Με πρόσχημα τη βία στα πανεπιστήμια, η κυβέρνηση δείχνει πως προετοιμάζεται να αυστηροποιήσει την αντιμετώπιση και των καταλήψεων στα ανώτατα ιδρύματα (παρότι σήμερα δεν υπάρχουν) προχωρώντας σε διαγραφές καταληψιών φοιτητών στο μέλλον αλλά και να εντατικοποιήσει την παρουσία της αστυνομίας στα ΑΕΙ για «προληπτικούς» λόγους...
Τις προθέσεις του αυτές αναμένεται να ανακοινώσει το υπουργείο Παιδείας την ερχόμενη Παρασκευή 9 Μαϊου στην υπό εξέλιξη (απο χτες) Σύνοδο Πρυτάνεων στη Χαλκιδική, όπου πέρα από το ζήτημα της βίας στα ΑΕΙ θα συζητηθεί και το φλέγον θέμα της διαγραφής των λεγόμενων «λιμναζόντων» φοιτητών, αλλά και τα θέματα της χρηματοδότησης των πανεπιστημίων και του νέου χωροταξικού σχεδιασμού των ΑΕΙ.
Χαρακτηριστική είναι η χτεσινή ανακοίνωση της φοιτητικής πραταξης ΑΝ.ΑΡ.ΠΑ φοιτητών ΣΕΜΦΕ ΕΜΠ, που συνοδεύεται από την ακόλουθη φωτογραφία:

ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΑΛΤΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΤΩΡΑ ΣΤΟ ΕΜΠ!!
Αυτή τη στιγμή έχουν εισβάλει στο ίδρυμα μας κατασταλτικές δυνάμεις της αστυνομίας σπέρνοντας εικόνες τρομοκρατίας και καταστολής! Είναι αδιανόητο τη στιγμή που βρισκόμαστε μία εβδομάδα πριν τις φοιτητικές εκλογές, η αστυνομία να εισβάλλει για 2η συνεχόμενη μέρα στο πανεπιστήμιο μας προσπαθώντας να νομιμοποιήσει εικόνες τρομοκρατίας και αυταρχισμού στο Πολυτεχνείο! Δεν είναι βέβαια τυχαία η χρονικότητα, καθώς η κυβέρνηση προχωράει τις εξαγγελίες της για την εφαρμογή καμερών, πειθαρχικών συμβουλίων, ελεγχόμενης εισόδου κ.α. στα ιδρύματα, προσπαθώντας με αυτόν τον τρόπο να επιβάλλει ένα ασφυκτικό πλαίσιο παρακολούθησης-ποινής που στοχεύει στην καταστολή των μορφών διεκδίκησης και των φοιτητικών συλλόγων.
Εμείς δεν πρόκειται να τους αφήσουμε. Όπως κάναμε τόσο καιρό, θα συνεχίσουμε να παλεύουμε ενάντια στην αυταρχική κατρακύλα που η κυβέρνηση επιχειρεί να κανονικοποιήσει στα πανεπιστήμιά μας και στο τέλος θα βγούμε νικητές!
ΝΑ ΑΠΟΧΩΡΗΣΕΙ ΤΩΡΑ Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΜΠ!
Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ!
Μας προετοιμάζουν...
Ηδη «προπομπός» αυτών των σχεδιασμών έγινε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ.Μαρινάκης, ο οποίος σε πρόσφατες δηλώσεις του στον realFm είπε ότι μέσα σε έξι χρόνια η κυβέρνηση Μητσοτάκη, κυρίως λόγω της αλλαγής του νόμου για το άσυλο ανομίας του 2019, από το τότε υπουργείου Παιδείας, έχει κάνει όσα δεν έγιναν ολόκληρες δεκαετίες με την συνδρομή της αστυνομίας και του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, έχοντας κάνει ειδικά τα τελευταία δύο χρόνια – εδώ είχαμε πολύ μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα- όσες εκκενώσεις καταλήψεων δεν είχαν γίνει τα προηγούμενα χρόνια».
«Υπάρχουν όμως πολιτικές δυνάμεις οι οποίες μέχρι και σήμερα πιστεύουν ότι υπάρχει νόμιμη κατάληψη, ότι αυτά όλα τα άτομα είναι παιδιά τα οποία ενδεχομένως και να επαναστατούν και αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να το επισημαίνουμε και να ρωτάμε τους πολιτικούς μας αντιπάλους», τόνισε ο Παύλος Μαρινάκης.
«Τι παραπάνω σχεδιάζουμε να κάνουμε και θα τα ανακοινώσει επίσημα η υπουργός Παιδείας η κυρία Ζαχαράκη τις επόμενες ημέρες: Συνέπειες είναι η λέξη – κλειδί σε τρία επίπεδα. Το πρώτο είναι (…) άνθρωπος ο οποίος σπουδάζει σε δημόσιο Πανεπιστήμιο και διαπράττει κάποια συγκεκριμένα αδικήματα, τα οποία είναι πολύ ξεκάθαρα ποια είναι- σπάει δημόσια περιουσία, επιτίθεται κυρίως κατά συμφοιτητών του ή πολιτών απειλώντας την σωματική τους ακεραιότητα ή την ζωή τους και συλλαμβάνεται για αυτό, δηλαδή είναι διαπιστωμένα αυτός- πρέπει να αναστέλλεται η φοιτητική του ιδιότητα και αν καταδικαστεί αμετάκλητα γιατί ζούμε σε μία Δημοκρατία, που υπάρχει το τεκμήριο αθωότητας, να χάνει οριστικά την φοιτητική ιδιότητα. Δεν μπορούμε να ανεχθούμε ως γονείς παιδιών ότι αύριο, μεθαύριο τα παιδιά μας θα σπουδάζουν μαζί με εγκληματίες, τελεία και παύλα», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
«Εδώ θα έρθει το υπουργείο Παιδείας να κάνει μία έτσι τροποποίηση του ισχύοντος νομικού καθεστώτος. Τι ισχύει τώρα; Τώρα υπάρχει πειθαρχικό πλαίσιο το οποίο υποχρεούνται να το εφαρμόζουν τα Πανεπιστήμια. Είδαμε όμως στην πράξη και αυτή είναι η διαφορά αυτής της κυβέρνησης με τις προηγούμενες, ότι δεν είναι δογματική και προσαρμόζεται στην πραγματικότητα, ότι πολύ δύσκολα τα Πανεπιστήμια θα φτάσουν στο σημείο να διαγράψουν φοιτητές ή να τους επιβάλλουν πειθαρχικά μέτρα, γιατί όπως πολύ σωστά είπατε υπάρχουν και αδικήματα που μπορεί να πρέπει κάποιος να ανασταλεί η ιδιότητα του για έξι μήνες ή έναν χρόνο. Δεν είναι όλα τα αδικήματα ίδια. Είδαμε λοιπόν ότι αυτό πρέπει να αλλάξει και να γίνεται με έναν τρόπο πιο κεντρικά. Περισσότερα προσεχώς. Αλλά η απάντηση είναι: «ναι» θα έχουμε και διαγραφές αναλόγως των αδικημάτων», ανέφερε ο Παύλος Μαρινάκης.
«Δεύτερη κατηγορία συνεπειών, οι αστικές συνέπειες. Πας και σπας ένα Πανεπιστήμιο, μία τζαμαρία θα σου έρθει ο λογαριασμός σε εσένα και την οικογένειά σου», επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
«Και το τρίτο το οποίο θέλω να πω είναι οι συνέπειες οι ποινικές. Μην τις υποτιμούμε. Ζούμε στην χώρα που το 2019 βαρύτατα κακουργήματα από 20 έτη κάθειρξης πήγαν στα 15 και άνοιγαν σαμπάνιες στις φυλακές. Όλοι αυτοί οι κύριοι έκαναν ό,τι έκαναν στην Νομική, στο Πολυτεχνείο, πρώτα ο Θεός εφόσον συλληφθούν και όταν συλληφθούν και είμαι αισιόδοξος ότι και εκείνοι θα συλληφθούν όπως και πολλοί προηγούμενοι από αυτούς, θα αντιμετωπίσουν πολύ πιο σοβαρές συνέπειες. Και μάλιστα δρομολογεί το υπουργείο Δικαιοσύνης περαιτέρω αλλαγές σε συνέχεια προτάσεων που έχουν γίνει ούτως ώστε να κλείσουν ακόμη περισσότερα τα ‘παραθυράκια’», είπε ο Παύλος Μαρινάκης.
Και ο πρύτανης του ΕΜΠ ζητά αστυνομία
Αλλά και ο πρύτανης του Πολυτεχνείου κ.Ι.Χατζηγεωργίου, δήλωσε χτες ότι καλοβλέπει την εντατική παρουσία της αστυνομίας στο ίδρυμα:
«Η άποψή μου είναι να υπάρχει διαρκής κίνηση της αστυνομίας μέσα στα ιδρύματα, ώστε να μη μεσολαβεί χρόνος να μεταβεί η αστυνομία σε ένα συμβάν», ανέφερε ο κύριος Χατζηγεωργίου, επισημαίνοντας ότι «η Πανεπιστημιούπολη είναι χώρος 900 στρεμμάτων εκ των οποίων τα 600 κατάφυτος».
«Ενδεχομένως να βρεθούν κάποιοι να διαφωνήσουν, όμως η αστυνομία είναι ελληνική και μπορεί κατά την άποψή μου να μπαίνει εντός του πανεπιστημίου που είναι δημόσιος χώρος».
Σχετικά με τα επεισόδια που συνέβησαν εχθές, ανέφερε ότι εντάσσονται στις παθογένειες της ελληνικής κοινωνίας, επισημαίνοντας ωστόσο ότι το τελευταίο διάστημα φθίνουν ραγδαία.Σημείωσε ότι το κυλικείο υπήρχε κατάληψη άνω των 10 ετών, η οποία εκκενώθηκε τον Δεκέμβριο. «Η αποκατάσταση του χώρου και η επαναλειτουργία του κυλικείου που αποδίδει και πόρους και στο Ίδρυμα είναι στην κατεύθυνση εξευγενισμού του χώρου», ανέφερε ο κ. Χατζηγεωργίου. «Ένας από τους λόγους που κατηγορούμαστε είναι για τις προσπάθειές μας να εξωραϊστεί ο χώρος», πρόσθεσε.
Αυτόματες διαγραφές, κάρτα εισόδου, αλλά όχι μείωση χρηματοδότησης στα ΑΕΙ
Την«αυτοματοποίηση» των διαγραφών από τα ΑΕΙ όσων φοιτητών αποδεικνύεται ότι συμμετείχαν σε βιαιότητες και επεισόδια, και την θέσπιση «κάρτας εισόδου» στα πανεπιστήμια, προανήγγειλε εξάλλου χτες και η υπουργός Παιδείας κ.Σοφία Ζαχαράκη, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεόραση της ΕΡΤ.
Στόχος είναι, όπως είπε η υπουργός, να «σχηματίσουμε μια αλυσίδα προστασίας γύρω από τα δημόσια ΑΕΙ, ώστε να εξαφανιστούν τα φαινόμενα βίας»
Το Υπουργείο, προσέθεσε θα ζητήσει από τη Σύνοδο να αποσταλούν τα σχέδια ασφαλείας για κάθε πανεπιστήμιο, που κάποια έχουν ήδη κάνει, ώστε να συμπληρωθεί αυτή η πολύ σημαντική υποχρέωση.
Τα σχέδια, εξήγησε, περιλαμβάνουν μια πλήρη αποτύπωση του χώρου, σχέδια που έχουν να κάνουν με την εκκένωση χώρου, σχέδια τα οποία έχουν να κάνουν με την πλήρη ασφάλεια, χαρτογράφηση των περιοχών που μπορεί να είναι ακάλυπτοι και θα πρέπει να κλείσουν ως είσοδοι, ένα δηλαδή πολύ δομημένο και συστηματικό σχέδιο έτσι ώστε να μπορεί να αποτραπεί μια λογική εισβολής και με τη συνεργασία της αστυνομίας να δομηθεί όλη αυτή η εργασία.
Η υπουργός, επισήμανε ότι τάσσεται υπέρ της ελεγχόμενης εισόδου με ψηφιακή κάρτα ενώ μεταξύ άλλων ενδεχόμενων μέτρων, αναφέρθηκε και στη λειτουργίας των καμερών εκεί όπου επιτρέπεται.
Η κ.Ζαχαράκη πάντως, συνέδεσε τις βιαιοπραγίες των τελευταίων ημερών και με τις επικείμενες φοιτητικές εκλογές που θα γίνουν στις 14 Μαϊου «και κάποιοι θέλουν να εκμεταλευτούν τη συγκυρία», ενώ πρόσθεσε ότι αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι όσοι συμμετέχουν σε επεισόδια είναι και φοιτητές, γιατί μπορεί να είναι και «εξωσχολικοί».
Συμπληρωσε ότι σε περιπτώσεις που οι ζημιές αποδεικνύεται ότι έγιναν από φοιτητές, αυτοί πέραν των άλλων, θα καλούνται και να τις πληρώσουν.
Πάντως η κ.Ζαχαράκη, απαντώντας στο αν εξετάζεται η σύνδεση της κρατικής χρηματοδότησης με την εφαρμογή του νόμου-πλαισίου του 2021, η κ. Ζαχαράκη δήλωσε: «Όχι. Αυτό δεν εξαρτάται από το κομμάτι της βίας, γιατί συζητήθηκε. Και νομίζω ότι τα πανεπιστήμια ως προς το κομμάτι της τακτικής χρηματοδότησης, η οποία πρέπει να σας πω ότι έχει αυξηθεί πάρα πολύ από το ‘19 και μετά, πρέπει ουσιαστικά να συνεχίσουν να λειτουργούν, είναι λειτουργικά έξοδα και σίγουρα δεν χρειάζεται να υφίστανται τα παιδιά και οι φοιτητές οι οποίοι παρακολουθούν, αλλά και τα μέλη ΔΕΠ και όλοι όσοι υπηρετούν στο ελληνικό Πανεπιστήμιο τις συνέπειες από το να μην εφαρμοστεί κάτι που μπορεί να εφαρμοστεί. Άρα το κομμάτι της χρηματοδότησης δεν συνδέεται».
Η Σύνοδος
Η 108η Σύνοδος Πρυτάνεων Ελληνικών Πανεπιστημίων ξεκίνησε χτες υπό την Προεδρία του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και Προεδρεύοντα τον Καθηγητή Στυλιανό Κατρανίδη, Πρύτανη του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, και των άλλων μελών του Προεδρείου της Συνόδου, της Πρυτάνεως του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, Καθηγήτριας Χριστίνας Κουλούρη και του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Καθηγητή Αθανάσιου Κατσή.
Ζήτημα αιχμής αναμένεται θα είναι τόσο η αναδιάρθρωση του ακαδημαϊκού χάρτη των ΑΕΙ που θα γίνει κατόπιν προτάσεων των ιδίων των ΑΕΙ αλλά κυρίως της ΕΘΑΕΕ, όσο και οι επικείμενες διαγραφές φοιτητών, καθώς τα περισσότερα πανεπιστήμια ζητούν διαχωρισμό όσων έχουν πραγματικά εγκαταλείψει τις σπουδές με όσους προσπαθούν να πάρουν το πτυχίο. Για το ζήτημα αυτό, η υπουργός Παιδείας φέρεται διατεθειμένη να προχωρήσει στις αιτούμενες τροποποιήσεις του νόμου, ΄ψστε είτε να δοθεί παράταση μερικών μηνών σε όσους φοιτητές συνεχίζουν εξετάσεις, είτε
Αλλαγές στο θέμα των λιμναζόντων
Σε τροχιά αναθεώρησης φαίνεται να εισέρχεται ο νόμος περί οριζόντιων διαγραφών φοιτητών που έχουν υπερβεί το ανώτατο όριο φοίτησης (ν+2). Έπειτα από έντονες αντιδράσεις εντός της πανεπιστημιακής κοινότητας, αλλά και ευρύτερης κοινωνικής πίεσης, το Υπουργείο Παιδείας προσανατολίζεται στην κατάθεση ευνοϊκής ρύθμισης που θα προσφέρει μια τελευταία ευκαιρία σε φοιτητές που δείχνουν έμπρακτο ενδιαφέρον να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους.
Σύμφωνα λοιπόν με τις πληροφορίες του alfavita.gr, η υπουργός Παιδείας κ.Σοφία Ζαχαράκη και ο υφυπουργός, πρώην πρύτανης του ΑΠΘ αρμόδιος πλέον για τα ΑΕΙ Νίκος Παπαϊωάννου, σκέφτονται σοβαρά να ακολουθήσουν τις προτάσεις των ιδρυμάτων και ιδίως του ΕΚΠΑ, και να αποδεχθούν αλλαγές στο νόμο Κεραμέως (που έτσι κι αλλιώς έχει ήδη δεχθεί δεκάδες τροποποιήσεις και θα δεχθεί κι άλλες...) με στόχο τα ιδρύματα να έχουν τον τελικό λόγο ως προς το ποιοι θα διαγραφούν και να μπορούν να εξαιρέσουν όσους καθυστέρησαν για σοβαρούς, πραγματικούς λόγους και δείχνουν την πρόθεση να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους έστω και με καθυστέρηση. Ακόμα δεν έχει αποσαφηνιστεί αν οι αλλαγές αυτές θα είναι μόνιμες ή θα έχουν το χαρακτήρα μεταβατικής πρόβλεψης.
Αυτά καθώς οι Πρυτάνεις εμφανίζονται ενωμένοι κατά της οριζόντιας διαγραφής, ζητώντας διάκριση μεταξύ "ενεργών" και "ανενεργών" φοιτητών και παράταση της προθεσμίας εφαρμογής του νόμου.
«Ευκαιρία σε όσους είναι ενεργοί» «Θα πρέπει να δοθεί η ευκαιρία σε όσους φοιτητές είναι ενεργοί να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους», δήλωσε χαρακτηριστικά (στο Πρώτο Θέμα) ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Γεράσιμος Σιάσος, διευκρινίζοντας ότι ο νόμος θα πρέπει να εφαρμόζεται μόνο σε φοιτητές που δεν εγγράφονται στα εξάμηνα, δεν συμμετέχουν σε εξετάσεις και δεν έχουν καμία επαφή με το πανεπιστήμιο. Στην ίδια γραμμή κινείται και η πρύτανις του Παντείου Πανεπιστημίου, Χριστίνα Κουλούρη, η οποία τονίζει την ανάγκη για νομοθετική ρύθμιση ώστε να εφαρμοστεί η εν λόγω διάκριση, καθώς τα ιδρύματα δεν μπορούν να την εφαρμόσουν αυτόνομα. Ο πρύτανης του ΕΜΠ, Ιωάννης Χατζηγεωργίου, θέτει ως προτεραιότητα την επικαιροποίηση των μητρώων φοιτητών, σημειώνοντας ότι «υπάρχουν πάρα πολλοί ανενεργοί φοιτητές», ενώ περιμένει από το Υπουργείο σαφή και αντικειμενικά κριτήρια για την εφαρμογή της ρύθμισης. Από την πλευρά του, ο πρύτανης του ΑΠΘ, Χαράλαμπος Φείδας, προειδοποιεί ότι μια απλή χρονική παράταση δεν αποτελεί λύση και υποστηρίζει ότι η κρίση πρέπει να βασίζεται σε ακαδημαϊκά κριτήρια, όπως το εάν ένας φοιτητής συνεχίζει να δηλώνει και να εξετάζεται σε μαθήματα μετά το 2021. Όριο στο 25% των μαθημάτων για παράταση Υπέρ της παράτασης κατά τρία εξάμηνα τάσσεται ο πρύτανης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, Φώτιος Μάρης, προτείνοντας να δοθεί χρόνος σε φοιτητές που χρωστούν έως και το 25% των μαθημάτων τους. Όπως εξηγεί, «οι φοιτητές που χρωστούν 10 με 12 μαθήματα σε σύνολο 40, μπορούν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους σε πέντε εξεταστικές».
Ετσι, σύμφωνα με τις πληροφορίες, η Υπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη, θα προαναγγείλει ρύθμιση που προβλέπει ότι:
Οι φοιτητές που έχουν ξεπεράσει το ανώτατο όριο φοίτησης θα μπορούν να συμμετάσχουν στις τρεις εξεταστικές περιόδους του ακαδημαϊκού έτους 2025-2026.
Η ρύθμιση αφορά περίπου 22 έως 35.000 φοιτητές από τους συνολικά 335.000 που υπολογίζεται ότι θα βρεθούν εκτός χρονικών ορίων σπουδών μετά την εξεταστική του Σεπτεμβρίου 2025.
Εξάλλου, ήδη η Σύγκλητος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, αποφάσισε ομόφωνα και κατέθεσε προς τον Υπουργό Παιδείας εισήγηση για νομοθετική ρύθμιση σχετικά με τη διαγραφή φοιτητών, σε εφαρμογή της διάταξης του άρθρου 76 του ν. 4957/2022 (Α΄ 141), για διεύρυνση της δυνατότητας της κατ’ εξαίρεση υπέρβασης της ανώτατης χρονικής διάρκειας φοίτησης για λόγους ανωτέρας βίας ή αιτιολογημένης αδυναμίας υποβολής δήλωσης μαθημάτων ή συμμετοχής στις εξετάσεις λαμβάνοντας υπόψη τα εξής :
α) Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες που έχουν υπερβεί τον χρόνο φοίτησης (ν+2 έτη) δεν απολαμβάνουν των προνομίων και των διευκολύνσεων (δωρεάν παροχή συγγραμμάτων, δωρεάν σίτιση, στέγαση, μειωμένο εισιτήριο κ.λπ.) και δεν επιβαρύνουν οικονομικά τον προϋπολογισμό του Α.Ε.Ι. ή του κράτους.
β) Η εξομοίωση των φοιτητών και φοιτητριών που για πολλά χρόνια παραμένουν ανενεργοί/ές (δεν υποβάλλουν δήλωση μαθημάτων και δεν συμμετέχουν σε εξετάσεις) και φοιτητών/φοιτητριών οι οποίοι/ες είναι συνεπείς με τις υποχρεώσεις αυτές (υποβάλλουν τη σχετική δήλωση μαθημάτων και συμμετέχουν στις εξετάσεις) και ενδεχομένως απαιτείται μικρός αριθμός μαθημάτων για να περατώσουν τις σπουδές τους, καθιστά την οριζόντια απόφαση διαγραφής άδικη και σε κάθε περίπτωση αναποτελεσματική όσον αφορά τον επιδιωκόμενο σκοπό.
γ) Ειδικότερα, για το Πανεπιστήμιο Αθηνών οι φοιτητές/φοιτήτριες που δεν προσέρχονται στις εξετάσεις και δεν εγγράφονται υπολογίζονται σε ποσοστό 66% όσων έχουν υπερβεί την ανώτατη διάρκεια φοίτησης (ν+2), ενώ οι φοιτητές/φοιτήτριες που παραμένουν ενεργοί (συμμετέχουν στις εξετάσεις), υπολογίζονται σε ποσοστό 33% επί όσων έχουν υπερβεί την ανώτατη διάρκεια φοίτησης.
- Με την προτεινόμενη ρύθμιση, με τον εσωτερικό κανονισμό του Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (Α.Ε.Ι.) θα καθορίζονται, υπό την αυτονόητη προϋπόθεση υποβολής αίτησης από τον φοιτητή / την φοιτήτρια σε συγκεκριμένη προθεσμία, οι όροι και οι προϋποθέσεις της υπαγωγής στην προτεινόμενη ρύθμιση, τα δικαιολογητικά για την κατ’ εξαίρεση υπέρβαση της ανώτατης χρονικής διάρκειας φοίτησης ανάμεσα στα οποία και η τεκμηρίωση των λόγων της ανωτέρας βίας ή της βιοποριστικής απασχολήσεώς του/ της, έστω και περιστασιακής, της αιτιολογημένης αδυναμίας υποβολής της δήλωσης μαθημάτων ή συμμετοχής στις εξετάσεις ή τυχόν άλλης εύλογης αιτίας. Η προτεινόμενη ρύθμιση αφορά καταστάσεις οι οποίες συνιστούν θέμα πραγματικό και κρίνονται κατά περίπτωση από τα πραγματικά περιστατικά και τα αποδεικτικά στοιχεία που κατά περίπτωση θα προσκομισθούν, τεκμηριώνουν δε λόγο άρσης των δυσμενών συνεπειών, οι οποίες προκαλούνται από την έκδοση της πράξης διαγραφής.
Αναδιάρθρωση ακαδημαϊκού χάρτη και συγχωνεύσεις
Οσον αφορά την αναδιάρθρωση του χάρτη των ΑΕΙ, σε επίσης προσφατη συνέντευξή του στο alfavita.gr ο πρόεδρος της ΕΘΑΕΕ κ.Περ.Μήτκας ρωτήθηκε για το ζήτημα και απάντησε ως εξής:
«Η ΕΘΑΑΕ παρακολουθεί συστηματικά τις επιδόσεις των Τμημάτων και Σχολών όλης της χώρας, μέσω σειράς βασικών ποσοτικών και ποιοτικών δεικτών με καταγραφή των δεδομένων στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Εθνικό Σύστημα Ποιότητας (ΟΠΕΣΠ) που έχει αναπτύξει η ίδια. Με τον τρόπο αυτό μπορεί να έχει μια συνολική εικόνα τόσο για τη ελκυστικότητα των τμημάτων και τις επιμέρους επιδόσεις τους, όσο και για τυχόν προβλήματα και ελλείψεις που αντιμετωπίζουν. Η ΕΘΑΑΕ είναι φυσικά αρμόδια να εισηγείται επί θεμάτων αναδιάρθρωσης του ακαδημαϊκού χάρτη και διαδραματίζει κομβικό ρόλο. Ωστόσο, η κουλτούρα ποιότητας που έχει αρχίσει να εμπεδώνεται τα τελευταία χρόνια στα ΑΕΙ μέσα από τις δράσεις διασφάλισης ποιότητας που υλοποιούνται, θα πρέπει να αποτελεί μοχλό αλλαγής και να οδηγεί τα ίδια τα ΑΕΙ να υιοθετούν έναν στρατηγικό σχεδιασμό βάσει αντικειμενικών κριτηρίων και της φέρουσας ικανότητας κάθε Ιδρύματος. Ήδη κάποια Ιδρύματα τόλμησαν να προτείνουν και εφαρμόζουν αναδιαρθρώσεις στην κατεύθυνση αυτή, ακόμη και μέσα από τη συγχώνευση κάποιων Τμημάτων και με την υιοθέτηση νέων πιο ανταγωνιστικών προγραμμάτων σπουδών που εναρμονίζονται με τις σύγχρονες τάσεις και εξελίξεις της επιστήμης και της τεχνολογίας. Προς άρση οποιασδήποτε παρερμηνείας, στόχος δεν είναι η υπερσυγκέντρωση προγραμμάτων σπουδών σε ΑΕΙ μεγάλων αστικών κέντρων και η ερήμωση των μικρότερων και πιο απομακρυσμένων Πανεπιστημίων. Αντιθέτως, η οποιαδήποτε ακαδημαϊκή αλλαγή πρέπει να βασίζεται στα αποτελέσματα των αξιολογήσεων και οι όποιες προτάσεις πρέπει να έχουν στόχο να περιορίσουν την κατακερματισμένη προσφορά σπουδών προς όφελος του φοιτητικού πληθυσμού, να ενισχύσουν τη συνοχή, τον εκσυγχρονισμό και την ανταγωνιστικότητα των πανεπιστημιακών τμημάτων σε σχέση και με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας και της κοινωνίας.»
Τι είχε προηγηθεί
Υπενθυμίζουμε ότι, στην τελευταία Σύνοδο πρυτάνεων που είχε διεξαχθεί στις 13 Δεκεμβρίου, ο πρώην υπουργός Κυριάκος Πιερρακάκης ζήτησε από τους Πρυτάνεις να στείλουν από δυο σελίδες με προτάσεις για θεσμικές αλλαγές και τα λειτουργικά τους προβλήματα. Εκείνοι δεν έκαναν αναφορές σε συγχωνεύσεις αλλά σε νέες ιδρύσεις Τμημάτων και επέμειναν για την άμβλυνση των συνεπειών από την εφαρμογή της διάταξης για την οριζόντια διαγραφή φοιτητών/τριών, βρίσκοντας θετικό τον πρώην υπουργό για το ζήτημα αυτό. Αναμένεται και η νέα υπουργός να συμφωνήσει σε αλλαγές, ώστε να δοθεί δυνατότητα να μη διαγραφούν όσοι αγωνίζονται για να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
2ος Πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός: Βγήκε η προκήρυξη - Αιτήσεις από 29/4 έως 14/5
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 7/05
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ