απθ
Η Τελετή Αναγόρευσης θα πραγματοποιηθεί σήμερα, Δευτέρα 10 Μαρτίου 2025 και ώρα 17:30, στην Αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ

Επίτιμη Διδάκτορας της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ θα αναγορευτεί η διακεκριμένη νομικός του Δημόσιου Διεθνούς Δικαίου κ. Μαρία Τελαλιάν.

Η Τελετή Αναγόρευσης θα πραγματοποιηθεί σήμερα, Δευτέρα 10 Μαρτίου 2025 και ώρα 17:30, στην Αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ.

Πρόγραμμα Τελετής Αναγόρευσης

  • Προσφώνηση από τον Πρύτανη του ΑΠΘ, Καθηγητή Χαράλαμπο Φείδα
  • Προσφώνηση από τον Κοσμήτορα της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, Καθηγητή Παναγιώτη Γκλαβίνη
  • Έπαινος της τιμωμένης από τον Αν. Καθηγητή της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ Μιλτιάδη Σαρηγιαννίδη
  • Τελετή Αναγόρευσης
  • Αντιφώνηση και ομιλία από́ την τιμωμένη, με θέμα: «Ο ρόλος των διεθνών οργανισμών και του διεθνούς δικαίου ενόψει των σημερινών προκλήσεων»

Για την τιμωμένη και το έργο της θα μιλήσουν ακόμη: O Ομ. Καθηγητής της Νομικής Σχολής ΑΠΘ και πρώην Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος, ο Υπουργός Εξωτερικών, Γεώργιος Γεραπετρίτης, η Υφυπουργός Εξωτερικών, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, ο βουλευτής και πρώην Επίτροπος της Ε.Ε., Δημήτριος Αβραμόπουλος.

Χαιρετισμό θα απευθύνει ο Γ.Γ. του Υπουργείου Παιδείας και πρώην Πρύτανης ΑΠΘ, Καθηγητής Νικόλαος Παπαϊωάννου.

Σύντομο Βιογραφικό Σημείωμα της τιμωμένη

Η κ. Μαρία Τελαλιάν, διακεκριμένη νομικός του Δημόσιου Διεθνούς Δικαίου, διετέλεσε επί σειρά ετών Προϊσταμένη της Ειδικής Νομικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Εξωτερικών. Στην πολυετή θητεία της, εκπροσώπησε την Ελλάδα σε μεγάλο αριθμό υποθέσεων ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου Δικαιοσύνης της Χάγης και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Στρασβούργου. Διετέλεσε Νομική Σύμβουλος στη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία στα Ηνωμένα Έθνη και Αναπληρώτρια Μόνιμη Αντιπρόσωπος.

Για πολλά χρόνια εκπροσωπούσε την Ελλάδα στην 6η Επιτροπή της Γενικής Συνέλευσης των Η.Ε. που επεξεργάζεται και προτείνει σχέδια διεθνών συνθηκών, ενώ διετέλεσε Αντιπρόεδρος σε ad hoc Επιτροπή της Γενικής Συνέλευσης των Η.Ε. για την προετοιμασία σύμβασης για τη διεθνή τρομοκρατία. Ανέπτυξε σημαντική δραστηριότητα και σε άλλους περιφερειακούς οργανισμούς, όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση, το Συμβούλιο της Ευρώπης και ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, στον οποίο διορίστηκε πρόσφατα ως διευθύντρια του Γραφείου Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με έδρα τη Βαρσοβία. Στο πρόσωπό της, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και η Νομική του Σχολή τιμούν την ανεκτίμητη προσφορά μίας μεγάλης κυρίας της Ελληνικής Διπλωματίας στην υποστήριξη των δικαίων της Ελλάδας.

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Ανατροπές στις αναθέσεις μαθημάτων: Τι αλλάζει για χιλιάδες εκπαιδευτικούς

Οι 20 βασικοί συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα - Τα ονόματα

Προκηρύξεις εκπαιδευτικών 2026: Πώς θα δεις πρώτος τους πίνακες μέσω google

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Υπουργείο Παιδείας ΥΠΑΙΘΑ
ΕΠΑΛ: Οι 29 ειδικότητες στο Μεταλυκειακό Eτος - Τάξη Μαθητείας το 2026-27
Σε ΦΕΚ οι ειδικότητες που παρέχονται στο Μεταλυκειακό Έτος - Τάξη Μαθητείας και η συνάφεια με ειδικότητες των ΣΑΕΚ
ΕΠΑΛ: Οι 29 ειδικότητες στο Μεταλυκειακό Eτος - Τάξη Μαθητείας το 2026-27
απθ
Aristotle Innovation Forum: Το ΑΠΘ στο επίκεντρο της καινοτομίας και της κοινωνικής αλληλεπίδρασης
Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο ανοίγει τις πόρτες του στην κοινωνία: Ξεκινούν το «ΑΠΘ την Κυριακή» και η «Φοιτητική Εβδομάδα ΑΠΘ»
Aristotle Innovation Forum: Το ΑΠΘ στο επίκεντρο της καινοτομίας και της κοινωνικής αλληλεπίδρασης