ΚΑΤΑΛΗΨΗ
Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Οι κλητεύσεις αυτές γίνονται στο πλαίσιο της εντολής του ο προϊστάμενου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αντώνη Ελευθεριάνου προς τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Νικόλαο Μαργαρίτη,  να διεξάγει έρευνα για την διάπραξη τυχόν αυτεπαγγέλτως διωκομένων πράξεων

Την ίδια ώρα που οι Πρυτάνεις, μετά από την τηλεδιάσκεψη με τον υπουργό Παιδείας, αποδέχθηκαν την πρότασή του να διεξαχθούν ψηφιακά οι εξετάσεις των φοιτητών στις υπό κατάληψη σχολές που πλησιάζουν τις 140, ο εισαγγελέας άρχισε να αποστέλλει κλήσεις στους πρυτάνεις.

Οι κλητεύσεις αυτές γίνονται στο πλαίσιο της εντολής του ο προϊστάμενου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αντώνη Ελευθεριάνου προς τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Νικόλαο Μαργαρίτη,  να διεξάγει έρευνα για την διάπραξη τυχόν αυτεπαγγέλτως διωκομένων πράξεων, όπως αυτές που αφορούν διατάραξη δημόσιας υπηρεσίας, παράνομη βία, αλλά και παράβαση καθήκοντος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κλήθηκαν για να καταθέσουν ήδη οι πρυτάνεις του ΕΚΠΑ, του ΑΠΘ και του Πολυτεχνείου Αθήνας, που είναι και τα ιδρύματα με τις περισσότερες καταλήψεις, ενώ ακολουθούν κλητρεύσεις και προς άλλους πρυτάνεις.

Στο εισαγγελικό στόχαστρο τίθενται, πλην των καταληψιών, ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες και των αρμόδιων εκ μέρους των πρυτανικών αρχών ως προς τις ενέργειες που έκαναν ή όχι για την αποτροπή των καταλήψεων. Υπό έρευνα, επίσης, θα τεθούν και οι ενέργειες που έγιναν από τις διοικήσεις των υπό κατάληψη πανεπιστημίων, μετά τις καταλήψεις και στο πλαίσιο της άσκησης των καθηκόντων τους. Μάλιστα, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Μαργαρίτης αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα την έρευνα του, καλώντας τους πρώτους μάρτυρες μεταξύ των οποίων και εκπροσώπους των πρυτανικών αρχών.

Από την πλευρά τους οι φοιτητές οργάνωσαν σήμερα δύο ταυτόχρονες παραστάσεις διαμαρτυρίας από τις 11 π.μ, στο Υπουργείο Δικαιοσύνης στην Αθήνα και στην πρυτανεία του ΑΠΘ στη Θεσσαλονίκη,διαμαρτυρόμενοι για την παρέμβαση του Εισαγγελεα στις καταλήψεις.

Παρά την ισχυρή παρουσία της αστυνομίας, με τουλάχιστον δύο κλούβες, πλήθος φοιτητών έχουν συγκεντρωθεί έξω από το υπουργείο, ξεκαθαρίζοντας ότι η προσπάθεια της κυβέρνησης να τους τρομοκρατήσει δεν θα περάσει. 

«Στον δίκαιο και τίμιο αγώνα μας απαντάνε με καταστολή - Δεν θα περάσει» αναφέρει το πανό των Φοιτητικών Συλλόγων, ενώ ανάμεσα στα συνθήματα που ακούγονται είναι «Θέλουμε δημόσιες και δωρεάν σπουδές, δεν είναι εγκληματίες οι φοιτητές», «η τρομοκρατία δεν θα περάσει, των φοιτητών η πάλη θα την σπάσει» και «πτυχία με αξία, δωρεάν σπουδές δεν είναι πελάτες οι φοιτητές»

 

 

 

 

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Τι σημαίνει η λέξη «ακηδία»;

Πανελλήνιες 2026: Θέματα, Λύσεις, Αποτελέσματα και Bάσεις στο google

Κατσαρίδες στο σπίτι: Τα φυτά που «υπόσχονται» φυσική απώθηση

Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Λογότυπο της Ελληνικής Αριστερής Συμπαράταξης (ΕΛΑΣ) του Αλέξη Τσίπρα
Αλέξης Τσίπρας: «Παρα-ΕΥΠ» με σφραγίδα και χρηματοδότηση Πιερρακάκη καταγγέλλει η ΕΛΑΣ
Το υπουργείο του χρηματοδότησε με 40 εκατ. ευρώ το παράνομο λογισμικό, καταγγέλλει η Ελληνική Αριστερή Συμπαράταξη
Αλέξης Τσίπρας: «Παρα-ΕΥΠ» με σφραγίδα και χρηματοδότηση Πιερρακάκη καταγγέλλει η ΕΛΑΣ
Μετσόβιο
Φ.Σ. Αρχιτεκτονικής ΕΜΠ: Κάλεσμα σε συγκέντρωση αλληλεγγύης στα δικαστήρια Ευελπίδων
Μαζικό φοιτητικό κάλεσμα για την υπόθεση εκκένωσης της κατάληψης Αρχιτεκτονικής – Συγκέντρωση αλληλεγγύης την Τρίτη 2/6
Φ.Σ. Αρχιτεκτονικής ΕΜΠ: Κάλεσμα σε συγκέντρωση αλληλεγγύης στα δικαστήρια Ευελπίδων
Αντρέας Εμπειρίκος στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας στις Πανελλήνιες εξετάσεις 2026
Πανελλήνιες: Ο Ανδρέας Εμπειρίκος «έβαλε» τους μαθητές να γράψουν για τη δύναμη της θέλησης
Μια βαθιά υπαρξιακή επιλογή στην πρεμιέρα της Νεοελληνικής Γλώσσας, που έφερε ξανά στο προσκήνιο τη δύναμη της ανθρώπινης θέλησης και την αξία της...
Πανελλήνιες: Ο Ανδρέας Εμπειρίκος «έβαλε» τους μαθητές να γράψουν για τη δύναμη της θέλησης