nikiforos-konstantinou-olme
Η μισθολογική αύξηση είναι η ελάχιστη προσφορά στη μεγάλη κοινωνική αδικία που υφιστάμεθα οι εκπαιδευτικοί

Ενιαίο Μισθολόγιο

Με την εφαρμογή του Ενιαίου Μισθολογίου στο Δημόσιο το 2012 οι εκπαιδευτικοί δέχθηκαν τις μεγαλύτερες μειώσεις, περίπου 45%, στους μισθούς τους με παράλληλη περικοπή των δώρων.

Όλα αυτά τα χρόνια οι εκπαιδευτικοί βλέπουν διάφορες επαγγελματικές ομάδες του δημοσίου να παίρνουν αυξήσεις στους μισθούς τους είτε άμεσα είτε έμμεσα μέσω επιδομάτων. Αντίθετα οι εκπαιδευτικοί τόσα χρόνια τώρα παρότι υπέστησαν τις μεγαλύτερες μειώσεις δεν επιβραβεύτηκαν για την συνεχή τους προσφορά στο εκπαιδευτικό γίγνεσθαι της χώρας.

Τα χρόνια της πανδημίας

Την πρώτη χρονιά της πανδημίας του κορονοϊού (2020) οι Έλληνες εκπαιδευτικοί στήριξαν την εκπαίδευση και κράτησαν σε επαφή τους μαθητές με το σχολείο μέσω της τηλεκπαίδευσης χωρίς να έχουν επιμορφωθεί για το μέσο αυτό ούτε δευτερόλεπτο. Αυτό που κατάφεραν οι εκπαιδευτικοί μας με τα εκατομμύρια αιθουσών τηλεκπαίδευσης και τα εκατομμύρια των ωρών μπροστά στην οθόνη είτε για να παρουσιάσουν το μάθημά τους είτε για να προετοιμαστούν δεν το κατάφεραν παρά ελάχιστες χώρες παγκοσμίως. Οι Έλληνες εκπαιδευτικοί εφάρμοσαν την τηλεκπαίδευση εις βάρος, του ελεύθερου χρόνου τους καθώς δούλευαν όλα τα απογεύματα για να προετοιμάσουν την «τηλεαίθουσα» της επόμενης ημέρας, αλλά και της τσέπης τους καθώς με δικά τους χρήματα έκαναν τις αναβαθμίσεις στους υπολογιστές τους που ήταν απαραίτητες αλλά και την πληρωμή των υψηλών ταχυτήτων στο ίντερνετ που ήταν αναγκαίες για να υποστηριχθεί η τηλεκπαίδευση.   Οι περισσότερες χώρες είτε μοίραζαν φωτοτυπίες 1 φορά τη βδομάδα η κάθε 15 ή δεν είχαν καμία εκπαιδευτική δραστηριότητα όλο το διάστημα που ήταν κλειστά τα σχολεία.

Τις επόμενες χρονιές της πανδημίας (2021-2022) όταν όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι εργάζονταν τα 2/3 με τηλεργασία και το 1/3 προστατευμένοι πίσω από τζάμια, οι Έλληνες εκπαιδευτικοί έμπαιναν σε τάξεις των 25 με 28 μαθητών με μόνη προστασία τη μάσκα που έπρεπε να τη φορούν όλη μέρα ακόμα και όταν κινούνταν σε ανοικτούς χώρους και στο προαύλιο.

Αυτό που περίμεναν οι εκπαιδευτικοί ως ελάχιστη αναγνώριση στο τιτάνιο έργο της τηλεκπαίδευσης αλλά της οικονομικής αφαίμαξης που υπέστησαν (αναβαθμίσεις Η/Υ, κόστος του ίντερνετ με μεγάλες ταχύτητες) ήταν κάποια αύξηση ή επαναφορά κάποιου επιδόματος από αυτά που έχασαν το 2012.

Ο μισθός του ανειδίκευτου εργάτη και η κοινωνική αδικία

Ο μισθός του ανειδίκευτου εργάτη (που η Κυβέρνηση υποσχέθηκε να αυξήσει την 1η Απριλίου 2023) είναι 100 ευρώ περισσότερα το μήνα από τον μισθό του εκπαιδευτικού (από 0 -2 χρόνια)!

Είναι η μεγαλύτερη κοινωνική αδικία να πληρώνεται 100 ΕΥΡΩ λιγότερα το μήνα από τον ανειδίκευτο εργάτη ο εκπαιδευτικός που:

  • σπούδασε, υπηρέτησε ως αναπληρωτής 10 με 15 χρόνια μακριά από το σπίτι του σε όλα τα νησιά και τα χωριά της χώρας
  • επιμορφώθηκε «ιδίοις χρήμασι» σε επίπεδο μεταπτυχιακού (σχεδόν το 60% των εκπαιδευτικών έχει μαστερ) ή διδακτορικού (το 30% έχει διδακτορικό) και πάνω από 90% με επιμορφώσεις σε Η/Υ, Ξένες γλώσσες, σεμινάρια, κ.α.  
  • υπηρετεί σχεδόν τα περισσότερα χρόνια εκτός του τόπου μόνιμης κατοικίας του
  • συντηρεί από 2,3 σπίτια με μισθούς πείνας
  • αναγκάζεται να πληρώνει πανάκριβα ενοίκια ή να μένει ακόμα και στο αυτοκίνητο διότι δεν μπορεί να ανταπεξέλθει οικονομικά

Αυξήσεις σε άλλους δημοσίους υπαλλήλους

Την περασμένη χρονιά οι εκπαιδευτικοί είδαν να δίνονται αυξήσεις στους υγειονομικούς και ένα επίδομα 600 ΕΥΡΩ στους αστυνομικούς αλλά αυτοί που «κράτησαν ζωντανά» τα σχολεία εις βάρος ακόμα και της προσωπικής τους υγείας άκουσαν μόνο ευχολόγια και εύκολα ευχαριστώ!

Η διαρροή ότι ετοιμάζεται νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, μέσα στο Φεβρουάριο του 2023, που θα περιλαμβάνει αυξήσεις στους μισθούς των στρατιωτικών (κάτι που οι διαρροές αναφέρουν ως δέσμευση του Υπουργού Άμυνας κ. Παναγιωτόπουλου) είναι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.

Οι Έλληνες εκπαιδευτικοί δεν ήρθαν ποτέ και δεν πρόκειται να έρθουν σε αντιπαράθεση με καμία άλλη δημοσιοϋπαλληλική ομάδα. Δικαίωμα όλων των δημοσίων υπαλλήλων να διεκδικούν και χαιρόμαστε όταν οι διεκδικήσεις αυτές ανταμείβονται.

Με την διαρροή όμως αυτή έχουν ξεσηκωθεί όλοι οι εκπαιδευτικοί που αισθάνονται ως «πολίτες δεύτερης κατηγορίας». Η βάση των εκπαιδευτικών «βράζει» και η μισθολογική αύξηση και σε άλλη ομάδα δημοσίων υπαλλήλων μετά τις αυξήσεις στα επαγγέλματα υγείας και το επίδομα στα σώματα ασφαλείας είναι η θρυαλλίδα εξελίξεων στην Παιδεία και καθιστά το επόμενο διάστημα διαχειριστικά δύσκολο ιδίως τώρα που αρχίζει και η προεκλογική περίοδος.

Η δέσμευση του Πρωθυπουργού

Οι Έλληνες εκπαιδευτικοί απαιτούν την υλοποίηση της δέσμευσης του Πρωθυπουργού στη συνάντηση με τους νεοδιόριστους (14 Οκτωβρίου 2022) για οικονομική αναβάθμιση των εκπαιδευτικών ΑΜΕΣΑ είτε με αυξήσεις στα όρια του πληθωρισμού είτε με επαναφορά κάποιου επιδόματος.

Η μισθολογική αύξηση είναι η ελάχιστη προσφορά στη μεγάλη κοινωνική αδικία που υφιστάμεθα οι εκπαιδευτικοί.

Νικηφόρος Κωνσταντίνου

Πρόεδρος ΟΛΜΕ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα