Με την έναρξη του νέου ακαδημαϊκού έτους τίθεται σε εφαρμογή μια σημαντική θεσμική αλλαγή, η οποία αναδιαμορφώνει τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται τα περιστατικά διατάραξης της εκπαιδευτικής λειτουργίας στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Για πρώτη φορά, οι φοιτητές εντάσσονται ρητά στις προβλέψεις του άρθρου 168 του Ποινικού Κώδικα, το οποίο μέχρι πρότινος αφορούσε κυρίως περιστατικά σε σχολικές μονάδες.
Το ανανεωμένο πλαίσιο επιβάλλει αυστηρότερες ποινές, ενισχύει τον ρόλο των εισαγγελικών αρχών και επιταχύνει τις διαδικασίες διερεύνησης αδικημάτων που συνδέονται με παρεμπόδιση της ακαδημαϊκής λειτουργίας, απειλές, βίαιες συμπεριφορές ή δημόσια υποκίνηση τέτοιων πράξεων.
Έμφαση στην προστασία χώρων εκπαίδευσης
Οι νέες προβλέψεις καθιστούν σαφές ότι οποιαδήποτε διαταραχή της λειτουργίας χώρων πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας ή τριτοβάθμιας εκπαίδευσης αντιμετωπίζεται ποινικά. Προβλέπονται:
- Φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους και χρηματική ποινή για είσοδο σε σχολείο ή ΑΕΙ και παρεμβατική ή απειλητική συμπεριφορά προς μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας.
- Φυλάκιση τουλάχιστον δύο ετών όταν η πράξη συνοδεύεται από βιαιοπραγία.
- Κάθειρξη έως 10 έτη για οργανωμένες ομάδες που οπλοφορούν, προκαλούν σοβαρές φθορές ή οδηγούν σε ματαίωση ακαδημαϊκών δραστηριοτήτων.
Υποκίνηση μέσω διαδικτύου και κοινωνικών δικτύων
Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται για πρώτη φορά και στη δημόσια ή διαδικτυακή υποκίνηση πράξεων βίας:
- Τουλάχιστον 3 μήνες φυλάκιση για παρότρυνση ή διευκόλυνση ενεργειών που διαταράσσουν την ακαδημαϊκή λειτουργία.
- Τουλάχιστον 6 μήνες φυλάκιση όταν η υποκίνηση οδηγεί σε πραγματική διάπραξη αδικημάτων εντός πανεπιστημίων.
Νέος περιοριστικός όρος: Απαγόρευση εισόδου σε πανεπιστήμιο
Σε σοβαρές υποθέσεις ή υποτροπή, οι εισαγγελικές αρχές μπορούν πλέον να επιβάλλουν απαγόρευση εισόδου σε χώρους ΑΕΙ, με άμεση ισχύ και χωρίς αναστολή, ακόμη κι αν ο κατηγορούμενος προσφύγει στη δικαιοσύνη.
Η παραβίαση του μέτρου συνιστά νέο αδίκημα και επιφέρει ποινή φυλάκισης.
Τα αδικήματα που τελούνται εντός πανεπιστημιακών χώρων εξετάζονται:
- Με απόλυτη προτεραιότητα,
- Με ταχύρρυθμη προδικασία,
- Με διαδικασίες περάτωσης ανάκρισης που εφαρμόζονται ακόμη και σε κακουργήματα.
Σκοπός είναι να αποφευχθούν παρατεταμένες κρίσεις που επηρεάζουν την εκπαιδευτική λειτουργία.
Θεσμική εισαγγελική εποπτεία στα ΑΕΙ
Σε Αθήνα, Πειραιά και Θεσσαλονίκη ορίζονται ειδικοί εισαγγελείς που:
- Συντονίζουν την αστυνομική και ανακριτική διερεύνηση,
- Διαχειρίζονται αποκλειστικά τις σχετικές υποθέσεις,
- Ενημερώνουν άμεσα τις Πρυτανικές Αρχές και το Υπουργείο Παιδείας για κάθε εξέλιξη.
Τον συνολικό συντονισμό αναλαμβάνει Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, επιβεβαιώνοντας ότι η πολιτεία αντιμετωπίζει πλέον τα περιστατικά διατάραξης όχι ως «φοιτητικές εντάσεις», αλλά ως σοβαρά ποινικά αδικήματα που απειλούν την ασφάλεια και τη συνέχεια της ακαδημαϊκής ζωής.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Black Friday σε μοριοδοτούμενα σεμινάρια και Πιστοποιήσεις Ξένων Γλωσσών για έξτρα 20 μόρια
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 24/11
Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ
Λεωνίδας Βουρλιώτης