΕ μετά την αποφοίτησή τους,
τη θεσμοθέτηση της αναγνώρισης ακαδημαϊκών τίτλων, κοινού τύπου ή μικροδιαπιστευτηρίων που προέρχονται από αναγνωρισμένους ευρωπαϊκούς και διεθνείς φορείς,
την ενίσχυση της «ψηφιακής διεθνοποίησης» μέσα από εικονική κινητικότητα, σύμφωνη με τις στρατηγικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ενίσχυση των μονάδων διεθνοποίησης με ανθρώπινο δυναμικό
Η Σύνοδος επισημαίνει επίσης την ανάγκη ενίσχυσης των μονάδων διεθνοποίησης με εξειδικευμένο προσωπικό. Όπως αναφέρεται, ο βαθμός διεθνούς συμμετοχής στο ελληνικό πανεπιστημιακό περιβάλλον (είτε ακαδημαϊκό είτε διοικητικό προσωπικό) είναι εξαιρετικά περιορισμένος – κάτω του 5%.
Παράλληλα, προτείνεται η αύξηση των σχετικών δεικτών στη διαδικασία αξιολόγησης των ΑΕΙ από την ΕΘΑΑΕ, ώστε να ευθυγραμμιστεί με τις πρακτικές των διεθνών κατατάξεων.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
2ος Πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός: Βγήκε η προκήρυξη - Αιτήσεις από 29/4 έως 14/5
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 7/05
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ