ΚΑΤΑΛΗΨΗ
Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Οι κλητεύσεις αυτές γίνονται στο πλαίσιο της εντολής του ο προϊστάμενου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αντώνη Ελευθεριάνου προς τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Νικόλαο Μαργαρίτη,  να διεξάγει έρευνα για την διάπραξη τυχόν αυτεπαγγέλτως διωκομένων πράξεων

Την ίδια ώρα που οι Πρυτάνεις, μετά από την τηλεδιάσκεψη με τον υπουργό Παιδείας, αποδέχθηκαν την πρότασή του να διεξαχθούν ψηφιακά οι εξετάσεις των φοιτητών στις υπό κατάληψη σχολές που πλησιάζουν τις 140, ο εισαγγελέας άρχισε να αποστέλλει κλήσεις στους πρυτάνεις.

Οι κλητεύσεις αυτές γίνονται στο πλαίσιο της εντολής του ο προϊστάμενου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αντώνη Ελευθεριάνου προς τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Νικόλαο Μαργαρίτη,  να διεξάγει έρευνα για την διάπραξη τυχόν αυτεπαγγέλτως διωκομένων πράξεων, όπως αυτές που αφορούν διατάραξη δημόσιας υπηρεσίας, παράνομη βία, αλλά και παράβαση καθήκοντος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κλήθηκαν για να καταθέσουν ήδη οι πρυτάνεις του ΕΚΠΑ, του ΑΠΘ και του Πολυτεχνείου Αθήνας, που είναι και τα ιδρύματα με τις περισσότερες καταλήψεις, ενώ ακολουθούν κλητρεύσεις και προς άλλους πρυτάνεις.

Στο εισαγγελικό στόχαστρο τίθενται, πλην των καταληψιών, ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες και των αρμόδιων εκ μέρους των πρυτανικών αρχών ως προς τις ενέργειες που έκαναν ή όχι για την αποτροπή των καταλήψεων. Υπό έρευνα, επίσης, θα τεθούν και οι ενέργειες που έγιναν από τις διοικήσεις των υπό κατάληψη πανεπιστημίων, μετά τις καταλήψεις και στο πλαίσιο της άσκησης των καθηκόντων τους. Μάλιστα, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Μαργαρίτης αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα την έρευνα του, καλώντας τους πρώτους μάρτυρες μεταξύ των οποίων και εκπροσώπους των πρυτανικών αρχών.

Από την πλευρά τους οι φοιτητές οργάνωσαν σήμερα δύο ταυτόχρονες παραστάσεις διαμαρτυρίας από τις 11 π.μ, στο Υπουργείο Δικαιοσύνης στην Αθήνα και στην πρυτανεία του ΑΠΘ στη Θεσσαλονίκη,διαμαρτυρόμενοι για την παρέμβαση του Εισαγγελεα στις καταλήψεις.

Παρά την ισχυρή παρουσία της αστυνομίας, με τουλάχιστον δύο κλούβες, πλήθος φοιτητών έχουν συγκεντρωθεί έξω από το υπουργείο, ξεκαθαρίζοντας ότι η προσπάθεια της κυβέρνησης να τους τρομοκρατήσει δεν θα περάσει. 

«Στον δίκαιο και τίμιο αγώνα μας απαντάνε με καταστολή - Δεν θα περάσει» αναφέρει το πανό των Φοιτητικών Συλλόγων, ενώ ανάμεσα στα συνθήματα που ακούγονται είναι «Θέλουμε δημόσιες και δωρεάν σπουδές, δεν είναι εγκληματίες οι φοιτητές», «η τρομοκρατία δεν θα περάσει, των φοιτητών η πάλη θα την σπάσει» και «πτυχία με αξία, δωρεάν σπουδές δεν είναι πελάτες οι φοιτητές»

 

 

 

 

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Αποτελέσματα Κοινωνικού Τουρισμού: Όλη η λίστα όσων δικαιούνται Voucher

Προκηρύξεις εκπαιδευτικών 2026: Πώς θα δεις πρώτος τους πίνακες μέσω google

Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Επιβίβαση στο μετρό
Μετρό : Ποιοι σταθμοί θα κλείνουν 2,5 ώρες νωρίτερα από αύριο στη Γραμμή 2
Πρόωρο κλείσιμο τεσσάρων σταθμών στη Γραμμή 2 από αύριο – Σε ισχύ ειδικές ρυθμίσεις και έκτακτη λεωφορειακή γραμμή
Μετρό : Ποιοι σταθμοί θα κλείνουν 2,5 ώρες νωρίτερα από αύριο στη Γραμμή 2
bullying
Σοκ στην Πάτρα: Μαθήτριες Γυμνασίου ξυλοκόπησαν 13χρονη και κατέγραφαν την επίθεση με κινητό
Βία ανηλίκων στην Αχαΐα: Επιτέθηκαν σε 13χρονη στον δρόμο για το σπίτι – Αναζητείται η μαθήτρια που βιντεοσκοπούσε
Σοκ στην Πάτρα: Μαθήτριες Γυμνασίου ξυλοκόπησαν 13χρονη και κατέγραφαν την επίθεση με κινητό
ναζι
Φως στα απόρρητα έγγραφα του Γιόζεφ Μένγκελε: Η Ελβετία υποκύπτει στις πιέσεις των ιστορικών για τον «Άγγελο του Θανάτου» των Ναζί
Υπόθεση Μένγκελε: Η Ελβετία ανοίγει τα «απόρρητα» αρχεία για τον «Άγγελο του Θανάτου» του Άουσβιτς
Φως στα απόρρητα έγγραφα του Γιόζεφ Μένγκελε: Η Ελβετία υποκύπτει στις πιέσεις των ιστορικών για τον «Άγγελο του Θανάτου» των Ναζί