Πιερρακάκης
ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ/INTIME NEWS
«Έχουν ακουστεί τις τελευταίες μέρες πολλές ανακρίβειες, πολλά φαντασιακά σενάρια και ανάμεσά τους ένα ότι δήθεν μειώνουμε τη χρηματοδότηση στα δημόσια Πανεπιστήμια με στόχο κάποια "φαντασιακή" υποβάθμισή τους»

«Fake news» χαρακτήρισε ο Κυριάκος Πιερρακάκης, μιλώντας νωρίτερα στη Βουλή κατά τη διάρκεια συζήτησης του νομοσχεδίου του για την Επαγγελματική Εκπαίδευση, τις αιτιάσεις περί υποχρηματοδότησης των δημοσίων Πανεπιστημίων.

Βέβαια ο υπουργός Παιδείας ξέχασε να αναφέρει ότι τις αιχμές αυτές δεν τις κάνει μόνο η αντιπολίτευση, αλλά οι ίδιοι οι πανεπιστημιακοί και οι πρυτάνεις πολλών ιδρυμάτων. Τον αντιπολιτεύονται άραγε και αυτοί με ψευδείς ειδήσεις; Πάντως ο υπουργός παραδέχθηκε ότι η υψηλή, κατ εκείνον, χρηματοδότηση, πρέπει να αυξηθεί κι άλλο.

Ο κ.Πιερρακάκης ανέφερε συγκεκριμένα τα εξής:

"Έχουν ακουστεί τις τελευταίες μέρες πολλές ανακρίβειες, πολλά φαντασιακά σενάρια και ανάμεσά τους ένα ότι δήθεν μειώνουμε τη χρηματοδότηση στα δημόσια Πανεπιστήμια με στόχο κάποια "φαντασιακή" υποβάθμισή τους. Αυτό, προφανώς, δεν ισχύει και δεν το λέει κανένα μέλος του Κοινοβουλίου ή κανένα μέλος της Κυβέρνησης, το λένε οι αριθμοί οι οποίοι μιλάνε από μόνοι τους.

Το 2018 η χρηματοδότηση μέσω του τακτικού προϋπολογισμού των δημοσίων Πανεπιστημίων στην Ελλάδα ήταν 92 εκατομμύρια ευρώ. Πέρυσι ξεπέρασε τα 133 εκατομμύρια ευρώ καταγράφοντας μία αύξηση 41 εκατομμυρίων ευρώ. Άρα, κάθε χρόνο από το 2018 και μετά, η δημόσια χρηματοδότηση αυξάνεται όπως ίσχυε το ανάποδο κατά τα χρόνια ’15, ’18 κάθε χρόνο μειωνόταν. Εγώ θα πω ότι αυτή η χρηματοδότηση δεν είναι πάντα συνθήκη που συναρτάται με τη βούλησή μας. Είναι συνθήκη που συναρτάται με τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας και αυτό το γνωρίζει καλά οποιοσδήποτε έχει κυβερνήσει αυτόν τον τόπο. Επίσης, γνωρίζουμε ότι πέρα από τον τακτικό προϋπολογισμό υπάρχουν και άλλα πρόσθετα χρηματοδοτικά εργαλεία. Υπάρχει το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, το ΕΣΠΑ, υπάρχει πλέον το Ταμείο Ανάκαμψης και υπάρχουν και τα ΣΔΙΤ. Σε αυτό το πλαίσιο μπορεί κανείς να αναφέρει και άλλες χρηματοδοτήσεις που τα δημόσια ανώτατα ιδρύματα λαμβάνουν. Ενδεικτικά αναφέρω:

- 200 εκατομμύρια από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων (τόσο εθνικό όσο και συγχρηματοδοτούμενο), - 475 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, όπου εδώ, ενδεικτικά, θέλω να αναφέρω ότι ειδικά τώρα τα δημόσια ανώτατα ιδρύματα θα λάβουν, επιπροσθέτως, 132 εκατομμύρια ευρώ για αγορά ερευνητικού εξοπλισμού και ενίσχυση καινοτομικής δραστηριότητας. Είναι σαν έναν δεύτερο τακτικό προϋπολογισμό στοχευμένο στην έρευνα. - Και πρόσθετα κονδύλια από το ΕΣΠΑ της τάξεως των 300 εκατομμυρίων. Περίπου 700 εκατομμύρια ευρώ σε ΣΔΙΤ για φοιτητικές εστίες.

Εάν τα αθροίσει κανείς αυτά η χρηματοδότηση που δίνεται στο δημόσιο Πανεπιστήμιο είναι πολύ μεγάλη, ξεπερνάει το ένα δισεκατομμύριο. Πρέπει να αυξηθεί περαιτέρω; Καθέτως «ναι». Δεν θα διαφωνήσει κανείς σε αυτή την αίθουσα με αυτό. Αλλά από εκεί και πέρα το να λέμε ότι «υπάρχει υποβάθμιση της χρηματοδότησης» όταν η χρηματοδότηση αυξάνεται συστηματικά δεν είναι τίποτα άλλο παρά fake news. Επιτρέψτε μου, επίσης, να προσθέσω ότι το πλαίσιο, συνολικά, της μεταρρύθμισης που πρέπει να γίνει στην Παιδεία πρέπει να ακουμπήσει τα πάντα. Ακριβώς για αυτό θέλουμε να δώσουμε πάρα πολύ μεγάλη έμφαση στην Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση μέσω του Σχεδίου Νόμου που καταθέτουμε σήμερα. "

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 10 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Ανακοινώθηκε το 1ο σε Ελλάδα Μοριοδοτούμενο Πανεπιστημιακό σεμινάριο στην Τεχνητή Νοημοσύνη για εκπαιδευτικούς

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 15/5

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα