AMFITHEATRO
Χιλιάδες απόφοιτοι ΤΕΙ παραμένουν σε ακαδημαϊκή και επαγγελματική ομηρία – Το Δημόσιο συνεχίζει να πληρώνει αποζημιώσεις, χωρίς να λύνει το πρόβλημα.

Ποσό ύψους 112.400 ευρώ, κλήθηκε να καταβάλει τις προηγούμενες μέρες το υπουργείο Παιδείας σε 53 πτυχιούχους ΤΕΙ , σε εφαρμογή δύο δικαστικών αποφάσεων για αποκατάσταση της ηθικής βλάβης που υπέστησαν από την παράλειψη της Διοίκησης να προβεί στην έκδοση Προεδρικού Διατάγματος για τη ρύθμιση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων:

  • Τμήματος Μηχανικών Ανακαινίσεως και Αποκατάστασης Κτιρίων του ΤΕΙ Πατρών, και
  • Τμημάτων της Σχολής Τεχνολογικών Εφαρμογών του ΤΕΙ Κοζάνης

Το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει επανειλημμένως επιβάλει χρηματικές κυρώσεις στα συναρμόδια Υπουργεία για τη μη συμμόρφωση τους με αποφάσεις που επιβάλλουν την έκδοση Προεδρικών Διαταγμάτων.

Πάνω από 3 εκατ. ευρώ τα πρόστιμα στο υπουργείο Παιδείας και τα συναρμόδια υπουργεία από το 2017 έως το 2025 μόνο από προσφυγές αποφοίτων ΤΕΙ για παραλείψεις της διοίκησης που σχετίζονται με την αναγνώριση επαγγελματικών δικαιωμάτων ΤΕΙ.

Σύμφωνα με το ΣτΕ, η συνεχιζόμενη μη αναγνώριση συνιστά εξακολουθητική αδικοπραξία, επιτρέποντας στους πτυχιούχους να αξιώνουν αποζημιώσεις ανά πενταετία.

Το Χρονικό της Εκκρεμότητας

Η κατάργηση των ΤΕΙ και η ενσωμάτωσή τους στον πανεπιστημιακό χάρτη μέσω των νόμων 4521/2018, 4559/2018, 4589/2019 και 4610/2019, δημιούργησε μία μεταβατική εκπαιδευτική πραγματικότητα χωρίς σαφή οριοθέτηση επαγγελματικών προσόντων για τους αποφοίτους τους.

Παρότι τα πτυχία των ΤΕΙ αναγνωρίζονται επίσημα ως ανώτατοι τίτλοι σπουδών (βάσει του Ν. 2916/2001) και εντάσσονται στο Επίπεδο 6 του Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων (EQF) με 240 πιστωτικές μονάδες ECTS, πολλά επαγγελματικά δικαιώματα παραμένουν ανύπαρκτα ή ασαφή.

Επιπτώσεις στην Αγορά Εργασίας και στο Δημόσιο

Η επαγγελματική υποβάθμιση των αποφοίτων πρώην ΤΕΙ έχει πλέον και δημοσιονομικό κόστος, καθώς το Δημόσιο πληρώνει συνεχώς αποζημιώσεις για κάτι που συνιστά συνταγματική υποχρέωση.

Επιπλέον, πρόσφατη εγκύκλιος (ΔΙΔΔΑ/Φ.20/οικ.3861/27.02.2025) δίνει τη δυνατότητα ανακατανομής θέσεων ΤΕ σε ΠΕ στις δημόσιες υπηρεσίες, χωρίς τη δημιουργία ενιαίου κλάδου Ανώτατης Εκπαίδευσης, αποκλείοντας έτσι τους αποφοίτους ΤΕΙ από τη δημόσια διοίκηση.

Το Παράδοξο με τα Κολλέγια και το ΤΕΕ

Επιπλέον, σύμφωνα με πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ) υποχρεώνεται να εγγράψει πτυχιούχο Πολιτικό Μηχανικό από Κολλέγιο, βάσει αναγνώρισης από το ΑΤΕΕΝ. Αντίθετα, απόφοιτοι δημοσίων ΤΕΙ παραμένουν αποκλεισμένοι, χωρίς καν δικαίωμα εγγραφής ή αναγνώρισης.

Τι Ζητούν οι Απόφοιτοι

Οργανωμένοι σε συλλόγους όπως ο ΣΥ.Μ.Α.Α.Κ., οι απόφοιτοι ζητούν:

  • Έκδοση των προβλεπόμενων Προεδρικών Διαταγμάτων
  • Αντιστοίχιση/εξομοίωση των πτυχίων με τα νέα πανεπιστημιακά δεδομένα
  • Ισότιμη πρόσβαση σε διαγωνισμούς του Δημοσίου
  • Δικαίωμα εγγραφής σε επαγγελματικούς φορείς (π.χ. ΤΕΕ)

Ποια είναι τα επόμενα βήματα;

Παρότι από το 2019 υπάρχει νομική πρόβλεψη (άρθρο 257, Ν. 4610/2019) για την έκδοση Π.Δ. εντός 5 μηνών από τη σύσταση των σχετικών επιτροπών, μέχρι σήμερα δεν έχει παραδοθεί κανένα πλήρες σχέδιο στους συναρμόδιους Υπουργούς.

Το Υπουργείο Παιδείας, μέσω δηλώσεων κατά καιρούς, έχει υποσχεθεί άμεση λύση, αλλά χωρίς χρονοδιάγραμμα, αφήνοντας τους απόφοιτους να περιμένουν. Η πολιτεία καλείται πλέον να δώσει θεσμική απάντηση σε μια κοινωνική και ηθική εκκρεμότητα δεκαετιών.

Πώς είναι δυνατόν να ασκούν επαγγελματικά δικαιώματα απόφοιτοι κολλεγίων, ενώ όχι απόφοιτοι δημόσιων ΤΕΙ;

Το θέμα της αναγνώρισης επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων ΤΕΙ δεν αποτελεί πια απλώς ζήτημα παιδείας ή διοικητικής οργάνωσης, αλλά ζήτημα δικαιοσύνης και ισοπολιτείας. Κάθε μέρα που περνά χωρίς λύση, επιβαρύνει όχι μόνο τους πτυχιούχους, αλλά και το δημόσιο ταμείο και την αξιοπιστία του ελληνικού κράτους.

Όσα ανακοίνωσε πριν λίγες μέρες το υπουργείο Παιδείας

Στο πλαίσιο κοινοβουλευτικού διαλόγου, ρίχνοντας φως στις προθέσεις της πολιτείας για το μέλλον χιλιάδων αποφοίτων ο υφυπουργός Παιδείας κ. Παπαϊωάννου τοποθετήθηκε σχετικά με την επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Ελένης Βατσινά (αρ. 749/30-03-2025). Παράλληλα, σχολίασε και ζητήματα που έθεσε η βουλευτής της Νέας Αριστεράς, Μερόπη Τζούφη. Τα πρακτικά της συζήτησης κοινοποιήθηκαν επίσημα, αναδεικνύοντας τις κατευθυντήριες γραμμές της κυβέρνησης.

Ο Υφυπουργός τόνισε ότι το Υπουργείο Παιδείας αναγνωρίζει την ανάγκη εξορθολογισμού της εκπαιδευτικής αναγνώρισης και ότι εξετάζεται σοβαρά η δυνατότητα να υπάρξει αντιστοίχιση και ισοτίμηση των πτυχίων, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.
Η εξίσωση αυτή δεν θα είναι αυτόματη: Θα λαμβάνει υπόψη ακαδημαϊκά κριτήρια, προγράμματα σπουδών και προσόντα των αποφοίτων.

Σύμφωνα με την τοποθέτηση του κ. Παπαϊωάννου, η πολυπλοκότητα του θέματος είναι μεγάλη, καθώς τα ΤΕΙ και τα Πανεπιστήμια είχαν διαφορετικά ακαδημαϊκά χαρακτηριστικά, δομές και αποστολές. Το Υπουργείο εξετάζει θεσμικές λύσεις που θα σέβονται τις ιδιαιτερότητες και θα διασφαλίζουν τη συνοχή της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Τι είπε ο Υφυπουργός ΠΑΙΘΑ

Όλα έγιναν σε μια νύχτα
«Όλη αυτή η διαδικασία της ένταξης των Ανωτάτων Τεχνολογικών Ιδιωτικών Ιδρυμάτων σε πανεπιστημιακά ιδρύματα έγινε από τη συγκυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ κυριολεκτικά σε μία νύχτα. Καταστρατηγήθηκε όλη η ακαδημαϊκή διαδικασία που προβλέπεται για την αξιολόγηση των προγραμμάτων σπουδών. Ήταν κάτι το οποίο εμφανίστηκε πραγματικά τόσο ξαφνικά, χωρίς καμία διαδικασία. Η τότε ΑΔΙΠ δεν συμμετείχε».

Λύση στο αδιέξοδο
«Σήμερα, λοιπόν, καλούμαστε να δώσουμε λύσεις σε ένα πραγματικά ευαίσθητο, πολυπαραγοντικό και πολυπαραμετρικό ζήτημα, χωρίς το αρχικό θεσμικό πλαίσιο να μας δίνει καμία απολύτως διέξοδο».

Προσεκτικά βήματα
«Εξετάζουμε προσεκτικά στο Υπουργείο όλες τις παραμέτρους του ζητήματος, αλλά με προσεκτικά βήματα, που γίνονται κατόπιν ενδελεχούς μελέτης και σχεδιασμού και όχι με βιασύνη και προχειρότητα. Επομένως, είναι προφανές ότι αυτό που είπα σημαίνει ότι δεν αφήνουμε στην τύχη τους αυτούς τους τετρακόσιους χιλιάδες αποφοίτους των πρώην ΤΕΙ».

Το νομοθετικό πλαίσιο των συγχωνεύσεων
Με τους ν.4521/18, 4559/18 και 4589/19 και 4610/19, τα Ανώτατα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, συγχωνεύτηκαν διά απορροφήσεως, με ένταξη των τμημάτων τους είτε σε υφιστάμενα πανεπιστήμια, είτε σε νέα πανεπιστήμια που δημιουργήθηκαν.

Ρύθμιση για όσους ήδη φοιτούσαν στα τμήματα των ΑΤΕΙ
Οι νόμοι είχαν διατάξεις με τις οποίες ρυθμιζόταν το θέμα, όσων ήδη φοιτούσαν στα τμήματα των ΑΤΕΙ, των Ανωτάτων Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων. Οι φοιτητές αυτοί είχαν δύο δυνατότητες: Μπορούσαν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους στα μεταβατικά λειτουργούντα τμήματα και να λάβουν το πτυχίο του ΤΕΙ ή μπορούσαν να λάβουν πτυχίο πανεπιστημιακής εκπαίδευσης. Αυτό, ήταν δυνατόν να γίνει μόνον εφόσον ο φοιτητής δεν είχε υπερβεί τη διάρκεια των εξαμήνων, που απαιτούνταν για τη λήψη του τίτλου σπουδών, σύμφωνα με το ενδεικτικό πρόγραμμα, προσαυξανόμενο κατά τέσσερα εξάμηνα και εφόσον ο φοιτητής παρακολουθούσε -ενδεχομένως- επιπλέον μαθήματα από το πρόγραμμα σπουδών του αντίστοιχου τμήματος πανεπιστημίου. Αυτό ίσχυε μόνον για όσους φοιτούσαν στα τμήματα των ΑΤΕΙ, την περίοδο που είχαμε την έναρξη ισχύος των νόμων, που προαναφέραμε.

Καμία πρόβλεψη στον νόμο για τους αποφοίτους των Τμημάτων αυτών
Για όσους ήδη είχαν αποφοιτήσει τη χρονική στιγμή που έχουμε την έναρξη της ισχύος των νόμων, δεν υφίσταται διάταξη που να προβλέπει τη δυνατότητα αποφοίτων των Ανωτάτων Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, από το 2000 και μετά, να λάβουν πτυχίο πανεπιστημιακού τμήματος.

Το πτυχίο που χορηγούνταν από τα τμήματα των ΤΕΙ, είναι βασικός τίτλος σπουδών ανώτατης εκπαίδευσης
Επίσης, δεν υπήρχε εξουσιοδοτική διάταξη για την έκδοση κανονιστικής πράξης, για την αυτόματη ή υπό προϋποθέσεις ισότιμη αντιστοίχιση των πτυχίων τους με πτυχία πανεπιστημιακού τμήματος. Ωστόσο, για τους αποφοίτους αυτούς ισχύει ό,τι ισχύει από το 2001 και μετά. Δηλαδή, το πτυχίο που χορηγούνταν από τα τμήματα των ΤΕΙ, είναι βασικός τίτλος σπουδών ανώτατης εκπαίδευσης. Με τον τίτλο αυτόν οι απόφοιτοι έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών σε ελληνικά ή ξένα πανεπιστήμια, με τις προϋποθέσεις, φυσικά, που ισχύουν εκάστοτε για τους πτυχιούχους ανώτατης εκπαίδευσης.

Τα πτυχία των πρώην ΑΤΕΙ διασφαλίζουν ότι οι κάτοχοί τους μπορούν να συνεχίσουν σε μεταπτυχιακό ή διδακτορικό επίπεδο
Συνεπώς, οι κάτοχοι των πτυχίων των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, μετά την ένταξή τους στην ανώτατη εκπαίδευση, μπορούν να πραγματοποιήσουν μεταπτυχιακές ή διδακτορικές σπουδές ή να προσληφθούν σε θέσεις του δημοσίου ή ευρύτερου δημόσιου τομέα, με βάση και το π.δ.85/2022, το οποίο καθορίζει τα προσόντα διορισμού σε φορείς του Δημοσίου. Επομένως τα πτυχία των πρώην ΑΤΕΙ διασφαλίζουν ότι οι κάτοχοί τους μπορούν και τις σπουδές τους να συνεχίσουν σε μεταπτυχιακό ή διδακτορικό επίπεδο, αλλά και να ενταχθούν στην αγορά εργασίας.

Στην αγορά εργασίας οι απόφοιτοι
Οι απόφοιτοι αυτοί στη συντριπτική τους πλειοψηφία βρίσκονται στην αγορά εργασίας. Εργάζονται με βάση το πτυχίο τους. Επίσης, με βάση το πτυχίο τους μπορούν να συνεχίσουν και τις σπουδές τους σε μεταπτυχιακό ή διδακτορικό επίπεδο. Άρα, τα πτυχία δεν είναι άνευ ουσίας και άνευ αξίας, ούτε οι απόφοιτοι είναι σε ομηρία.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός: Βγήκε η προκήρυξη - Αιτήσεις από 29/4 έως 14/5

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 5/05

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

onaseia
Κινητοποιήσεις ενάντια στην Ιδιωτικοποίηση των Ωνάσειων σχολείων: «Όχι στους επιτηρητές», λένε οι εκπαιδευτικοί
Αντιδράσεις για τις εξετάσεις εισαγωγής και την εμπλοκή ιδιωτικών φορέων – Εκκλήσεις για αποχή από την επιτήρηση και μαζική συμμετοχή στις...
Κινητοποιήσεις ενάντια στην Ιδιωτικοποίηση των Ωνάσειων σχολείων: «Όχι στους επιτηρητές», λένε οι εκπαιδευτικοί
oiele
Σοβαρές αιχμές από την ΟΙΕΛΕ για “σιδηροδρομικό αυταρχισμό” εν μέσω πολιτικών εξελίξεων
Καταγγέλλεται στοχευμένη ενέργεια εκφοβισμού – Συσχέτιση με την υπόθεση Τεμπών και την επιστροφή του στον συνδικαλισμό
Σοβαρές αιχμές από την ΟΙΕΛΕ για “σιδηροδρομικό αυταρχισμό” εν μέσω πολιτικών εξελίξεων
posdep_1.jpg
ΠΟΣΔΕΠ: «Απαράδεκτη η επίθεση κουκουλοφόρων στη Νομική. Δεν έχει θέση η βία στο δημόσιο Πανεπιστήμιο»
Καταδίκη από την ΠΟΣΔΕΠ που ζητά την άμεση παρέμβαση της Πολιτείας και την προστασία της ελευθερίας έκφρασης στα πανεπιστήμια
ΠΟΣΔΕΠ: «Απαράδεκτη η επίθεση κουκουλοφόρων στη Νομική. Δεν έχει θέση η βία στο δημόσιο Πανεπιστήμιο»