εκπαιδευτικοί
Η υπόσχεση Μητσοτάκη είναι υποκριτική γιατί γίνεται 3 μήνες πριν τις εκλογές και επικίνδυνη αν σημάνει αλλαγή του τωρινού Μισθολογίου του 2015, στο οποίο γενικά έχουμε ακώλυτη μισθολογική εξέλιξη με διετίες ανά ΜΚ.

Η παρατήρηση του Πρωθυπουργού Μητσοτάκη σήμερα σε συνέντευξή του ότι πρέπει να αυξηθούν, λέει, οι μισθοί των εκπαιδευτικών θα ήταν ευπρόσδεκτη αν δεν ήταν υποκριτική και επικίνδυνη. Γιατί όμως είναι έτσι και τι χρειάζεται να γίνει;

Η υπόσχεση Μητσοτάκη είναι υποκριτική γιατί γίνεται 3 μήνες πριν τις εκλογές, μια κλασική προεκλογική δέσμευση που κανείς δεν ξέρει αν θα τηρηθεί. Αν ο Πρωθυπουργός θέλει όντως να αυξήσει τις αποδοχές μας, ας το κάνει τώρα. Και όχι με αστεία ποσά όπως η κατάργηση της Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης (4-5 ευρώ τον μήνα) ή της μνημονιακής επιπλέον κράτησης 1% για εφάπαξ (15 ευρώ τον μήνα) αλλά με ουσιαστικές αυξήσεις που θα αναπληρώνουν τουλάχιστον όσα χάνουμε τον τελευταίο καιρό εξαιτίας της ακρίβειας.

Η υπόσχεση Μητσοτάκη είναι επίσης επικίνδυνη αν σημάνει αλλαγή του τωρινού Μισθολογίου του 2015, στο οποίο γενικά έχουμε ακώλυτη μισθολογική εξέλιξη με διετίες ανά ΜΚ. Θυμίζουμε ότι το 2011 καταργήθηκε το μέχρι τότε μισθολόγιό μας και πήγαμε σε ένα περίεργο Μισθολόγιο (το 2011-2015) με τεράστια μισθολογικά βήματα: ο νέος πήγε στα 650 ευρώ (ΣΤ' βαθμός) και ο παλιός ανώτατος στα 1.800 (Α' βαθμός) και για να περάσει ένας εκπαιδευτικός από τον έναν βαθμό στον άλλο (+200 ευρώ) έπρεπε να αξιολογηθεί εξαιρετικά κτλ. Και δεν πήγαιναν όλοι αλλά ένα ποσοστό! Χώρια εκείνο το ρουσφετολογικό «Κίνητρο Επίτευξης Στόχων» που θα το έπαιρναν όσοι έπιαναν τους στόχους τους (+25% στον μισθό τους ε;).

Αυτό που χρειάζεται για να βελτιωθεί η οικονομική μας κατάσταση είναι τα εξής:

- Να διατηρηθεί η δομή του τωρινού Μισθολογίου με απλά κι ακώλυτα μισθολογικά βήματα - κλιμάκια που παίρνουμε ΟΛΟΙ κάθε 2 χρόνια (προφανώς με αναγνώριση του κλεμμένου ΜΚ 2016 - 17).

- Να αυξηθεί ο Βασικός (1.092 μικτά για ΠΕ) τουλάχιστον στα 1.200 μικτά και να καθιερωθεί μόνιμος μηχανισμός αναπλήρωσης απωλειών λόγω πληθωρισμού (Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή ή ΑΤΑ), δηλ να αυξάνεται ο μισθός τουλάχιστον όσο κι ο πληθωρισμός, όπως ήδη ισχύει εν μέρει και στους συνταξιούχους από φέτος.

- Να καταργηθεί η προωθημένη Μισθολογική Εξέλιξη λόγω σπουδών και να αντικατασταθεί με Επίδομα Σπουδών (120 μάστερ, 360 ντοκτορά, και να μπει και το δεύτερο πτυχίο).

- Να καταργηθεί η μνημονιακή έκτακτη κράτηση «υπέρ ανεργίας» 2% των αποδοχών μας (περίπου 30 ευρώ τον μήνα μείον).

- Να ενισχυθεί δραστικά το Επίδομα Οικογενειακής Ευθύνης / Τέκνων (το 50 μικτά για το πρώτο παιδί είναι λίγο ενώ το 20 για το δεύτερο είναι αστείο).

- Να αναγνωριστεί η ιδιαιτερότητα του επαγγέλματος με επαναφορά του Επιδόματος Εξωδιδακτικής Απασχόλησης (κι αντίστοιχα Επίδομα Ειδικής Αγωγής κτλ).

- Να επανέλθει η κάλυψη των οδοντιατρικών και ιατρικών πράξεων, έστω σε ένα ποσοστό.

- Να επανέλθουν τα Δώρα μας τα Χριστούγεννα και Πάσχα/καλοκαίρι που κόπηκαν το 2010-12.

- Όλα αυτά να διασφαλιστούν με Συλλογική Σύμβαση Εργασίας κατόπιν διαπραγματεύσεων των ΟΛΜΕ και ΔΟΕ με τη διοίκηση - εργοδοσία (προφανώς επιπλέον των όσων θα προβλέπονται σε σχέση με τη Συλλογική Σύμβαση της ΑΔΕΔΥ).

Τα υπόλοιπα είναι λόγια του αέρα...

Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση (Αγωνιστικές Παρεμβάσεις - ΑΡΕΝ - Ανένταχτοι Κορινθίας)

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 10 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Μοριοδοτούμενο Πανεπιστημιακό σεμινάριο Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 30/5

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα