Με σκληρή γλώσσα απαντά η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας στις πρόσφατες εξαγγελίες της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της νεανικής παραβατικότητας. Σε ανακοίνωσή της, κάνει λόγο για μια ακόμη επικοινωνιακή προσπάθεια που, αντί να αγγίξει τις ρίζες του προβλήματος, μεταφέρει ξανά την ευθύνη στις πλάτες των γονιών και των παιδιών.
«Για άλλη μια φορά, ακούμε τα ίδια: γενικόλογες υποσχέσεις, επίκληση της "ατομικής ευθύνης", λόγια για τον "ποιοτικό χρόνο" στην οικογένεια, και στο βάθος... καταστολή», σημειώνει η Συνομοσπονδία, εκφράζοντας έντονη ανησυχία για τη στόχευση των μέτρων σε μαθητές από πολύ μικρή ηλικία με βάση τη «συμπεριφορά» τους.
Με σκωπτική διάθεση, η ΑΣΓΜΕ αναρωτιέται πώς ακριβώς οι γονείς θα βρουν ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά τους όταν εργάζονται με εξοντωτικά ωράρια και τα ίδια τα παιδιά γεμίζουν τις μέρες τους με δραστηριότητες που το σχολείο δεν προσφέρει – φροντιστήρια, ξένες γλώσσες, πολιτιστικά και αθλητικά προγράμματα που πληρώνονται ακριβά.
Η Συνομοσπονδία επικρίνει έντονα και την πρόταση για ίδρυση «τεχνικών Γυμνασίων» για μαθητές με «αποκλίνουσα συμπεριφορά», προειδοποιώντας ότι κάτι τέτοιο μετατρέπει το σχολείο σε έναν χώρο αποκλεισμού και πειθαρχίας, απομακρυσμένο από τον ρόλο που θα έπρεπε να έχει: αυτόν της παιδείας, της στήριξης και της ουσιαστικής ένταξης.
«Μιλάμε για ένα πολυσύνθετο φαινόμενο, όπως η νεανική παραβατικότητα, και η απάντηση είναι τι άλλο; η καταστολή», τονίζει η ΑΣΓΜΕ, ξεκαθαρίζοντας πως δεν πρόκειται να συμβιβαστεί με πολιτικές που «στιγματίζουν τα παιδιά μας αντί να τα στηρίζουν».
Αντί γι’ αυτό, ζητά σχολεία με μόνιμους ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς, ενίσχυση του αθλητισμού και του πολιτισμού στο δημόσιο πρόγραμμα, και –κυρίως– ένα σύστημα που να βλέπει τους νέους όχι σαν «εν δυνάμει παραβάτες», αλλά σαν ανθρώπους που χρειάζονται χώρο, χρόνο και φροντίδα για να μεγαλώσουν.
«Θα συνεχίσουμε να παλεύουμε μέσα από τους Συλλόγους Γονέων για ένα σχολείο που να καλύπτει τις πραγματικές ανάγκες των παιδιών μας», καταλήγει η ανακοίνωση, βάζοντας στο τραπέζι τη συζήτηση που, όπως όλα δείχνουν, μόλις άρχισε.
Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΑΣΓΜΕ
Στο "ίδιο έργο θεατές" οι εξαγγελίες της Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της νεανικής παραβατικότητας.
Για άλλη μια φορά ακούμε γενικόλογες διαπιστώσεις με βασικό πυρήνα των μέτρων της Κυβέρνησης, την ατομική ευθύνη, ότι όλα τελειώνουν και ξεκινάνε στην οικογένεια, την καταστολή, τον στιγματισμό της νέας γενιάς, τον κοινωνικό μορφωτικό διαχωρισμό των μαθητών ήδη από το Δημοτικό με βάση την "κοινωνική συμπεριφορά τους".
Ακούσαμε ότι οι γονείς πρέπει να περνάμε "ποιοτικό χρόνο" με τα παιδιά μας. Το κυρίαρχο είναι βρούμε χρόνο να περάσουμε με τα παιδιά μας, όταν δουλεύουμε σε ακατάστατα ωράρια ή όταν τα ίδια τα παιδιά μας δεν έχουν καν ελεύθερο χρόνο αφού όλες οι δραστηριότητες (αθλητισμός, πολιτισμός, ξένες γλώσσες φροντιστήρια) δεν καλύπτονται από το σχολικό πρόγραμμα.
Ακούσαμε για πολλοστή φορά υποσχέσεις για σχολικούς ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς, όταν οι Σύλλογοι Γονέων εδώ και χρόνια διεκδικούμε μόνιμους κοινωνικούς επιστήμονες σε κάθε σχολική μονάδα με οργανική θέση.
Ακούσαμε για ενασχόληση των παιδιών με τον αθλητισμό και τις τέχνες, όταν αυτά έχουν πλήρως εμπορευματοποιηθεί και ακόμα και στα δημοτικά προγράμματα έχουν υψηλό αντίτιμο. Όταν ακόμα και από το ωρολόγιο σχολικό πρόγραμμα ο αθλητισμός και ο πολιτισμός διαρκώς υποβαθμίζονται. (πχ η θεατρική αγωγή τελειώνει στην Δ' Δημοτικού, στο Λύκειο δεν διδάσκεται κανένα μάθημα που να αφορά τις τέχνες).
Ακούσαμε για "τεχνικά Γυμνάσια" για μαθητές με "αποκλίνουσα κοινωνική συμπεριφορά" για να "μην είναι στους δρόμους", δηλ το σχολείο αρχίζει να αποκτά το ρόλο του "κοινωνικού αναμορφωτηρίου" και αποστεώνεται ακόμα περισσότερο από τον μορφωτικό και παιδαγωγικό του ρόλο.
Σε ένα κοινωνικό πολυπαραγοντικό φαινόμενο, όπως αυτό της νεανικής παραβατικότητας λύση δεν είναι η καταστολή και η ατομική ευθύνη, αλλά μέτρα που θα ενισχύουν και θα ολοκληρώνουν την παιδική και εφηβική προσωπικότητα.
Αυτό το ρόλο πρέπει να παίξει και το σχολικό περιβάλλον, ένα σχολικό περιβάλλον που διαχρονικά υποβαθμίζεται και γίνεται όλο και πιο ανταγωνιστικό για τους νέους ανθρώπους.
Συνεχίζουμε τη δράση μας μέσα από τους Συλλόγους Γονέων, προβάλλοντας και διεκδικώντας μαζί με τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς ένα σχολείο που θα καλύπτει τις σύγχρονες μορφωτικές και κοινωνικές ανάγκες των παιδιών μας.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
2ος Πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός: Βγήκε η προκήρυξη - Αιτήσεις από 29/4 έως 14/5
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 7/05
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ