ekpa
Σε πολύ καλές θέσεις παγκοσμίως τα ελληνικά δημόσια Πανεπιστήμια στην κατάταξη AD Scientific Index - Πρώτο με μεγάλη διαφορά το ΕΚΠΑ

Πρώτο βγαίνει το ΕΚΠΑ με πολύ μεγάλη διαφορά από τα υπόλοιπα δημόσια ελληνικά Πανεπιστήμια στο AD Scientific Index το οποίο είναι ένα ανεξάρτητο το οποίο είναι ένα διεθνές σύστημα κατάταξης που αξιολογεί την ακαδημαϊκή επίδραση επιστημόνων και ιδρυμάτων.

Το AD Scientific Index αναλύει δεδομένα από 24.353 ιδρύματα και 2.400.264 επιστήμονες σε 219 χώρες, καλύπτοντας 13 κύρια ακαδημαϊκά πεδία και 197 επιστημονικούς κλάδους. 

Η αξιολόγηση βασίζεται σε δείκτες όπως ο h-index, ο i10-index και ο αριθμός αναφορών (citations), τόσο συνολικά όσο και για τα τελευταία έξι χρόνια. Αυτό επιτρέπει μια λεπτομερή ανάλυση της παραγωγικότητας και της επίδρασης των επιστημόνων και των ιδρυμάτων.

Τι δείχνει η κατάταξη σε διεθνές επίπεδο

Σύμφωνα με το  AD Scientific Index, τα πανεπιστήμια που διακρίνονται στην Ελλάδα είναι τα εξής:

  • Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών: Το ΕΚΠΑ κατατάσσεται πρώτο στην Ελλάδα και 61ο σε παγκόσμιο επίπεδο με πολύ μεγάλη διαφορά από τα υπόλοιπα ΑΕΙ. Διαθέτει πάνω από 2.287 επιστήμονες, εκ των οποίων οι 536 ανήκουν στο κορυφαίο 10% παγκοσμίως
  • Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης: Το ΑΠΘ κατατάσσεται δεύτερο στην Ελλάδα και 178ο παγκοσμίως. Με περίπου 1.788 επιστήμονες, το πανεπιστήμιο κατατάσσει 275 από αυτούς στο κορυφαίο 10%,
  • Πανεπιστήμιο Πατρών: Καταλαμβάνοντας την τρίτη θέση στην Ελλάδα και 298η παγκοσμίως, το Πανεπιστήμιο Πατρών εμφανίζει αξιόλογη δυναμική στην έρευνα. Με 1.004 επιστήμονες στο δυναμικό του, εκ των οποίων οι 178 ανήκουν στο κορυφαίο 10%
  • Πανεπιστήμιο Κρήτης: Το Πανεπιστήμιο Κρήτης, με έδρα το Ρέθυμνο, καταλαμβάνει την τέταρτη θέση στην Ελλάδα και την 361η παγκοσμίως. Με περίπου 590 επιστήμονες, το ίδρυμα κατατάσσει 122 από αυτούς στο κορυφαίο 10%.
  • Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο: Το ΕΜΠ κατατάσσεται πέμπτο στην Ελλάδα και 385ο παγκοσμίως. Με περίπου 749 επιστήμονες, το πανεπιστήμιο κατατάσσει 131 από αυτούς στο κορυφαίο 10%, αποδεικνύοντας την αριστεία του στην τεχνολογία και τις εφαρμοσμένες επιστήμες.
  • Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας: Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας κατατάσσεται έκτο στην Ελλάδα και 426ο παγκοσμίως. Με περίπου 846 επιστήμονες, το πανεπιστήμιο κατατάσσει 103 από αυτούς στο κορυφαίο 10%, επιβεβαιώνοντας τη δυναμική του και την αξία της ερευνητικής του κοινότητας.
  • Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων: Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων κατατάσσεται έβδομο στην Ελλάδα και 483ο παγκοσμίως. Με περίπου 552 επιστήμονες, το πανεπιστήμιο κατατάσσει 101 από αυτούς στο κορυφαίο 10%, ενισχύοντας τη φήμη του ως σημαντικό ερευνητικό κέντρο.
  • Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης: Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης κατατάσσεται όγδοο στην Ελλάδα και 671ο παγκοσμίως. Με περίπου 467 επιστήμονες, το πανεπιστήμιο κατατάσσει 75 από αυτούς στο κορυφαίο 10%, αναδεικνύοντας την αξία του στον ερευνητικό χάρτη της χώρας.

Για την Ελλάδα, οι θέσεις αυτές αποδεικνύουν ότι, παρά τις οικονομικές προκλήσεις των τελευταίων ετών, τα ελληνικά πανεπιστήμια διατηρούν την ποιότητα και το κύρος τους στον διεθνή ερευνητικό χάρτη. Η επένδυση στην έρευνα και η υποστήριξη των επιστημόνων αποτελούν ουσιαστικά στοιχεία για την περαιτέρω ανάδειξη της χώρας ως κέντρο καινοτομίας και ακαδημαϊκής αριστείας.


Διαβάστε επίσης

To alfavita.gr σε συνεργασία με το Viber κατέχει το επίσημο και μεγαλύτερο κανάλι στην Ελλάδα για την Παιδεία και την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με 161.000 μέλη

Δείτε εδώ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Πολυτεχνείο Κρήτης
Πολυτεχνείο Κρήτης: Πότε θα γίνει η τελετή Aπονομής Διδακτορικών Διπλωμάτων και Διπλωμάτων Mεταπτυχιακών Σπουδών
Τελετή Aπονομής Διδακτορικών Διπλωμάτων και Διπλωμάτων Mεταπτυχιακών Σπουδών του Πολυτεχνείου Κρήτης
Πολυτεχνείο Κρήτης: Πότε θα γίνει η τελετή Aπονομής Διδακτορικών Διπλωμάτων και Διπλωμάτων Mεταπτυχιακών Σπουδών
πατρα
Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου: Εκπαιδευτική επίσκεψη σε κορυφαίες βιομηχανικές εγκαταστάσεις
Εκπαιδευτική επίσκεψη φοιτητών του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου σε κορυφαίες βιομηχανικές...
Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου: Εκπαιδευτική επίσκεψη σε κορυφαίες βιομηχανικές εγκαταστάσεις
ΥΠΑΙΘ
Απεργία-αποχή από την αξιολόγηση: «Απίστευτη αυθαιρεσία από το υπουργείο Παιδείας»
Αξιολόγηση: Σε ισχύ η απεργία-αποχή της ΑΔΕΔΥ από τις 15 Ιουλίου 2024 – Δεν έχει προσβληθεί δικαστικά
Απεργία-αποχή από την αξιολόγηση: «Απίστευτη αυθαιρεσία από το υπουργείο Παιδείας»