Σχολικοί Νοσηλευτές: Διαμαρτυρία ΠΟΣΕΕΠΕΑ για τον αποκλεισμό της από την ομάδα εργασίας του Υπουργείου Υγείας
Βάσει της κοινής λογικής και της διεπιστημονικής δεοντολογίας δε δύναται να αποφασίζουν για το έργο των Σχολικών Νοσηλευτών, διαφορετικές ειδικότητες, χωρίς την εκπροσώπηση των ίδιων των Νοσηλευτών και χωρίς την συμμετοχή της Π.Ο.Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α

Η Π.Ο.Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. που είναι το δευτεροβάθμιο συνδικαλιστικό όργανο που εκπροσωπεί τα μέλη Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (Ε.Ε.Π. και Ε.Β.Π.), μόνιμους και αναπληρωτές που στελεχώνουν τη Δημόσια Ειδική και Γενική Εκπαίδευση, καθώς και τα ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. και τις Ε.Δ.Υ., δηλώνει με επιστολή διαμαρτυρίας της προς το Υπουργείο Υγείας τον ανήκουστο αποκλεισμό της από την Ομάδα Εργασίας της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας για τους Σχολικούς Νοσηλευτές.

Στο πλαίσιο της υπ’ αριθμ. πρωτ. Α1β/Γ.Π.οικ.34428/26-06-2024 απόφασης της Γενικής Γραμματέως Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας συστήθηκε Ομάδα Εργασίας για τον Σχολικό Νοσηλευτή, η οποία απαρτίζεται από εκπροσώπους του Υπουργείου Υγείας, του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και των εποπτευόμενων φορέων τους, οι οποίοι ορίστηκαν με απόφαση της Γενικής Γραμματέως Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας.

Σύμφωνα με την προαναφερόμενη απόφαση, έργο της Ομάδας Εργασίας είναι:

  • Η δημιουργία ενός «προκαθορισμένου» εντύπου που θα δύναται να χρησιμοποιηθεί για την πλειονότητα των γνωματεύσεων, το οποίο θα περιλαμβάνει πιθανές παθήσεις για τις οποίες κρίνεται απαραίτητη η υποστήριξη από Σχολικό Νοσηλευτή, ώστε αφενός να αποφεύγονται τυχόν δυσνόητοι ιατρικοί όροι και αφετέρου να είναι δυνατή η ομαδοποίηση των περιπτώσεων.

  • Η δυνατότητα αξιοποίησης και η επικαιροποίηση του εγχειριδίου «Πρώτες Βοήθειες – Εγχειρίδιο για Εκπαιδευτικούς» του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού.

  • Η δυνατότητα εμπλοκής εκπαιδευτικών, για την υποστήριξη μαθητών σε θέματα υγείας που δεν χρειάζονται ενέργειες, οι οποίες χαρακτηρίζονται ως «ιατρικές πράξεις».

  • Η παροχή διευκρινίσεων σχετικά με την ανάγκη υποχρεωτικής παρουσίας Σχολικού Νοσηλευτή, για μαθητές ηλικίας άνω των 10 ετών, οι οποίοι πάσχουν από ινσουλινοεξαρτώμενο διαβήτη.

  • Η παροχή διευκρινίσεων σχετικά με την ανάγκη υποχρεωτικής παρουσίας Σχολικού Νοσηλευτή, για μαθητές με αλλεργία, χωρίς περαιτέρω αιτιολόγηση, προκειμένου να προβεί στη χορήγηση της ένεσης που θα αντιμετωπίσει την έκτακτη εκδήλωση της ασθένειας ή σχετικά με τη δυνατότητα χορήγησης της ένεσης και από άλλο (μη ειδικευμένο) προσωπικό του σχολείου.

Κατόπιν ακολούθησε η έκδοση της υπ’αριθμ.πρωτ.A1β/Γ.Π.οικ.40665/30-07- 2024 απόφασης του ιδίου ως άνω οργάνου, με την οποία συγκροτήθηκε η κατά τα ανωτέρω Ομάδα Εργασίας και ορίστηκαν τα μέλη αυτής.

Με απογοήτευση διαπιστώσαμε, ότι μεταξύ τόσο των φορέων, όσο και των μελών της Ομάδας Εργασίας με αντικείμενο τον Σχολικό Νοσηλευτή δεν έχει συμπεριληφθεί ούτε η Π.Ο.Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α., ούτε η Ε.Ν.Ε., αλλά ούτε κανένας Σχολικός Νοσηλευτής ή έστω Νοσηλευτής. Το γεγονός αυτό από μόνο του είναι απαράδεκτο και κατακριτέο, καθώς παρακάμπτεται χωρίς αιτιολογία η Ομοσπονδία μας αλλά και το Ι.Μ.Ε.Γ.Ε.Ε. που είναι ο επιστημονικός φορέας της Π.Ο.Σ.Ε.Ε.Π.ΕΑ. για θέματα που αφορούν τους συνάδελφους Ε.Ε.Π-Ε.Β.Π και συνεπώς, τους σχολικούς νοσηλευτές Π.Ε.25. Αντιθέτως δίνεται η δυνατότητα σε αναρμόδιους φορείς και μέλη επιτροπών να αποφασίζουν για τα θέματα τα οποία άπτονται αποκλειστικά στην άσκηση του Νοσηλευτικού Επαγγέλματος και ιδιαίτερα στην Σχολική Νοσηλευτική.

Επιπλέον δε, διερωτώμεθα πως είναι δυνατόν να αποκλείεται η Π.Ο.Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. και το Ι.Μ.Ε.Γ.Ε.Ε., όταν οι Σχολικοί Νοσηλευτές, σύμφωνα με το Φ.Ε.Κ. 2038/30- 05-2018: «Καθήκοντα και αρμοδιότητες των κλάδων ΠΕ25 Σχολικών Νοσηλευτών και του κλάδου ΔΕ01 Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού στα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Γενικής και Επαγγελματικής εκπαίδευσης», ορίζονται ξεκάθαρα οι υπεύθυνοι για την παροχή νοσηλευτικής φροντίδας στο σχολικό περιβάλλον και την καθολική διαχείριση της υγείας του μαθητικού πληθυσμού.

Σαφέστατα η προαναφερόμενη απόφαση εγείρει διάφορα ερωτηματικά ως προς τον αποκλεισμό των Νοσηλευτών και ιδιαιτέρως των Σχολικών Νοσηλευτών, οι οποίοι κατά το πρόσφατο σχολικό έτος 2023 – 2024 αριθμούσαν περί τους 2.787 στο σύνολό τους (μόνιμοι και αναπληρωτές) και οι οποίοι είναι σε θέση να μεταφέρουν την εμπειρία τους, συμβάλλοντας ουσιαστικά στο έργο της ομάδας εργασίας, ως πρόσωπα αναφοράς, όπως και έχουν πράξει μέσα από τις ομάδες εργασίας της Π.Ο.Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. με σκοπό την συγγραφή εγχειρίδιου για την άσκηση των καθηκόντων τους στις σχολικές δομές, το οποίο έχει αποσταλεί προς το Υπουργείο Παιδείας.

Βάσει της κοινής λογικής και της διεπιστημονικής δεοντολογίας δε δύναται να αποφασίζουν για το έργο των Σχολικών Νοσηλευτών, διαφορετικές ειδικότητες, χωρίς την εκπροσώπηση των ίδιων των Νοσηλευτών και χωρίς την συμμετοχή της Π.Ο.Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. Εκφράζοντας την έντονη δυσαρέσκεια όλων των Σχολικών Νοσηλευτών μονίμων & αναπληρωτών αλλά και θεωρώντας ότι υπάρχει διάθεση συνεργασίας από την πλευρά σας με τους άμεσα εμπλεκομένους , σας καλούμε όπως τροποποιήσετε άμεσα την προαναφερόμενη απόφαση και όπως συμπεριλάβετε στην Ομάδα Εργασίας για τον Σχολικό Νοσηλευτή:

  • Έναν εκπρόσωπο του Δ.Σ. της Π.Ο.Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α.

  • Εκπροσώπους του κλάδου Σχολικών Νοσηλευτών ΠΕ25, οι οποίοι έχουν τις γνώσεις και καθημερινά προσφέρουν τις υπηρεσίες του στα σχολεία Ειδικής και Γενικής Αγωγής.

  • Έναν εκπρόσωπο του Ι.Μ.Ε.Γ.Ε.Ε που είναι ο επιστημονικός φορέας της Π.Ο.Σ.Ε.Ε.Π.ΕΑ. για θέματα που αφορούν τους συνάδελφους Ε.Ε.Π-Ε.Β.Π.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 12/9

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα