τεμπη
Συγκλονίζει η μαρτυρία επιζώντα 22 χρόνια μετά

Ημαθία, Απρίλιος 2003. Ήταν Κυριακή, 13 του μήνα, όταν μια εκδρομή χαράς μετατράπηκε σε έναν από τους πιο σκοτεινούς εφιάλτες της σύγχρονης Ελλάδας. Είκοσι ένα παιδιά, μαθητές της Β' Λυκείου Μακροχωρίου, άφησαν την τελευταία τους πνοή στην κοιλάδα των Τεμπών, μετά από σφοδρή σύγκρουση του σχολικού λεωφορείου με φορτηγό που μετέφερε νοβοπάν.

Η τραγωδία πάγωσε ολόκληρη τη χώρα. Το ερώτημα που επαναλαμβανόταν στα χείλη γονιών, συμμαθητών και πολιτών ήταν ένα: «Γιατί;»

Το χρονικό της σύγκρουσης

Το λεωφορείο μετέφερε 49 άτομα – μαθητές και καθηγητές – επιστρέφοντας από σχολική εκδρομή στην Αθήνα. Στο 386ο χλμ. της παλιάς Εθνικής Οδού Αθηνών-Θεσσαλονίκης, στην περιοχή των Τεμπών, η νταλίκα που κινούνταν στο αντίθετο ρεύμα, έχασε τον έλεγχο. Οι πλάκες νοβοπάν που μετέφερε, εκσφενδονίστηκαν με δύναμη, διαλύοντας το λεωφορείο σχεδόν στη μέση. Τα περισσότερα παιδιά σκοτώθηκαν επιτόπου.

Η δικαιοσύνη απέδωσε ευθύνες: ο οδηγός της νταλίκας καταδικάστηκε το 2010 σε 15 χρόνια κάθειρξη, ενώ οι ιδιοκτήτες του οχήματος και του εργοστασίου τιμωρήθηκαν με ποινές από 4 έως 14 έτη.

«Το πόδι μου το κρατούσε μόνο το δέρμα»

Σήμερα, 22 χρόνια μετά, ένας από τους επιζώντες, πλέον 38 ετών, ανοίγει την καρδιά του και μοιράζεται ανατριχιαστικές λεπτομέρειες από εκείνο το απόγευμα.

«Είδα τη νταλίκα να έρχεται. Το πίσω μέρος του ρυμουλκούμενου γύρισε προς το μέρος μας. Άκουσα μια φωνή να λέει “μας έφαγε” – δεν ξέρω ποιος το είπε. Ύστερα ένιωσα έναν έντονο πόνο και λιποθύμησα», περιγράφει. Από τη σύγκρουση, υπέστη σοβαρό κάταγμα στον μηρό.

«Όταν συνήλθα, σύρθηκα μέχρι απέναντι, δεν μπορούσα να περπατήσω. Το πόδι μου είχε “κρεμάσει”, το κρατούσε μόνο το δέρμα. Ένας φίλος με βοήθησε. Έφερα κουβέρτα, γιατί έτρεμα. Δίπλα μου, μια συμμαθήτρια ήταν σε πολύ άσχημη κατάσταση. Δεν τα κατάφερε…»

«Δεν καταλάβαινα τι είχε συμβεί»

Η σοβαρότητα του δυστυχήματος άργησε να γίνει πλήρως κατανοητή από τον νεαρό τότε μαθητή. «Ήθελα να ενημερώσω τους γονείς μου. Ήμουν σε σοκ, δεν είχα συνειδητοποιήσει το μέγεθος της τραγωδίας», λέει.

Η σιωπή που ακολούθησε τον πανικό ήταν στοιχειωτική. «Το ξύλο και οι μελαμίνες έκαιγαν, και ο ήχος από τις φλόγες με τρόμαξε περισσότερο από οτιδήποτε άλλο», θυμάται.

Η πλήρης συνειδητοποίηση ήρθε μερικές μέρες αργότερα, μέσα από τις εφημερίδες. «Δίπλα στο κρεβάτι μου στο νοσοκομείο, κάποιος άφησε μια εφημερίδα. Είδα τα λευκά φέρετρα. Είκοσι ένα. Τότε το κατάλαβα...»

«Η πολιτεία μας εγκατέλειψε»

Όπως καταγγέλλει, η υποστήριξη από την Πολιτεία υπήρξε ελάχιστη – και κυρίως επικοινωνιακή.

«Υποσχέθηκαν βοήθεια στις πανελλαδικές. Δεν έγινε ποτέ. Ζητήσαμε κάποια διευκόλυνση, και η απάντηση ήταν πως “αν δίναμε διευκολύνσεις κάθε φορά που υπάρχει ατύχημα, θα είχε περάσει η μισή Ελλάδα”», αποκαλύπτει.

Ακόμα και η ψυχολογική στήριξη ήταν αποσπασματική. «Μέχρι και οι κοινωνικοί λειτουργοί σταμάτησαν να μας βλέπουν μετά από έξι μήνες».

«Δεν έζησα εφηβεία – Μεγάλωσα απότομα»

Το τραύμα δεν είναι μόνο σωματικό. Ο χρόνος πάγωσε στο 2003 για τους επιζώντες.

«Δεν έζησα εφηβεία. Μεγάλωσα απότομα. Έγινα σκληρός. Το δυστύχημα με τα τρένα το 2023 με κατέστρεψε ξανά ψυχολογικά. Ένιωσα ότι ξαναζούσα τον ίδιο πόνο. Βλέπω αίμα και παγώνω. Παθαίνω πανικό.»

Ο θυμός προς τον οδηγό της νταλίκας υπάρχει, αλλά έχει μετατραπεί σε κατανόηση.

«Στην αρχή, ναι, θύμωνα. Τώρα καταλαβαίνω πως δεν το ήθελε. Δεν ήταν μόνο δικό του το λάθος. Υπήρξαν ευθύνες από όλους: τους εργοδότες, το οδικό δίκτυο, τους ελέγχους. Έφταιγαν πολλοί…»

Το μήνυμα 22 χρόνια μετά

Η επαφή με άλλους επιζώντες διατηρείται, αλλά η τραγωδία σπάνια αναφέρεται.

«Στις συναντήσεις μας λέμε τα νέα μας. Το δυστύχημα δεν το συζητάμε συχνά. Είναι πάντα εκεί, αλλά σιωπηλό.»

Το μήνυμά του προς άλλους που επέζησαν από παρόμοιες καταστάσεις είναι καθαρό:

«Ο δρόμος είναι δύσκολος. Δεν θα έχεις στήριξη. Πρέπει να παλέψεις. Να κρατήσεις επαφή με τον Θεό. Να μη χάνεις την πίστη σου».

Κλείνοντας, προσθέτει με συγκίνηση:

«Να λέτε στους ανθρώπους σας ότι τους αγαπάτε. Να μην αφήνετε τίποτα για αύριο. Δεν ξέρουμε τι μας περιμένει».

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός: Βγήκε η προκήρυξη - Αιτήσεις από 29/4 έως 14/5

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 29/04

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

βιβλία
Τι σημαίνει "ντιλετάντης" και ποιον χαρακτηρίζει αυτή η σπάνια λέξη;
Μια ιταλική λέξη που μπήκε στην ελληνική γλώσσα για να περιγράψει τον ερασιτέχνη της τέχνης και της λογοτεχνίας – Συνδέεται με την ανώτερη τάξη και...
Τι σημαίνει "ντιλετάντης" και ποιον χαρακτηρίζει αυτή η σπάνια λέξη;