Σε μια κίνηση που «παντρεύει» την παράδοση με τη σύγχρονη αναπτυξιακή στρατηγική, το Υπουργείο Τουρισμού δρομολογεί την αξιοποίηση ιστορικών εκπαιδευτικών μονάδων που φέρουν άδεια ξενοδοχειακής χρήσης, μέσω Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).
Όπως δήλωσε η Υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, στόχος είναι η αναβάθμιση της τουριστικής εκπαίδευσης και η ανάδειξη του κλάδου ως ελκυστικής επαγγελματικής επιλογής για τους νέους.
Από τα ΞΕΝΙΑ του χθες, στις ΣΔΙΤ του αύριο
Η πρωτοβουλία ξεκινά από τις Σχολές Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΑΕΚ) σε Αναβύσσο, Περαία Θεσσαλονίκης και Ηράκλειο Κρήτης (Κοκκίνη Χάνι), οι οποίες λειτουργούν σε πρώην ξενοδοχεία Ξενία.
Τα κτίρια αυτά θα ενταχθούν σε μακροχρόνιες συμβάσεις μίσθωσης, μετά από διαγωνιστικές διαδικασίες, με τους ιδιώτες να αναλαμβάνουν την ανακαίνισή τους και την υποχρέωση απρόσκοπτης εκπαιδευτικής λειτουργίας των σχολών καθ’ όλη τη διάρκεια της σύμβασης.
Το σχέδιο, που φέρει ξεκάθαρες επιρροές από το ελβετικό μοντέλο εκπαίδευσης, προβλέπει τη συνύπαρξη ξενοδοχείων και εκπαιδευτηρίων στους ίδιους χώρους. Οι λεπτομέρειες για τη διάρκεια παραχώρησης (πιθανόν έως 99 έτη), τους όρους μίσθωσης και τις υποχρεώσεις των μερών, θα αποσαφηνιστούν με Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργείων Τουρισμού και Οικονομικών.
Εργαλεία ανάπτυξης και νέο πλάνο υποδομών
Πέρα από τα ΣΔΙΤ, η αναβάθμιση των τουριστικών εκπαιδευτικών μονάδων θα στηριχθεί και σε χρηματοδοτικά εργαλεία όπως το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και τα κονδύλια του ΕΣΠΑ. Ήδη, έχει δρομολογηθεί η ενεργειακή αναβάθμιση της ΣΑΕΚ Γαλαξιδίου, ενώ στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης σχεδιάζεται η ίδρυση νέας εκπαιδευτικής μονάδας, με την ανέγερση νέων κτιριακών εγκαταστάσεων σε συνεργασία με τον Δήμο.
Η υπουργός υπογράμμισε ότι, παρά την είσοδο ιδιωτών στη λειτουργία των εγκαταστάσεων, το εκπαιδευτικό έργο παραμένει αποκλειστική ευθύνη του Υπουργείου Τουρισμού.
Η παρέμβαση αυτή έρχεται τη στιγμή που ο ελληνικός τουρισμός αντιμετωπίζει σοβαρή έλλειψη προσωπικού. Σύμφωνα με έρευνα του ΙΤΕΠ για το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, 1 στις 5 θέσεις εργασίας στα ελληνικά ξενοδοχεία παραμένει ακάλυπτη. Η σύνδεση των εκπαιδευτικών δομών με την αγορά εργασίας κρίνεται πλέον επιτακτική.
Ιστορική Αναδρομή: Τα ΞΕΝΙΑ και το «ΞΕΝΙΑ ΗΛΙΟΣ»
Η ρίζα του εγχειρήματος βρίσκεται στη δεκαετία του ’50, όταν ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού (ΕΟΤ) εγκαινίασε το φιλόδοξο πρόγραμμα ΞΕΝΙΑ, δημιουργώντας πάνω από 40 αρχιτεκτονικά εμβληματικά ξενοδοχεία ανά την Ελλάδα. Τα κτίρια αυτά, σχεδιασμένα από σπουδαίους αρχιτέκτονες όπως ο Άρης Κωνσταντινίδης, αποτελούν σήμερα πολύτιμα κομμάτια της τουριστικής και αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της χώρας.
Στη συνέχεια, αναπτύχθηκε το πρόγραμμα ΞΕΝΙΑ ΗΛΙΟΣ, το οποίο συνδύαζε ξενοδοχειακή λειτουργία με τουριστική εκπαίδευση. Στην Περαία Θεσσαλονίκης, για παράδειγμα, το 1978 λειτούργησε το «ΞΕΝΙΑ ΗΛΙΟΣ» ως ξενοδοχείο το καλοκαίρι (3* – 77 δωμάτια) και ως εκπαιδευτήριο τον χειμώνα, με τους σπουδαστές να διαμένουν ως οικότροφοι.
Η διττή λειτουργία αποτέλεσε για χρόνια πρότυπο εκπαίδευσης, καλύπτοντας τις ανάγκες νέων αποφοίτων με κατεύθυνση προς τις τουριστικές επαγγελματικές ειδικότητες.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
2ος Πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός: Βγήκε η προκήρυξη - Αιτήσεις από 29/4 έως 14/5
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 7/05
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ