ΕΚΠΑ
Και καταδίκη της εισαγγελικής παρέμβασης και στοχοποίησης

Τη διεξαγωγή ψηφιακής εξεταστικής αποφάσισε πριν από λίγο ομόφωνα η Σύγκλητος του ΕΚΠΑ, κατόπιν εισηγητικής πρότασης του Πρύτανη Γεράσιμου Σιάσου και μετά απο "μαραθώνια" συνεδρίαση σχεδόν 5 ωρών

Επιπλέον, οι πανεπιστημιακοί καταδίκασαν την εισαγγελική παρέμβαση που εμπλέκει και τους πρυτάνεις, αλλά και τη στοχοποίηση του Πανεπιστημίου απο ορισμένα ΜΜΕ, ενώ αναφέρθηκαν και στην υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση που ταλαιπωρούν το δημόσιο πανεπιστήμιο, παρά τους ισχυρισμούς Πιερρακάκη ότι πρόκειται για fake news

Αναλυτικά οι ΟΜΟΦΩΝΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΣΥΓΚΛΗΤΟΥ ΕΚΠΑ (31/01/2024)

Σχετικά με την εκπαιδευτική λειτουργία και την εξεταστική περίοδο:

Το Πανεπιστήμιο διασφαλίζει την απρόσκοπτη συνέχιση της εκπαιδευτικής του λειτουργίας για τους δεκάδες χιλιάδες φοιτητές και φοιτήτριες του. Σε συνέχεια του πορίσματος της συνεδρίασης της Συνόδου των Πρυτάνεων, με θέμα το πλαίσιο διεξαγωγής της εκπαιδευτικής διαδικασίας, όσον αφορά στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση για την ολοκλήρωση του διδακτικού εξαμήνου και στην εξ αποστάσεως αξιολόγηση με τη διενέργεια των εξετάσεων, η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου, συνεδρίασε σήμερα Τετάρτη 31/01/2024 και αποφάσισε:

  1. Η αξιολόγηση των φοιτητών / φοιτητριών, όπου δεν είναι εφικτή η δια ζώσης διδασκαλία και διενέργεια εξετάσεων, θα γίνει με ηλεκτρονικά μέσα λαμβάνοντας τα απαραίτητα τεχνικά και οργανωτικά μέτρα εφαρμογής της εξεταστικής διαδικασίας με μεθόδους σύγχρονης εξ αποστάσεως αξιολόγησης και διασφαλίζοντας παράλληλα τα προσωπικά δεδομένα όσων συμμετέχουν στη διαδικασία των εξετάσεων, καθώς και το αδιάβλητο της διαδικασίας.
  2. Για την εξ αποστάσεως διεξαγωγή των εξετάσεων, έως τη Δευτέρα 5/2/2024 θα εκδοθεί ολοκληρωμένο το επικαιροποιημένο πρόγραμμα της εξεταστικής περιόδου χειμερινού εξαμήνου ανά ακαδημαϊκό Τμήμα, όπως επίσης και αναλυτικές οδηγίες προς τους φοιτητές και τις φοιτήτριες και τους διδάσκοντες / τις διδάσκουσες. Για το λόγο αυτό συγκροτείται Επιτροπή υποστήριξης των εξ αποστάσεως εξετάσεων.
  3. Το διοικητικό προσωπικό δύναται να ασκεί τα καθήκοντά του με τηλεργασία εφόσον δεν είναι εφικτή η δια ζώσης λειτουργία των διοικητικών υπηρεσιών.

Σχετικά με την εισαγγελική παραγγελία και τις αναφορές από ορισμένα Μ.Μ.Ε.:

Σε συνέχεια της απόφασης της Συνόδου Πρυτάνεων και του Συμβουλίου Διοίκησης του ΕΚΠΑ, η Σύγκλητος εκφράζει τον πολύ έντονο προβληματισμό της για την άδικη στοχοποίηση των Πρυτανικών και Κοσμητορικών αρχών στην κοινή γνώμη και θα προβεί σε όλες τις ενέργειες για να αποτρέψει οποιαδήποτε προσπάθεια απαξίωσης του Πανεπιστημίου από όπου αυτή προέρχεται.

Σχετικά με την αναγκαιότητα αύξησης της χρηματοδότησης και την υποστελέχωση:

Το ΕΚΠΑ, το αρχαιότερο ελληνικό δημόσιο Πανεπιστήμιο ιδρυθέν πριν από δύο σχεδόν αιώνες, κατέχει την πρώτη θέση μεταξύ των Πανεπιστημίων στην νοτιοανατολική Ευρώπη. Ωστόσο, τα προηγούμενα 14 χρόνια, ιδιαίτερα την δεκαετία 2010 - 2020, υπήρξε σημαντική μείωση της κρατικής χρηματοδότησης προς το ΕΚΠΑ, και σε  κατεύθυνση αντιστρόφως ανάλογη της επιστημονικής και εκπαιδευτικής προσφοράς του. Επιπλέον, από το 2010 το προσωπικό του Πανεπιστημίου μειώθηκε κατά 25% λόγω των αφυπηρετήσεων. Είναι απαραίτητη η αναπλήρωση των 600 θέσεων ακαδημαϊκού και διοικητικού προσωπικού, τις οποίες έχει απωλέσει το Ίδρυμα μας, ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα η παροχή ποιοτικού εκπαιδευτικού και ερευνητικού έργου, ανάλογου του κύρους και της ιστορίας του ΕΚΠΑ.

Σχετικά με το επικείμενο νομοσχέδιο για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση:

Το επικείμενο νομοσχέδιο για την ίδρυση μη-κρατικών πανεπιστημίων προβληματίζει όλη την πανεπιστημιακή κοινότητα, η οποία παραμένει σταθερή στην κατεύθυνση της ενίσχυσης του δημόσιου Πανεπιστημίου.

Το ΕΚΠΑ, ενόψει του νομοσχεδίου για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, «ανοίγει τον διάλογο» και καλεί το Συμβούλιο Διοίκησης, τις Κοσμητείες, τις Συνελεύσεις των Τμημάτων, τους Συλλόγους των μελών ΔΕΠ, των φοιτητών και του προσωπικού, καθώς τα υπόλοιπα Πανεπιστήμια και τους φορείς της εκπαίδευσης να συμμετέχουν στον διάλογο για το μέλλον του δημόσιου Πανεπιστημίου. Η Σύγκλητος θα επεξεργαστεί τις τοποθετήσεις όλων των ακαδημαϊκών οργάνων και φορέων και θα τοποθετηθεί συγκεκριμένα όταν θα γίνουν γνωστές οι νομοθετικές ρυθμίσεις που θα περιλαμβάνονται στο κείμενο του προς ψήφιση νόμου.

Ανακοίνωση του Συμβουλίου Διοίκησης του Ε.Κ.Π.Α. (29/01/2024)

Το Συμβούλιο Διοίκησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κατά την 11η συνεδρίαση της Δευτέρας 29 Ιανουαρίου 2024, λαμβάνοντας υπόψη και την αντίστοιχη ομόφωνη απόφαση της Συνόδου Πρυτάνεων, εκφράζει τον έντονο προβληματισμό του για την εισαγγελική παραγγελία για τις Πρυτανικές Αρχές και γενικότερα για τις αβάσιμες επιθέσεις που υφίσταται το ελληνικό δημόσιο Πανεπιστήμιο.

Το Συμβούλιο Διοίκησης, τονίζει προς κάθε κατεύθυνση ότι τόσο οι Πρυτανικές Αρχές όσο και οι Κοσμητείες των Σχολών καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την ομαλοποίηση της εκπαιδευτικής και εξεταστικής διαδικασίας, με αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων μέσων που παρέχουν η κείμενη νομοθεσία και η τεχνολογία.

Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών από την ίδρυση του πριν δύο αιώνες προσφέρει υψηλού επιπέδου εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο επ΄ ωφελεία των φοιτητών του και της ελληνικής κοινωνίας και θα αποτρέψει οποιαδήποτε προσπάθεια απαξίωσης του Πανεπιστημίου απ’ όπου και αν προέρχεται.

===

Υπενθυμίζεται ότι την ψηφιακή εξεταστική είχαν εγκρίνει προχτές οι Πρυτάνεις σε έκτακτη Σύνοδό τους, μετά από την ανάλογη πρόταση Πιερρακάκη:

"Συζητήθηκε σε εποικοδομητικό κλίμα το πλαίσιο διεξαγωγής της εκπαιδευτικής διαδικασίας όσον αφορά την εξ αποστάσεως εκπαίδευση για υλοποίηση του διδακτικού εξαμήνου και την εξ αποστάσεως αξιολόγηση για τη διενέργεια των εξετάσεωνΠροτεραιότητα για τη Σύνοδο των Πρυτάνεων αποτελεί η ομαλή ολοκλήρωση των εκπαιδευτικών διαδικασιών με την αξιοποίηση και των εξ αποστάσεως μεθόδων, εφόσον αυτές απαιτηθούν. Για τον σκοπό  αυτό τα ΑΕΙ με αποφάσεις των Συγκλήτων τους θα καθορίσουν τα διαθέσιμα τεχνικά μέσα και το βέλτιστο χρονικό πλαίσιο. Οι πρυτανικές αρχές των ελληνικών ΑΕΙ υπηρετούν με αίσθημα ευθύνης τα πανεπιστήμια σε όφελος της ακαδημαϊκής κοινότητας και της ελληνικής κοινωνίας. Η Σύνοδος εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά της για τη στοχοποίηση των πρυτανικών αρχών, με αποκορύφωση την εισαγγελική παρέμβαση.", ανακοίνωσε η Σύνοδος

Η Σύνοδος επαναδιατύπωσε για μια ακόμη φορά την ανάγκη ενίσχυσης του δημόσιου Πανεπιστημίου.»

Σημειώνουμε ότι παραδοσιακά τα τρία μεγάλα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα της χώρας, ΕΚΠΑ, ΑΠΘ και ΕΜΠ είχαν πολλά Τμήματα με καταλήψεις όταν υπήρχε αναβρασμός στην τριτοβαθμια εκπαίδευση.

Ήδη το ΕΜΠ χτες αποφάσισε ψηφιακές εξετάσεις, ενώ τη διεξαγωγή των εξετάσεων χειμερινού εξαμήνου των φοιτητών,  των τμημάτων που τελούν υπό κατάληψη, διαδικτυακά, αποφάσισε και η Σύγκλητος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΣΟΚ: Τι δείχνει Μελέτη του Χάρβαρντ για τις ανεμογεννήτριες

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 26/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

odigos
Αλλαγές στην ανανέωση των διπλωμάτων για τους οδηγούς πάνω από 60 ετών
Αλλαγή στα ηλικιακά όρια και στις διαδικασίες επανέκδοσης μιας άδειας οδήγησης - Μια κατηγορία οδηγών θα πρέπει να ξεχάσει την οδήγηση τη νύχτα
Αλλαγές στην ανανέωση των διπλωμάτων για τους οδηγούς πάνω από 60 ετών
goneis
Δικαιούνται άδεια οι γονείς για να συνοδεύσουν τα παιδιά τους την πρώτη μέρα στο σχολείο;
Νέα σχολική χρονιά: Ποιοι εργαζόμενοι γονείς δικαιούνται άδεια σχολικής παρακολούθησης;
Δικαιούνται άδεια οι γονείς για να συνοδεύσουν τα παιδιά τους την πρώτη μέρα στο σχολείο;
ΦΥΣΙΚΗ 1.jpg
Οι ώρες της διδασκαλίας της Φυσικής στο Γενικό Λύκειο (ΓΕΛ) - Bασικό πρόβλημα ο χρόνος
Η συνεργατική και διερευνητική μάθηση, με το ισχύον ωρολόγιο πρόγραμμα Φυσικής, είναι ανέφικτη.
Οι ώρες της διδασκαλίας της Φυσικής στο Γενικό Λύκειο (ΓΕΛ) - Bασικό πρόβλημα ο χρόνος